Zurich Sigorta, '2017 Küresel Risk Raporu'nu Açıkladı - Son Dakika
Ekonomi

Zurich Sigorta, '2017 Küresel Risk Raporu'nu Açıkladı

Zurich Sigorta, \'2017 Küresel Risk Raporu\'nu Açıkladı

Zurich Sigorta Grubu, '2017 Küresel Risk Raporu'nu açıkladı. Buna göre, terör ve doğal afetler kadar siber saldırılar da önemli risk haline geldi.

20.01.2017 10:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zurich Grubu'nun her yıl gerçekleştirdiği ve hem kişileri hem de iş dünyasını etkileyecek riskleri araştıran "2017 Küresel Risk Raporu" açıklandı. Her yıl yapılan araştırma, sadece riskleri analiz etmekle kalmıyor, 10 yıllık süreçte küresel gündemi belirleyecek en önemli trendler ile bu trendlerin küresel risklerle olan bağlantılarını da ortaya koyuyor. Küresel Risk Raporu'na göre de 2017 için en büyük riskler; doğal afetler, göç, terör, siber saldırılar, bölgesel çatışmalar ve iklim değişiklikleri olarak sıralandı. 2016 raporunda da benzer şekilde bölgesel çatışmalar, siber saldırılar, iklim değişiklikleri ve göç öne çıkarken; bu risklere 2017'de, potansiyel gıda ve su krizleri, küresel ekonomik kriz kaynaklı mali riskler, varlık fiyatlarındaki spekülasyonun eklendiği görülüyor.

SİYASİ, POLİTİK ETKİ

Küresel Risk Raporu'nu değerlendiren Zurich Türkiye CEO'su Yılmaz Yıldız, 2017'de politik, jeopolitik ve sosyal risklerin daha ağır basacağını söyledi. Bu yılın trendlerine de değinen Yıldız, "Trendler tarafına baktığımızda ise özellikle ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri gibi gelişmiş ülkelerde öne çıkan toplumsal kutuplaşma, radikalleşme, gelir eşitsizliği ve yol açtığı sosyal ve politik sorunlar, iklim değişikliğine bağlı problemler, değişen demografik trendler ve yeni teknolojilerin öne çıktığını görüyoruz" dedi. Yılmaz Yıldız, politik, jeopolitik ve sosyal risklerin ağır bastığını, dünyanın; ABD, AB, Rusya, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin öne çıktığı çok kutuplu bir yapıya doğru ilerlediğini ifade ederek, Türkiye için bu çok kutuplu yapının ekonomik, siyasi ve politik olarak önemli fırsatlar sunacağını kaydetti.

TERÖR EN ÖNEMLİ SORUN

Yıldız, raporda gelir dağılımı ve eşitsizliğinin önümüzdeki 10 yıl için global ölçekte en büyük sorunlardan birisi olmaya devam edeceğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Bunu düzeltmenin yolu, istihdam dostu ekonomik büyüme ve mali tedbirlerden geçiyor. Türkiye'nin istihdam dostu kamu yatırımlarını artırması mümkün ki, şu anki hükümet de yavaşlayan ekonomiyi canlandırmak için mali tedbirler alıyor ve altyapı yatırımlarını artırıyor.

Burada dikkat etmemiz gereken konu, yurtdışı finansman olanaklarının daralması ve petrol ile emtia fiyatlarındaki artışlar. Diğer bir konu da terör ve göç dalgaları. Türkiye özelinde baktığımızda ise terör, yakın zamanda Türkiye'nin bir numaralı sorunu olmaya devam edecek ki, can ve mal güvenliği sağlanmadan, diğer ekonomik ve sosyal sorunları tartışmak oldukça güç."Yılmaz Yıldız, raporda öne çıkan bir diğer konunun da iklim değişiklikleri olduğunu belirterek, "Bu konu özellikle Türkiye için, su ve gıda güvenliğine etkisi anlamında çok önemli. Bir yandan doğal afetler, diğer yandan iklim değişikliği belki sigorta ürünlerine talebi artıracak ama zarar da artacak ve sigortacıların buna göre fiyatlama yapması gerekecek" dedi.

İşte, 2017'nin riskleri

1-Terör
2-Siber saldırılar
3- Doğal afetler
4- Göç
5- Bölgesel çatışmalar
6- İklim değişikliği

"SİBER SALDIRILARA KARŞI KORUMASIZIZ"

Yılmaz Yıldız, Küresel Risk Raporu'nda dikkat çeken bir noktanın da siber riskler olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Türkiye, geçtiğimiz 5-10 yıllık dönemde dijitalleşmede çok önemli mesafeler katetti. Bireylerin yaklaşık yarısı bilgisayar sahibi. Cep telefonu kullanım oranı yüzde 97, internet erişimi yüzde 70'ler seviyesinde. İnternet bankacılığı kullanımı 45 milyonlar seviyesinde. E- ticarete baktığınızda 6 milyar dolardan büyük bir piyasa olduğunu görüyoruz. Siber korsanların kimlik bilgilerini, telefonunuzdan banka şifrelerini her şeyi çalmaları mümkün. Türkiye'de siber risklerle mücadele konusunda hem kamu otoriteleri hem de özel sektör yoğun bir çaba içerisinde. Biz de bu alandaki yaratıcı ürünlerimizle siber risklerin azaltılmasına katkı sağlıyoruz. Özellikle bireylerden talep de çok fazla. Bireyseniz siber dolandırıcılara karşı çok korumazsınız." (Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Zurich Sigorta, '2017 Küresel Risk Raporu'nu Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Milletvekili: Bireysel Kredi Kartı Borçları Yüzde 155 Arttı
    12:11 CHP Milletvekili: Bireysel Kredi Kartı Borçları Yüzde 155 Arttı

    CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, bireysel kredi kartlarında bankaların takibine düşen borç tutarının son bir yılda yüzde 155 artarak 20,5 milyar TL'ye ulaştığını belirtti. Ateş, vatandaşların yükselen faiz oranlarına rağmen kredi kartlarına mecbur kaldığını ve bu durumun yoksullukta artış ve borç sarmalı riski yarattığını ifade etti. Ayrıca, kredi kartıyla yapılan harcamalarda market ve AVM'lerdeki harcamaların yüzde 87 arttığı, nakit çekimlerin ise yüzde 103 arttığı bilgisi paylaşıldı.

  • Muğla'da Güneş Enerji Santrali Projesi Devam Ediyor
    12:04 Muğla'da Güneş Enerji Santrali Projesi Devam Ediyor

    Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Menteşe Denizova Mahallesi'nde kurulan Güneş Enerji Santrali projesi hızla ilerliyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Muğla'ya yıllık 9.3 Milyon Kwh elektrik üretilecek ve karbon emisyonu azaltılacak.

  • Sapanca'da Beton Yığınına Dönen İlçe
    12:04 Sapanca'da Beton Yığınına Dönen İlçe

    Para kazanma hırsı, belediyenin denetim yapmaması, eskiden tarımla anılan Sapanca'yı adeta mahvetti. Meyvesi ile ünlü ilçede artık tarlalardan bungalov yetişiyor. Ağaçların yok edildiği Sapanca beton yığınına dönmüş durumda.

  • Osmaniye'de 1950'lerden kalma traktörüyle çiftçilik yapan İhsan Yavuzarslan
    12:00 Osmaniye'de 1950'lerden kalma traktörüyle çiftçilik yapan İhsan Yavuzarslan

    Osmaniye'nin Sumbas ilçesinde çiftçilik yapan İhsan Yavuzarslan, 1950'lerde üretilen, hurda fiyatına satın alıp tamir ettiği traktörünü hem tarımda hem de günlük işlerinde kullanıyor. Yavuzarslan, traktörüne çok özen gösterdiğini ve satmayı düşünmediğini belirtiyor.

  • Türkiye, rüzgar enerjisinde Avrupa'nın lider ülkesi olacak
    12:00 Türkiye, rüzgar enerjisinde Avrupa'nın lider ülkesi olacak

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin rüzgar enerjisi alanında Avrupa'da en iddialı 5 ülkeden biri olduğunu belirterek, İzmir'in bu liderlik sürecinin Türkiye'de öncü şehri olacağını söyledi. Kacır, İzmir'e yapılan yatırımlar ve kurulan altyapılarla Türkiye'nin rüzgar enerjisinde lider ülke olacağını ve yerli türbinlerin kullanılmasını hedeflediklerini ifade etti.

  • CHP Milletvekili Bingöl: Türkiye'nin tekstil sektörü kan ağlıyor
    11:57 CHP Milletvekili Bingöl: Türkiye'nin tekstil sektörü kan ağlıyor

    CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Türkiye ekonomisindeki yanlış ekonomi politikalarının tekstil sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek, sektörün yarısının iflas noktasına geldiğini söyledi. Bingöl, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek sorunları dinledi ve sektörün geleceği konusunda endişelerini dile getirdi. Maliyetlerin artması, kredi imkanlarının azalması ve dış rekabetin artması gibi faktörlerin sektörü zor durumda bıraktığını ifade eden Bingöl, gereken önlemlerin alınmaması halinde Türkiye'nin üretim potansiyelinin kaybedileceğini vurguladı.

  • Fatih Erbakan: Türkiye'nin beka sorunu emeklilerin sorunudur
    11:55 Fatih Erbakan: Türkiye'nin beka sorunu emeklilerin sorunudur

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Yozgat Yerköy’de; "Bugün Türkiye'nin bir beka sorunu varsa o da emeklinin beka sorunudur. Asgari ücretlinin beka sorunudur. Çiftçinin, köylünün beka sorunudur. Şu mübarek Ramazan gününde insanları yüz gram peynire, yüz gram hurmaya muhtaç bir halde yaşatmak mecburiyetinde bırakıyorlar. Millete reva mı bu" dedi.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan ile ilişkilerin ilerlediğini belirtti
    11:53 ATO Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan ile ilişkilerin ilerlediğini belirtti

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin son yıllarda ilerlediğini, iki ülke arasında yatırım ve iş birliği zeminini oluşturmak üzere çok sayıda anlaşma imzalandığını belirterek, "Özbekistan ve Türkiye arasındaki siyasi,...

  • Çiftçiler 'patates diyarı'nda ekim mesaisinde
    11:51 Çiftçiler 'patates diyarı'nda ekim mesaisinde

    Bolu'da patates ekimi başladı. Geçtiğimiz yıllarda patates ekmeyi bırakarak dane mısıra yönelen çiftçiler, bu yıl tekrar patates ekmeye başladı. Üreticiler yeni sezondan umutlu olsa da tohum maliyetleri ve satış fiyatları konusunda belirsizlik yaşıyor.


Advertisement