4. Libya'ya Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı - Son Dakika
Güncel

4. Libya'ya Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı

Silahlı gruplara ve milislere silah bırakmaları çağrısında bulunulan toplantıda, ''dış mihraklardan, yasa dışı şekilde ülke içindeki çatışan tarafları silahlandırmaktan kaçınmaları ve Libya devletinin talebi dışında silah ithalatına izin vermemeleri'' istendi.

25.08.2014 20:17

Libya'ya komşu ülkeler, meclise destek açıklamasının yanı sıra ülkedeki bütün silahlı gruplara ve milislere "tedrici şekilde silah bırakmaları" çağrısında bulundu.

Libya'daki son siyasi ve güvenlik durumunun değerlendirilmesi çerçevesinde Kahire'de düzenlenen 4. Libya'ya Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı'na Mısır, Libya, Tunus, Cezayir, Sudan, Çad dışişleri bakanlarının yanı sıra Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Afrika Birliği Libya Temsilcisi Delita Muhammed Delita da katıldı.

Toplantının kapanış bildirgesinde, başta meclis olmak üzere devletin meşru kurumlarının rolünün desteklendiği, ordu ve polisin de içinde bulunduğu kurumların yeniden yapılandırılmasının desteklediği belirtildi.

Bütün milislere ve silahlı gruplara, komşu ülkeler ve uluslararası toplumun gözetiminde çalışan bağımsız bir mekanizma himayesinde, siyasi bir anlaşma çerçevesinde kademeli olarak silah bırakmaları ve askeri seçenekten vazgeçmeleri çağrısında bulunulan sonuç bildirgesinde, "Siyasi süreci tıkayan ve istikrarı bozduğu tesbit edilen grup ve kişilere karşı yaptırım uygulanması" istendi.

Bildiride, siyasi sürece destek vermek için bütün silahlı operasyonların derhal durdurulması, ulusal uzlaşının sağlanması ve yeni anayasanın oluşturulması istenirken, "dış mihraklardan, yasa dışı şekilde ülke içindeki çatışan tarafları silahlandırmaktan kaçınmaları ve Libya devletinin talebi dışında silah ithalatına izin vermemeleri " vurgusu yapıldı.

Sonuç bildirisinde ayrıca, Lİbya'ya komşu ülkelere terör ve terörün her türlü uzantısı ile mücadele çağrısı yapıldı.

5. Libya'ya Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ise gerçekleştirilecek istişareler neticesinde belirlenecek bir tarihte Sudan'ın başkenti Hartum'da yapılması yönünde karar verildi.

Devrimin ardından istikrarın sağlanamadığı Libya'da, güvenlik güçleri ve yanlısı milisler ile farklı silahlı gruplar arasında sık sık çatışmalar yaşanıyor.

Libya'da Muammer Kaddafi'nin devrilmesiyle sonuçlanan 17 Şubat 2011 devriminden sonra ortaya yaşanan geçiş dönemi, milis gruplarının aralarında çatışmaları ve Milli Genel Kongre'ye yönelik darbe girişimleri nedeniyle siyasi belirsizlik devam ediyor. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 4. Libya'ya Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement