Zübeyir Aydar: Çözüm Süreci Bitmemiştir - Son Dakika
Güncel

Zübeyir Aydar: Çözüm Süreci Bitmemiştir

Zübeyir Aydar: Çözüm Süreci Bitmemiştir

Demirtaş ile görüşecek olan KCK'nın Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar, çözüm sürecinin bitmediğini ve 28 Şubat'taki mutabakata bağlı olduklarını söyledi. Aydar, ABD'ye de çağrı yaptı.

06.08.2015 10:18  Güncelleme: 10:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa'da yaşayan ve bugün Brüksel'e giden HDP Eş Genel başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşecek olan KCK'nın Yürütme Konseyi üyesi kapatılan DEP eski milletvekili Zübeyir Aydar, çözüm sürecinin bitmediğini ve kendilerinin 28 Şubat'taki mutabakata bağlı olduklarını söyledi. ABD'ye de çağrıda bulunan Aydar,"ABD Kürtler ile Türkiye'yi bir masa etrafında yan yana getirmelidir" dedi.

"MASAYI ERDOĞAN DEVİRDİ"

Amerika'nın Sesi radyosunun Kürtçe bölümüne konuşan Zübeyir Aydar, çözüm sürecinin bitmediğini, Mart ayında Recep Tayyip Erdoğan müzakere masasını devirdiğini iddia etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Masa, müzakere, gözlemci heyet ve Kürt sorunu yoktur" dediğini, bu nedenle sürecin tıkandığını ileri sürdü.

"APO'DAN HABER ALAMIYORUZ"

KCK Yürütme konseyi üyesi Zübeyir Aydar şöyle konuştu: "Bundan sonra heyetlerin görüşmesi bitmiştir. En son HDP heyeti 5 Nisan'da başkan Apo'yu ziyaret etmişler. 4 aydır biz Başkan Apo'dan haber alamıyoruz. Çünkü süreci sürdüren ve hareket adına konuşan odur. Ama bütün iletişim kanalları kapatılmıştır. Türkiye hükümeti savaşmak için bahaneler arıyordu. Eğer Ağrı'da bir grup asker hayatını kaybetseydi, Kandil bombalanacaktı. Böyle bir planları vardı. Ama Kürt hareketi bugüne kadar buna izin vermedi. Ama bugün çatışıyorlar."

"ŞİMDİ YAŞANAN ÇATIŞMALAR IŞİD'İN YARARINADIR"

Zübeyir Aydar çözüm sürecini kendilerinin bitirmediğini, 28 Şubat mutabakatına bağlı olduklarını da ifade ederek şunları söyledi:

"Biz bu mutabakat çerçevesinde süreci sürdürmek istiyoruz, ama ancak hükümet çatışmada fayda görüyor. IŞİD ile savaştıklarını söylüyor bu sadece sözdedir. Onlar IŞİD ile arkadaşlık ve dostluk kuruyorlar. Herkes biliyor ki; IŞİD ile mücadele eden tek güç var oda YPG ve HPG'dir. Türkiye'de HPG'nin merkezini bombalıyor. Bu IŞİD'e büyük bir destektir. Şimdiki çatışma milletin ve Ortadoğu halklarının yararına değil, IŞİD'in yararına bir çatışmadır. Biz bu sorunu demokratik siyaset ile barış ile çözmek istiyoruz. Ama devlet savaş yapmak istiyor, bize saldırdığı zaman biz de kendimizi savunuyoruz."

"MÜZAKERE MASASINA DÖNÜLMESİNİ İSTİYORUZ"

Eski pozisyonlarını koruduklarını da söyleyen Aydar, 2012'de de büyük bir çatışma yaşandığını ve Öcalan ile devlet heyetinin görüşmesinden sonra sürecin başladığını söyledi. Zübeyir Aydar şöyle devam etti:

"Şimdi ise Öcalan ile iletişim kanallarını kapattılar. Biz şu anda savunma pozisyonundayız. Sürecin devam etmesi için Türkiye'nin adım atması gerekir. Uluslararası güçler eğer çözüm konusunda Türkiye'yi zorlarsa o zaman netice alınabilir. Avrupa birliği ve diğer ülkeler iki taraflı konuşuyor. Hem Türkiye'ye 'kendini savunmak zorunda' diyorlar hem de 'çözüm süreci devam etmeli' diyorlar. Bu işe yaramayan bir söylemdir. Çatışmanın iki taraflı durması gerekir. Biz çatışma ve savaştan yana değiliz. Müzakere masasına dönülmesini istiyoruz. Bu çatışmalar IŞİD ile verilen mücadeleyi sıkıntıyı sokuyor. Bu anlamda uluslararası güçlerin devreye girmesi lazım ve gidip taraflarla konuşması gerekir."

"ABD, TÜRKİYE İLE KÜRTLERİ BİR MASA ETRAFINDA TOPLAMALIDIR"

KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar, Brüksel'e gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bir çok temaslarda bulunacağını ve kendisinin de Demirtaş ile görüşeceğini belirterek, ABD'den istekleri ile ilgili ise şunları söyledi:

"Biz ABD kongresinden ve Beyaz Saray'dan Kürt meselesinde çözüm için barışı ön plana çıkaran bir rol oynamalarını istiyoruz. 'Biz Türkiye'nin dostuyuz, NATO mütefikimizdir' demesi yetmiyor. Şu anda yaşanan çatışmalar Kürtler ile Türkiye'nin çatışması değildir. Bu çatışmaya ihtiyaç yok, barışa ihtiyaç vardır. Tayyip Erdoğan erken seçim için bu çatışmaları çıkarıyor. Amerika'nın bu gerçeği görmesini istiyoruz. Amerika nasıl Türkler ile diyalog kuruyorsa, bu diyalogları Kürtler ile de kurmasını istiyoruz. Biz ile Türkiye'yi bir masa etrafında yan yana getirmelidirler. Bununla birlikte IŞİD ile savaşta daha büyük rol oynarız. Amerika'nın bunu sağlama imkanları vardır."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Zübeyir Aydar: Çözüm Süreci Bitmemiştir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (14)

  • zaza: senin yüzüne tüküreyim her daraf savaş alanı gelmiş barışdan bahs etiyor he apo yu arıyorsun gebermiş devlet gizliyor haberiniz olsun 25 17 Yanıtla
  • gaziantepli27: Her türlü eyli yap.vatandastan haraç topla.Türkiye sınırları içerisinde yol kesmeler kimlik kontrolleri yap.sizden olmayan kürt vatandaşları öldür sonra biz masumuz de.Allah size bela verecek 8 7 Yanıtla
  • xxx: ulan barışmı kaldı artık savaş diyoruz barış marış yok beyinsiz adam 9 3 Yanıtla
  • Huh: 90 ların devleti yok artık adamı böyle ciyaklatırlar coni babanız sizi kurtarmaz biji obama diye diye gebereceksiniz 7 2 Yanıtla
  • 1453: IKINCI EL Bİ F 16 LAZIM 4 1 Yanıtla
  • vatandaş: Abd Kürt lerle Türk leri bir araya getirmesi lazım mış! !!! Ulan beyni ni makro dalga da mı haşla dın? Sen milleti Aptal mı zannediyorsun? Türk ler Kürt ler diye bir problem yok problem PKK . Onun donu da kazınacak yakında. 4 1 Yanıtla
  • şehit metin yüksel: Şunlara bak ya operasyondan önce silahlanma çağrısı yapıyorlardı şimdi yok nüzakereymiş yok barışmış lan geçim lan bunları operasyonlar aynen devam edecek 2 2 Yanıtla
  • Gerek yok: Haklısın ABD kürtler ile masaya oturmalı !!! Pkk ile değil!! 3 1 Yanıtla
  • cnn: Butunluk icin operasyon sart ..bunlar cozumden anlamiyo amaclari sadece bolmek..ama zorr 1 1 Yanıtla
  • fevzi cakmak: Valla bizde satacak bsey kalmadi yel degirmeni bile olsa hemen satardik yandas is adami cantaci bacanak badem biyik damat yok yani npalim sermaye bitti satacak bisry yok olsa dukkan senin abeeyy 1 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Eyüp Peygamber Camisinde düzenlenen iftar programına katıldı
    15:55 Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Eyüp Peygamber Camisinde düzenlenen iftar programına katıldı

    Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, il genelinde düzenlenen iftar programlarına devam ediyor. Vali Şıldak, Eyüp Peygamber Camisinde düzenlenen iftar programına katılarak vatandaşların Ramazan ayını tebrik etti.

  • Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su Başkanlığında Seçim Koordinasyonu ve Güvenliği Toplantısı Düzenlendi
    15:55 Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su Başkanlığında Seçim Koordinasyonu ve Güvenliği Toplantısı Düzenlendi

    31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ilişkin alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su başkanlığında Seçim Koordinasyonu ve Güvenliği Toplantısı düzenlendi. Toplantıda seçim sürecinin kentte huzur ve güven ortamı içerisinde tamamlanması ve herhangi bir olumsuzluğa meydan verilmemesi için seçimler öncesinde, sırasında ve sonrasında alınması gereken tedbirler gözden geçirildi. Toplantıya; Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.

  • Brezilya, Fransa ile ortaklaşa inşa ettiği üçüncü denizaltıyı denize indirdi
    15:54 Brezilya, Fransa ile ortaklaşa inşa ettiği üçüncü denizaltıyı denize indirdi

    Brezilya, Denizaltı Geliştirme Programı (ProSub) kapsamında Fransa ile ortaklaşa inşa ettiği üçüncü denizaltı olan Tonelero'yu denize indirdi. Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, denize indirme törenine katıldı. ProSub, Brezilya'nın en büyük ve en önemli uluslararası savunma işbirliği projesidir.

  • Manavgat'ta turist akını Perşembe Pazarı esnafını sevindirdi
    15:53 Manavgat'ta turist akını Perşembe Pazarı esnafını sevindirdi

    Antalya'nın Manavgat ilçesinde bulunan tatil bölgelerinden şehir merkezine akın eden turistler, Perşembe Pazarı esnafının yüzünü güldürdü. Sezon başlamadan yaşanan turist hareketliliği sezonun iyi geçeceğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor.

  • İskilip Ziraat Odası Başkanı Üreticileri Hastalıklara Karşı Uyardı
    15:53 İskilip Ziraat Odası Başkanı Üreticileri Hastalıklara Karşı Uyardı

    İskilip Ziraat Odası Başkanı Adem Efe, ilçedeki üreticileri çeşitli hastalıklara karşı tedbir almaları konusunda uyardı. Efe, kök boğaz hastalıkları, pas ve septoria hastalıkları ile böcek, yaprak biti zararı ve fare tespit edildiğini belirtti. Verim kaybı ve arazi bozulması riskine dikkat çeken Efe, çiftçilere arazilerini kontrol etmeleri ve hızla uygulama yapmaları çağrısında bulundu.

  • Murat Kurum: İstanbullular 31 Mart'ta gereken cevabı verecek
    15:53 Murat Kurum: İstanbullular 31 Mart'ta gereken cevabı verecek

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, İstanbulluların 31 Mart'ta gereken cevabı vereceğini söyledi. Kurum, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun villasına ilişkin sorulara cevap verirken, dürüstlük ve adalet vurgusu yaptı. Ayrıca, terörün kırmızı çizgi olduğunu belirten Kurum, İstanbul'un tüm etnik kökenlerine ve inançlarına hizmet edeceklerini ifade etti.

  • Mardin'in Artuklu ilçesinde Valilik Parkı hizmete açıldı
    15:51 Mardin'in Artuklu ilçesinde Valilik Parkı hizmete açıldı

    Mardin'in Artuklu ilçesinde 6 bin 230 metrekare üzerine inşa edilen Valilik Parkı, Vali Akkoyun'un incelemeleri sonrasında hizmete açıldı. Parkta yeşil çim alanları, ağaç dikimleri, oyun grupları, fitness aletleri ve dinlenme alanları bulunuyor.

  • Erdek'te çıkan yangında bağ evinde hasar oluştu
    15:51 Erdek'te çıkan yangında bağ evinde hasar oluştu

    Balıkesir'in Erdek ilçesinde, Atatürk Mahallesi Kızarandere Caddesi Oduncuyolu üstü Aktaş mevkisinde bulunan Z.B'ye ait zeytinlik içindeki bağ evinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İtfaiye ekipleri olay yerine sevk edilerek alevleri söndürdü ve soğutma çalışması yaptı. Yangının çıkış sebebi araştırılıyor.

  • Eskişehir'de Silah ve Fişek Operasyonu: 4 Şahıs Hakkında İşlem Yapıldı
    15:51 Eskişehir'de Silah ve Fişek Operasyonu: 4 Şahıs Hakkında İşlem Yapıldı

    Eskişehir'de polis ekiplerinin gerçekleştirdiği çalışma sonucunda, 5 adet ruhsatsız tabanca, 1 adet kurusıkı tabanca, çok sayıda şarjör ve mermi ele geçirildi. Yakalanan 4 şahıs hakkında işlem başlatıldı.

  • Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Bektaş-ı Veli Cem Evi'ni Ziyaret Etti
    15:51 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Bektaş-ı Veli Cem Evi'ni Ziyaret Etti

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri Hacı Bektaş-ı Veli Cem Evi'ni ziyaret ederek, birliğin, beraberliğin ve dayanışmanın en güzel örneklerini sergilemeye devam ediyor.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kahraman Tazeoğlu ve Grup Yürüyüşü ile Ramazan etkinlikleri düzenledi
    15:50 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kahraman Tazeoğlu ve Grup Yürüyüşü ile Ramazan etkinlikleri düzenledi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayına özel hazırladığı kültür-sanat takvimi kapsamında yazar ve şair Kahraman Tazeoğlu ve Grup Yürüyüşü Diyarbakırlılarla buluşturdu. Etkinliklerde Tazeoğlu şiirlerini seslendirirken, Grup Yürüyüş ise sevilen ezgilerini sundu. Program, plaket takdimleriyle sona erdi.


Advertisement