Zonguldak'ta Dünya Madencilik Günü'ne Buruk Kutlama - Son Dakika
Güncel

Zonguldak'ta Dünya Madencilik Günü'ne Buruk Kutlama

Zonguldak\'ta Dünya Madencilik Günü\'ne Buruk Kutlama

Zonguldak'ta, 4 Aralık Dünya Madencilik Günü, son dönemde sektörde yaşanan facialar nedeniyle buruk kutlandı.

04.12.2014 15:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ta, 4 Aralık Dünya Madencilik Günü, son dönemde sektörde yaşanan facialar nedeniyle buruk kutlandı. Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, dünyanın her yerinde 4 Aralık gününü mücadele gününe çeviren, coşkuyla kutlayan madencilerin, Türkiye'de iş cinayetleri nedeniyle acılar içinde olduğunu söyledi.

Valilik önündeki Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törene Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Genel Maden İşçileri Sendikası'ndan katılan olmadı. Katılımın az olduğu törende Maden Mühendisleri Odası üyeleri, bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temscileri yer aldı. Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı'nın anıta çelenk bırakması ardından, şehit madenciler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

'MADENCİLER ACILAR İÇİNDE'

Erdoğan Kaymakçı, dünyanın her yerinde 4 Aralık gününü bir mücadele gününe çeviren, coşkuyla kutlayan madencilerin, Türkiye'de yaşanan iş cinayetleri nedeniyle acılar içinde olduğunu söyledi. Kaymakçı, "Başta Soma olmak üzere Ermenek'te, Şınrak'ta, Zonguldak'ta, Yatağan'da ve adını sayamayacağım onlarca yerde yaşanan iş cinayetlerinde canlarını kaybeden, aralarında meslektaşlarımızın da bulunduğu maden emekçilerini saygıyla anıyoruz" dedi.

'MESLEKTAŞLARIMIZ GÜNAH KEÇİSİ'

Soma'daki faciada 5'i maden mühendisi 301 kişinin öldüğünü, Soma ve Ermenek'teki facialar sonunda 44 maden mühendisine karşı dava açıldığını hatırlatan Kaymakçı, şöyle konuştu:

"Meslektaşlarımız günah keçisi seçilmiş ve sanık olarak mahkemeye sevk edilmiştir. Oysa yargı önüne çıkması gerekenler; ülkemizde Santa Barbara döneminde yapılan madenciliğe izin verenler, izin vermekle kalmayıp bekçiliğini yapanlar, bekçilik yapmakla da kalmayıp dayıbaşılık gibi çağdışı bir uygulamanın devamı için gerekli koşulları sağlayanlardır. Soma faciasından sonra gelip günah çıkardılar, halkımıza ve maden emekçilerine umut dağıttılar. Ama ne torba yasada ne de çıkaracakları maden ve iş güvenliği yasalarında gereğini yapmadılar ve yapmayacaklar. Çünkü bu onların fıtratlarında var."

'MADENLERİN DENETİMİ TAŞERONLAŞTIRILMAK İSTENİYOR'

Maden Kanunu taslağı yasalaştığı taktirde sektörün sorunlarının çözülmek yerine artmaya devam edeceğini savunan Kaymakçı, "Ülkemiz madencilik sektöründeki işletmeler yok edilecek ya da uluslararası sermaye ile yandaş şirketlere peşkeş çekilecektir. Söz konusu kanun taslağı ile 'Teknik Nezaretçilik' görevi kaldırılmaktadır. Bu görev özel ve tüzel kişiliklere verilmek istenmektedir. Yapılmak istenen bu uygulama ile madenlerin denetimi de devlet eliyle taşeronlaştırılmaktadır. Soma ve Ermenek'teki iş cinayetlerinde kusurlu bulanan yöneticiler, hesap vermek yerine, sorumluluğu meslektaşlarımız olan maden mühendislerine yüklemeye çalışmaktadır" dedi.

'ÇALIŞMA YAŞAMI, MÜHENDİSLİK DIŞLANARAK DÜZENLENEMEZ'

Mevzuat ve çalışma yaşamının, mühendislik, bilim ve tekniği dışlayan bir anlayışla düzenlemeyemeyeceğini ifade eden Kaymakçı, "Siyasi iktidar bu anlayışa sahip olduğu sürece iş cinayetleri önlenemeyecektir. Yaşanacak iş cinayetlerinin sorumluları meslek odalarının, sendikaların ve üniversitelerin görüşünü dikkate almayan bürokratlar, ilgili bakanlar, hükümet ve böylesi düzenlemelere geçmişte olduğu gibi bugün de kabul oyu veren milletvekilleridir" diye konuştu. Konuşmanın ardından tören sona erdi. - Zonguldak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Zonguldak'ta Dünya Madencilik Günü'ne Buruk Kutlama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement