Zonguldak'ta "Karaçatlak Üzümü" Yaşatılacak - Son Dakika
Güncel

Zonguldak'ta "Karaçatlak Üzümü" Yaşatılacak

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde yaklaşık 250 yıl önce köylülerin geçim kaynağı olan zamanla yok olmaya yüz tutan karaçatlak üzümünü yaşatmak için 300 aşılama yapıldığı bildirildi.

20.05.2016 17:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde yaklaşık 250 yıl önce köylülerin geçim kaynağı olan zamanla yok olmaya yüz tutan karaçatlak üzümünü yaşatmak için 300 aşılama yapıldığı bildirildi.

Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kiraladıkları 20 dönümlük tarım arazisinin bir bölümünü 250 yıl önce köylülerin geçim kaynağı olan ve unutulmaya yüz tutan karaçatlak üzümünü yetiştirmek için çalışma başlattıklarını söyledi.

Bir dönem Osmanlı mutfağını süsleyen karaçatlak üzümünü yetiştirmek için Çevre Koruma Derneği ile birlikte aşılama çalışması yaptıklarını anlatan Türkoğlu, şöyle konuştu:

"Günümüzde birkaç ailenin dışında karaçatlak üzümü yetiştiren kimse kalmadı. Yaklaşık 250 yıl önce ilçemizde her bahçede üzüm bağları varmış. Karaçatlak üzümü, Türkiye'nin birçok bölgesine atlarla satılmak için götürülürmüş ancak 1980'li yıllarda bu işi yapan sadece birkaç aile kalmış. Yok olmaya yüz tutmuş üzümü tekrar yaşatmak için kiraladığımız tarım alanında 300 adet aşılama çalışması yaptık. Amacımız karaçatlak üzümünü tekrar canlandırarak pazarını oluşturmak. Manavlarda büyük ilgi gören üzümü tüm Türkiye'de aranan bir tat haline getirmek için birkaç yılımız daha var. Biz aşılama çalışmasının ardından dikime geçeğiz. Karaçatlak üzümü yetiştiriciliği zor, sürekli ilgi isteyen bir meyve, bunu biliyorum. Ayrıca bu üzümü ilçede tekrar yaygınlaştırmak içinde çalışma başlatacağız."

Çiftci Oktay Türyılmaz da, Alaplı Çayı kenarında tarıma elverişli birçok alanın olduğunu belirterek, "Yaklaşık 3 nesildir üzüm yetiştiren bir kardeşimizden 300 adet aşılama yapmak için üzüm fidesi aldık. Yirmi yıllığına kiraladığımız alanda bu fidelerden aşılama yapmak için çalışma başlattık. Tarım alanının bir bölümünde üzüm yetiştiriciliği yapacağız." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Zonguldak'ta 'Karaçatlak Üzümü' Yaşatılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement