Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? - Son Dakika
Advertorial

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), bazı çalışanlar için 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle zorunlu olacak. Sistemin zorunlu tutulmasının temel amaçları arasında iç tasarruf miktarını artırmak, bankalara yeni bir kazanç kalemi oluşturmak ve kamu emekli aylıklarının erimemesi için ilave bir gelir kalemi oluşturmayı sayabiliriz.

23.09.2016 16:40  Güncelleme: 10:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
İlandır

Sisteme Kimler, Hangi Tutarlarda Dâhil Olacak?

Sisteme 45 yaş altı tüm çalışanlar, işverenleri tarafından zorunlu olarak dâhil edilecek. Bu sayede sisteme başlangıçta yaklaşık olarak 13 milyon kişinin katılacağı tahmin ediliyor. Öte yandan, sisteme dâhil olanlar isteğe bağlı olarak 2 ay sonra çıkış yapabilecek.

Çalışanlardan her ay 50 TL ile 100 TL arasında bir para kesilmesi bekleniyor. Ayrıca kesilen bu paralar kişilerin kendi adlarına açılacak bireysel hesaplarda tutularak emeklilik fonlarında değerlendirilecek.

Devlet Katkısı Ne Kadar Olacak?

BES'e dâhil olan kişiler, her ay ödemiş oldukları katkı payının %25'i oranında devlet katkısından yararlanacak. Bunun yanı sıra zorunlu BES'te ilk katılım tutarı olarak 1.000 TL devlet katkısı da sağlanması planlanıyor. Ancak bu katkıların üst limitleri mevcuttur ve belirli oranlarda katkılara hak kazanabilmek için çeşitli süreler ile sistemde kalmak gerekir.

Toplanan Paralar Nasıl Değerlendiriliyor?

Toplanan paralar emeklilik yatırım fonu adı altında emeklilik şirketleri tarafından kurulan fonlarda değerlendirilmektedir. Bu fonlar portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilir. Kullanıcılar tarafından fon sisteminin daha iyi anlaşılabilmesi için emeklilik şirketleri düşük, orta ve yüksek olmak üzere risk durumlarına göre fonları yasal olarak çeşitlendirmek zorundadır. Bu fon çeşitleri, BES sahibi tarafından yılda 6 altı kez değiştirebilir.

Hangi Fonlar Daha Fazla Kazandırıyor?

Bireysel emeklilik şirketleri, hangi fonun ne kadar kazandıracağı konusunda bir garanti veremezler. Ancak geçmiş dönem kazançlarını örnek olarak sunarlar ve bu şekilde katılımcılara potansiyel kazançlarla ilgili bir fikir vermiş olurlar. Her yatırım aracında olduğu gibi, bu sistemde de risk arttıkça kazanç da artar. Dolayısıyla daha fazla kazanç sağlamak isteyen kişiler, daha fazla risk almak zorundadır.

Bireysel Emeklilik Şirketlerine Göre Kazanç Değişiyor mu?

Emeklilik şirketleri, sistemindeki yatırımları kendi kurdukları fonlarda değerlendirdiği için hepsinin kazançları değişmektedir. Çoğu emeklilik şirketi, geçmiş yıl kazanç tablolarını gösteren fon performans raporlarını aylık olarak kamuoyu ile paylaşır. Emeklilik şirketi tercihleri de bu raporlara göre yapılabilir.

Kaynak:

Son Dakika Advertorial Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement