Zonguldak Valiliği, Heyelan Alanındaki Çalışmaları Aktardı - Son Dakika
Yerel

Zonguldak Valiliği, Heyelan Alanındaki Çalışmaları Aktardı

Zonguldak Valiliği, Heyelan Alanındaki Çalışmaları Aktardı

Zonguldak Valisi Ali Kaban, Devrek ilçesinde meydana gelen heyelanın ardından bölgede AFAD, Karayolları, DSİ ve BEÜ tarafından yapılan çalışmaları aktardı.

04.08.2015 14:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak Valisi Ali Kaban, Devrek ilçesinde meydana gelen heyelanın ardından bölgede AFAD, Karayolları, DSİ ve BEÜ tarafından yapılan çalışmaları aktardı.

Zonguldak Valisi Ali Kaban, heyelan bölgesinde yapılan çalışmaları kamuoyuna açıkladı. AFAD İl Müdürlüğünce yapılan çalışmalarda; heyelan bölgesinde bulunan 86 binada 187 dairenin sahiplerine tebligat yapıldı ve ikamet eden vatandaşlara kira yardımı yapılabilmesi için gerekli evraklar istendi. 82 kişiye kira yardımı için gerekli evrakları Valiliğe teslim edildi.

Heyelan Alanı 24 saat süreyle AFAD ve Devrek Belediye Başkanlığı mühendislerince gözetim altında tutulurken, aktif heyelanın ilerlemesi cihazlarla ölçüldü. Heyelan bölgesinin sınırlarının genişlemesi nedeniyle, yeniden jeolojik etüt raporu hazırlandı ve AFAD Başkanlığına sunuldu.

Karayolları tarafından yapılan çalışmalar ise şöyle açıklandı:

"Heyelan bölgesinde 22 adet İnklinometre tesisli Zemin Araştırma Sondajı planlanmış ve kuyular tesis edilmeye başlanmıştır. Heyelan koridoru içerisine denk gelen sondajların servis yolları da bu kapsamda gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmalara ilave olarak heyelan kütlesi üzerinde Jeofizik etüt çalışmaları gerçekleştirilmiş, Elektrik Resiztivite yöntemi ile 9 profil boyunca ölçü alınmıştır. Tüm bu çalışmalara da altlık oluşturması amacıyla heyelan kütlesi ve yakın çevresini de içerisine alacak şekilde 1/1000 ölçekli hali hazır harita alımı çalışmaları başlatılmış ve yakın zamanda sonlandırılması planlanmaktadır. Heyelan Bölgesinde yük azaltma çalışmalarına başlanmıştır.'

DSİ ve BEÜ tarafından yapılan şu çalışmalar da kamuoyu ile paylaşıldı:

"Çomaklar deresinde heyelan kütlesinin riske ettiği yerleşim bölgesinde dere yatağı kontrollü olarak açılmış, bu kısımda kuruda çalışma yapılabilmesi için membadan (yukarıdan) su motopomlarla birlikte dere dışına derive edilmiştir. Getirilen tuvenan (dolgu) malzemesi tabana serilmiş, AFAD Müdürlüğü tarafından temin edilen 2.000 mm çapında korge borular 31.07.2015 tarihinden itibaren dere yatağına serilen dolgu malzemesi üzerine montajına başlanmıştır. Korge borular özel üretim olduklarından günde 2 adet üretim yapılarak çalışma sahasına nakledilmektedir. Bugün itibariyle 5 adet (5 x 6,25 = 31,25) metrelik boru döşenmiştir. Üzerleri tuvenan malzemeyle doldurularak, dolgusu heyelan kütlesine topuk oluşturacak destek sağlanmıştır. Yapılan bu çalışmayla yerleşim yeri olan bu kısımda olası bir heyelan hareketi yavaşlatılmış, etkisi azaltılmış ve Çomaklar deresinin kapanması büyük bir oranda önlenmiştir. Devrek heyelanı üzerine 20 Temmuzdan bu yana çalışmalarını aralıksız yürüten Bülent Ecevit Üniversitesi, daha önce Harita Genel Komutanlığı'nın sağladığı hava fotoğrafları ile heyelanın boyutlarını ve kayma düzlemlerini belirlemiştir. Üniversitemiz şu aşamada, heyelanın sonlanmadığını, yeni alanlara yayılıp yayılmadığını araştırmak üzere çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda dünyada yeni bir uygulama olan Yer Bazlı SAR uygulaması gerçekleştirmek üzere Üniversitenin daha öncede ortak çalışmalar yürüttüğü Nitetsu Mining Consultancy Company'den Dr. Tomonori Deguchi'yi davet etmiştir. Çalışma için Japonya'dan Yer Bazlı SAR cihazı getirtilerek 02/08/2015 tarihinde günde 4 periyot olmak üzere yer gözlemleri başlamıştır. Bu çalışma 06/08/2015 tarihine kadar devam edecektir." - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Zonguldak Valiliği, Heyelan Alanındaki Çalışmaları Aktardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement