Zonguldak'ta Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni - Son Dakika
Politika

Zonguldak'ta Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni

Başbakan Binali Yıldırım, "Sultan İkinci Abdülhamid'in hayali olan ve onun döneminden bu yana bekleyen Filyos Projesi sonunda hayata geçiyor.

09.12.2016 16:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım, "Sultan İkinci Abdülhamid'in hayali olan ve onun döneminden bu yana bekleyen Filyos Projesi sonunda hayata geçiyor. 150 yıllık hayal gerçek oluyor." dedi.

Yıldırım, Zonguldak Limanı'nda düzenlenen Filyos Limanı temel atma ve yapımı tamamlanan tesislerin toplu açılış törenine katıldı.

Törende konuşan Yıldırım, "Emeğin, alın terinin, helal kazancın merkezi Zonguldak'tayız. Kara elmasın merkezi Zonguldak'tayız. Emeğin başkenti Zonguldak'ta, madencilerimizi özellikle sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Bugün Zonguldak'ta sevincinizi paylaşmaya, mutluluğunuza ortak olmaya geldim, daha önemlisi Zonguldak'tan Türkiye'ye, Karadeniz bölgemizin doğusuna müjdelerle geldik." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 81 vilayetinde olduğu gibi Zonguldak'a da elleri boş gelmediklerini dile getiren Yıldırım, Türkiye'nin üçüncü büyük liman projesinin temelini atmaya geldiğini söyledi. Filyos Vadi Projesi'nin hayırlı uğurlu olması dileğinde bulunan Yıldırım, "Bu proje sadece Zonguldak'ı ilgilendirmiyor, bu proje aynı zamanda Bartın'ı da ilgilendiriyor, Karabük'ü de ilgilendiriyor. Türkiye'nin, Anadolu topraklarının Doğu Karadeniz'e açılan en büyük kapısı niteliğinde." diye konuştu.

Yıldırım, Zonguldak ve ilçelerinde Filyos Limanı'nın yanı sıra toplam tutarı 700 milyon lirayı aşan 72 tesisin de toplu açılışını gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Dün Türkiye için teşvik ve tedbir paketlerini açıkladıklarını hatırlatan Yıldırım, bugün de Zonguldak'a müjdeleri getirdiklerini dile getirdi.

"600 bin vatandaşımıza İŞKUR marifetiyle iş sağlayacağız"

İstihdamdan üretime, esnaftan KOBİ'ye birçok kesimi ilgilendiren önemli kararlar aldıklarını ve kamuoyuna açıkladıklarına dikkati çeken Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Böylece dünyada ekonomik krizin bütün hızıyla devam ettiği bugünlerde, firmalarımızın, esnaflarımızın, işverenlerimizin, fabrikalarımızın ihtiyacı olan nakdi gidermek için 250 milyar liralık bir kredi hacmi oluşturduk. KOBİ'lere ilk yıl ödemesiz 3 yıl boyunca 50 bin liraya kadar faizsiz kredi, nakit olarak vereceğiz. 2017'de toplam 600 bin vatandaşımıza İŞKUR marifetiyle iş sağlayacağız. Özel sektör işverenlerinin asgari ücret desteğinden yararlanmaları için ilk üç aylık primlerinin 2017 yılının son üç ayına ertelenmesi için karar aldık."

"150 yıllık hayal gerçek oluyor"

Türkiye'nin kalkınması, refahı için 14 yıldır çok büyük bir seferberlik başlattıklarını anımsatan Yıldırım, "Sultan İkinci Abdülhamid'in hayali olan ve onun döneminden bu yana bekleyen Filyos Projesi sonunda hayata geçiyor. 150 yıllık hayal gerçek oluyor. Limanın toplam maliyeti 538 milyon. Bu sadece bir başlangıç. Altyapı tutarı, liman kısmı ama onun arkasından yüz binlerce dönüm araziyi de endüstri bölgesi haline getiriyoruz." dedi.

"Yılda 25 milyon ton yükleme boşaltma kapasitesi"

Bu yatırımla birlikte Zonguldak'ı deniz ulaşımında "Karadeniz'in bir yıldızı" haline getirmiş olacaklarını ifade eden Binali Yıldırım, şunları kaydetti:

"Zonguldaklı kardeşlerimizin bu projeyi yıllardır beklediğini biliyoruz. Liman projesiyle beraber başka yatırımlar da aynı zamanda gelecek. 607 hektarlık alanı limanın etrafında endüstri, sanayi bölgesi ilan ettik. Ne demek bu? Burada fabrikalar yapılacak, büyük bir kısmı fabrikalar, bir kısmı da orman arazisi olarak yeşilliği muhafaza ediyoruz. Bu endüstri bölgesinde tabii ki fabrikalar kurulacak, üretim alanında en az 10 büyük fabrika kuracağız. 12 bin insanımıza iş sağlayacağız. Yılda 25 milyon ton yükleme boşaltma kapasitesine sahip olacak bu liman. Bu endüstri bölgesi de limanla birleşmiş olacak. Limana karayolu bağlantıları gerçekleştirilecek. Yol üzerinde bulunan Mithatpaşa, Aslankaya tünelleri de önümüzdeki sene hizmete girmiş olacak.

Bitmedi, değerli Zonguldaklılar, bugün limanlarla birlikte 72 hizmet tesisini de açıyoruz. Bölünmüş yollardan köprülere, okullardan gençlik merkezlerine, maden müzesinden yüzme havuzu ve spor salonlarına varıncaya kadar birçok tesisi Zonguldak'a kazandırıyoruz. Alaplı'da 500 kişilik yurt yapıyoruz, Ereğli'ye 350, Devrek'e 100, Çaycuma'ya 75 yataklı hastaneyi yaptık, resmi açılışını yapıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Zonguldak'ta Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement