TÜSODER Onursal Başkanı: Zorunlu Trafik Sigortasında "Kartel" Şüphesi Var - Son Dakika
Ekonomi

TÜSODER Onursal Başkanı: Zorunlu Trafik Sigortasında "Kartel" Şüphesi Var

TÜSODER Onursal Başkanı: Zorunlu Trafik Sigortasında "Kartel" Şüphesi Var

TÜSODER Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, sigorta şirketlerinin, torba yasaya ve her türlü güvenceye rağmen trafik sigortası primlerini düşürmediğini belirtip kartel olduğunu düşündürüyor" dedi.

04.05.2016 10:59  Güncelleme: 11:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, sigorta şirketlerinin, torba yasayla kendilerine sağlanan her türlü güvence ve kolaylığa rağmen halen zorunlu trafik sigortası primlerini düşürmediğini belirterek, "Şirketlerin yüksek primler için elinde hiçbir mazeret kalmadığı halde trafik sigorta primlerinin düşürülmemesi, kartel yapılanması olduğunu düşündürüyor" dedi.

Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zorunlu trafik sigortası primlerinin bir süredir tüketiciyi mağdur edecek yüksek ücretlerden yaptırıldığını söyledi.

Ülkede önemli miktarda aracın sigortasının olmadığına işaret eden Ağaoğlu, hazırlanan torba yasanın ardından tüketicilerin primlerin düşürülmesini beklediğini anlattı.

Hükümet yetkililerinin sigorta şirketlerine "Primleri neden bu kadar yükselttiniz?" diye sorduğunu ve konunun çözümü için masaya oturulduğunu ifade eden Ağaoğlu, şöyle konuştu:

" Yargıtay, bir süre önce kendi kusuruyla kazaya karışan ve ölen kişilerin yakınına tazminat ödenmesine hükmetti. Bu pilot dava oldu, kazanılınca emsal teşkil etti. Böylece kendi kusuruyla kazaya karışarak vefat edenlerin varisleri davalar açmaya başladı. Hukuk büroları bu konuda yoğun çalışmaya başladı. Bu yönde kararlar sigorta şirketlerini yüklü miktarda tazminatla karşı karşıya bırakınca şirketler ücretleri yükseltti. Şirketler bu durumu anlattı ilgililere. Sonunda torba yasayla şirketlerin, kusurlu olup kaza yaparak ölen kişilerin yakınlarına tazminat ödemesinin önüne geçildi."

Hükümetin şirketler adına güzel bir iş yaptığını vurgulayan Ağaoğlu, bu düzenlemeyle sigorta şirketlerinin eskiye ve geleceğe dönük yüklü tazminatlar ödemesiyle ilgili yaşanan sorunun çözüldüğünü kaydetti.

"TEK KAZANAN HEP KAZANAN SİGORTA ŞİRKETLERİ"

Bu yüklü maliyet unsurunun ortadan kaldırılmasıyla şirketlerin primlerini aşağıya çekmesi gerektiğine dikkati çeken Ağaoğlu, şöyle devam etti:

"Sigorta şirketleri, torba yasayla kendilerine sağlanan her türlü güvence ve kolaylığa rağmen halen zorunlu trafik sigortası primlerini düşürmedi. Önümüzdeki dönemde de düşecek gibi görünmüyor. Şirketlerin yüksek primler için elinde hiçbir mazeret kalmadığı halde trafik sigorta primlerinin düşürülmemesi, kartel yapılanması olduğunu düşündürüyor. Tek kazanan, hep kazanan sigorta şirketleri oluyor. Ayrıca, Burada sürücüleri tedirgin eden bir başka önemli düzenleme daha var. Trafik sigorta poliçesi düzenleyen firmalar, kusurlu olan kişinin hasarını ödemeyecek. Önceden 'ağır kusurlu" olan ibarenin sadece 'kusurlu' olarak düzenlenmesi, tüketiciyi önümüzdeki günlerde çok mağdur edecek."

"SİGORTA ŞİRKETLERİ SADECE POLİÇE DÜZENLEYİP PARA TOPLUYOR"

Ağaoğlu, kaza yapan kişinin, her türlü zorunlu trafik sigortası olmasına rağmen, hem kendi zararını hem de karşı tarafın hasarını ödemek zorunda kalacağını vurgulayarak, "Burada sigorta şirketlerinin hiçbir riski yok. Para veriyorsunuz, sigorta yaptırıyorsunuz ama yaptığınız kazalarda hasarı siz ödüyorsunuz. Bu durumda sigorta yaptırmanın hiçbir anlamı kalmıyor. Sigorta şirketleri sadece poliçe düzenleyip para topluyor. Kazanan tek bir taraf var o da sigorta şirketleri" dedi.

Kırmızı ışıkta gelip hızla çarpma, ters yönden girme, alkollü veya ehliyetsiz araç kullanma gibi durumların ağır kusur sayılabileceğini belirten Ağaoğlu, "Bu tür kazalara yol açan kişiler her türlü hasarı ödesin. Bu yüzden 'ağır kusurlu" ibaresi önemliydi. 'Kusurlu' denildiği anda şirketlerin insafına kalıyorsunuz. Ödeyip ödemeyeceği meçhul" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TÜSODER Onursal Başkanı: Zorunlu Trafik Sigortasında 'Kartel' Şüphesi Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • serdar: trafik sigortasının zorunlu olmasına karşıyım. sigorta yaptırmayan kişi kaza sonrası hasarını kendisi tazmin edecekse sigorta niye zorunlu olsun veya adam aracını 11 ay boyunca kontak kapalı tutuyorsa neden sigorta şirketene para ödesin 11 2 Yanıtla
  • ccc: devlet tekeline geçsin sigorta sorun çözülür.bu ne ya soydular vatandaşı 2 2 Yanıtla
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement