Koronavirüs taşıyan havadaki damlacıkların maskeler tarafından durdurulamayacak kadar küçük olduğu ortaya çıktı - Son Dakika
Sağlık

Koronavirüs taşıyan havadaki damlacıkların maskeler tarafından durdurulamayacak kadar küçük olduğu ortaya çıktı

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla ilgili her gün şaşırtan bir bilgi geliyor. Bilim insanlarının son araştırmasına göre, koronavirüs taşıyan havadaki damlacıklar maskeler tarafından durdurulamayacak kadar küçük ve maske virüsün yayılmasını önlemede kesin çözüm değil.

20.12.2020 20:32  Güncelleme: 21:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya ülkeleri koronavirüsle mücadele kapsamında yeni tedbirler alırken, bir yanda da adım adım aşılamaya geçiyor. İngiltere Başbakanı Johnson'ın "Koronavirüs mutasyona uğradı, yüzde 70 daha bulaşıcı" açıklamalarının ardından bilim insanları şimdi de virüsün maskeler tarafından neden durdurulamadığının cevabını verdi.

Bu kapsamda yapılan araştırmalar, koronavirüs taşıyan havadaki damlacıkların maskeler tarafından durdurulamayacak kadar küçük olduğunu ortaya koydu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), aile içi etkinliklerde bile maske takılması uyarısı yaparken, İngiltere'de yapılan araştırma, her 4 kişiden üçünün maskeyle dolaştığını ortaya koydu. Fakat virüsün hala hızlı bir şekilde yayılması akıllarda soru işaretleri oluşturdu.

MASKEYE RAĞMEN HIZLI BİR ŞEKİLDE YAYILDI

Bunun üzerine çalışma yapan uzmanlar, maskelerin gerçekten koronavirüsü durdurmaya yardımcı olup olmadığını anlamaya çalışıyor. Daily Mail'in aktardığına göre, İngiltere'de geçtiğimiz hafta ülkenin neredeyse tüm bölgelerinde Kovid-19 vaka sayısında artış yaşandı. Bazı bölgelerde vaka sayısı, geçen nisan ayına göre 2 kat arttı. İspanya ve İtalya gibi, maske zorunluğu uygulanan ülkeler de yıkıcı Kovid-19 dalgasından kaçamadı.

Edinburgh Üniversitesi'nden virolog Paul Digard, virüsün temel kaynağının öksürük veya hapşırık sonucu oluşan ve havada uçuşan damlacıklar olduğu belirterek, "Kovid-19 parçacıkları, maskelerin onları durduramayacak kadar küçük" ifadesini kullandı.

Ama çoğu durumda virüsün büyük damlacıklar içinde yayıldığına dikkat çeken bilim insanı, bu damlacıkların durdurulmasında maskelerin etkili olduğunu kaydetti.

KÜÇÜK VE HAFİF PARÇACIKLAR SAYESİNDE YAYILIYOR

Ancak damlacıklar koronavirüsün tek yayılma yolu değil. DSÖ'nün temmuz ayında yayınladığı rapora göre, Kovid-19 duman veya toz gibi hava hareket eden çok daha küçük ve hafif parçacıklar sayesinde de yayılabiliyor. Bu parçacıklar, hastanın bulunduğu mekanlarda uzun süre kalabiliyor.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'ndan Profesör Jimmy Whitworth, insanların maskeleri doğru takıp takmadığı bilinmediği için bu koruma aracının etkinliğini değerlendirmenin zor olduğunu söyledi.

MASKELERİN ETKİSİ KESİN OLARAK BİLİNMİYOR

Her şeye rağmen maskelerin, doğru takılması şartıyla etkili olduğundan emin olan Whitworth, "Gerçek şu ki, maskelerin ne kadar etkili olduğunu kesin olarak bilmiyoruz. Ama sağduyu bize bunu yapmamız gerektiğini söylüyor" diye konuştu.

İtalya'daki araştırma, maske takmanın bizi, Kovid-19'a karşı en etkili mücadele yöntemi olan sosyal mesafeyi korumaya teşvik ettiğini gösteriyor.

MASKE KESİN ÇÖZÜM DEĞİL

DSÖ, sosyal mesafeyi korumanın mümkün olmadığı durumlarda maske takmamızı öneriyor. Araştırmalar, bu kurala uyulmamasının salgının daha büyük hızla yayılmasına yol açabileceğini gösteriyor. Haberde, sonuç olarak maske çok büyük fayda sağlamasa bile hiç risk taşımadığı vurgulanıyor.

Koronavirüs taşıyan havadaki damlacıkların maskeler tarafından durdurulamayacak kadar küçük olduğu ortaya çıktı

Son Dakika Sağlık Koronavirüs taşıyan havadaki damlacıkların maskeler tarafından durdurulamayacak kadar küçük olduğu ortaya çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (14)

  • kemal çelebi: maske nin asıl tehlikesini ilerde goreceğiz.. uzun vadeli maske kullanımlarını vucudumuzun dışarııya atması gereken kirli ve mikroplu havayı maske yuzunden atamıyoruz.. onu tekrar soluyoruz sinir sistemlerimiz ve beyin hucrelerimiz gunbe gun zayıflayacak belkide ölecek.. bence bilim kurulu ve araştırmacı sağlıkçılarımız bu maske olayını netleştirmeleri lazım.kaş yaparken göz çıkarıyoruz gibime geliyor. 12 5 Yanıtla
  • Osman: Bencede maskenin koruyuculuğu yok hatta zararı bile var şöyleki insan rahat nefes alamadığı için vücuda oksijen girişi zayıflıyor bunun sonucunda bronşlar yeterli miktar oksijen alabilmek için daha çok açılıyıor bunun sonucunda mikroplar vücuda daha rahat giriyor.Maske kullanma sonucunda nefes yolları daha nemli ve buharlı şekle dönüşüyor bunun sonucunda maskeyi çıkardığınızda mikropların kolayca yapışabileceği ıslak hafıf sıcak yüzeyler oluşuyor buda mikropları daha hızlı kapmanız demek. 12 3 Yanıtla Ahmet: Maske işlevini yapıyorsa, görüşünüzün tamamı boşa çıkıyor. Ayrıca takılmadığı dönemde yayılma hızını gördük. Bu nedenle kesinlikle etkili. 5 0
  • Adalet: Maske virüsü söylenildiği gibi engellemiyor. Öyle olsaydı bu kadar hızlı yayılmazdı. Başka bir formülü var. Çin de vakalar neden sıfırlandı??? 10 0 Yanıtla Betül : Çin'de çok katı bir hükümet var. Covid görülen kişi sorgusuz bir şekilde 15 gün eve kapatılıyor. Hatta kapılar bile zincirleniyor. Hükümet halkına sahip çıkıyor. Bizim istemediğimiz "Çin aşılarını" kendi halkına çoktan uyguladı bile. Bunun tek formülü aşıydı. Ne yazık ki şimdi sil baştan olacak gibi. Mutasyona uğradı. Yani arkadaşım büyülere, muskalara değil bilime ve onun buluşlarına ihtiyacımız var. Hem virüsü hem cahilliği ancak bu şekilde yenebiliriz. 4 2
  • Dinle ugrasinciya kadar isinizbakin islam dini tem: Islam dini temizligi akili kulanmayi onerir 4 3 Yanıtla
  • Toprak can ulas: Aşı olalım diye maske korumuyor demeye başladılar biz bunu zaten biliyoruz lakin onların görmezden geldiği maskenin zararları 3 2 Yanıtla
  • Mehmet mehmet : Öyle yada böyle bu vürüz her yüzyılda bir ortaya çıkıyor ve kendiliğinden yok oluyor. Demekki Allahıın bir bildiği var. Ne yaparsanız yapın elden birşey gelmiyecek. 3 1 Yanıtla
  • Arif: Maskeler çok kalitesiz yapılıp satılıyor maske taktimmi belli ediyo aldığın nefes maskenin ortasından cikiyo resmen buda sikintili 3 0 Yanıtla
  • Ozaman: Poşet baglayin halklara 1 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.

  • Aydın'da kermeste yemek yiyen 32 öğrenci zehirlendi
    21:08 Aydın'da kermeste yemek yiyen 32 öğrenci zehirlendi

    Aydın'ın Efeler ilçesindeki Mustafa Kiriş Ortaokulu öğrencileri, okulda düzenlenen kermeste yedikleri tavuk pilavdan zehirlendikleri şüphesiyle tedavi altına alındı. Öğrencilerin hayati tehlikesi bulunmamaktadır.

  • Aydın'da Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Hastaneye Kaldırıldı
    20:04 Aydın'da Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Hastaneye Kaldırıldı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Mustafa Kiriş Ortaokulu'nda yapılan yemek etkinliği sonrası tavuk pilavı yiyen 30 öğrenci rahatsızlandı. Öğrenciler ambulansla hastaneye kaldırılırken, polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı
    19:29 Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarıyla taşınan çöl tozunun etkisi Burdur'da hissedilmeye başladı. Yarın ve cumartesi günü özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde toz taşınımının yoğun olması bekleniyor. Burdur Gölü'nün çekilen alanlarından da rüzgarla kente toz taşındığı gözlendi. Astım ve bronşit hastaları dışarıya çıkmamaları ve maske kullanmaları konusunda uyarıldı.

  • Nuri Alço, Beyin Kanaması Geçirdiği Hastaneden Taburcu Oluyor
    19:09 Nuri Alço, Beyin Kanaması Geçirdiği Hastaneden Taburcu Oluyor

    Ünlü oyuncu Nuri Alço, Eskişehir'deki evinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan muayenede beyin kanaması geçirdiği tespit edilen Alço, tedavisine yoğun bakımda başlandı. Eşi Burcu Alço, yapılan son açıklamada oyuncunun yarın taburcu olacağını duyurdu.


Advertisement