96 Yıl Sonra 'Çanakkale Geçilmez'

Son Güncelleme:

Çanakkale Geçilmez Destanı'nın dönüm noktası olan Anafartalar Zaferi'nin 96'ıncı yıldönümü Conkbayırı'nda törenle kutlandı.

Çanakkale Geçilmez Destanı'nın dönüm noktası olan Anafartalar Zaferi'nin 96'ıncı yıldönümü Conkbayırı'nda törenle kutlandı. Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal ve askerlerinin zaferle sonuçlandırdığı Anafartalar Muharebeleri'nin canlandırma anı, duygu ve coşkunun bir arada yaşanmasına neden oldu.


Çanakkale Boğazı'nı geçemeyeceklerini anlayıp Gelibolu Yarımadası'na karadan çıkmak ve buradan da boğaza ulaşmak isteyen İhtilaf Devletleri'nin tüm umutlarının yok edildiği 10 Ağustos Anafartalar Zaferi'nin 96'ıncı yıldönümü büyük bir coşkuya sahne oldu.


Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Conkbayırı'nda düzenlenen kutlama törenine Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, İkinci Kolordu Komutanı Korgeneral Raif Akbaş, 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen,


Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, Eceabat Belediye Başkanı AK Partili Kemal Dokuz ile bürokratlar, askerler ve vatandaşlar katıldı.


Tören, Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başladı. Şehitler anısına Saygı Atışı yapıldı. Rengini şehitlerimizin kanından alan Aayıldızlı bayrak İstiklal Marşı eşliğinde göndere toka edildi.


Piyade Binbaşı Murad Cihangir, Anafartalar Zaferi'ni anlattığı konuşmasında, 10 Ağustos sabahının ilk ışıklarıyla beraber Çanakkale Savaşı'nın dönüm noktası olan ve tarihteki son büyük süngü savaşının başladığını hatırlattı.


Düşmanın silahını kullanmaya vakit dahi bulamadığını kaydeden Cihangir, 'Boğaz boğaza kahramanca mücadele neticesinde ilk hatta bulunan düşmanın büyük bölümü imha edildi.


10 Ağustos 1915'de gerçekleşen bu muharebeyi uzaktan dürbünüyle izleyen İngiliz Başkomutan Hamilton ise Türkleri kovanından çıkan arılara benzeterek, 'İngilizler için bu derece ümitsizce ve kan dökücü olan bu muharebelerin açıklaması asla kağıda yazılamaz' diyerek 10 Ağustos günü Türk kuvvetlerinin gösterdiği muhteşem cesareti ve üstün başarıyı itiraf etmiştir.


10 Ağustos akşamı ellerinde kayda değer bir stratejik arazi kesimi kalmayan müttefik kuvvetler Gelibolu Yarımadası'ndan çekilmeye karar vermiş, Aralık 1915'de Türk topraklarını terk etmeye başlamışlardır. Çanakkale Savaşları'nın unutulmaz kahramanı Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal'in bu başarısı ileride başlayacak Ulusal Kurtuluş Savaşımızın basamağı olmuşturö dedi.


CANLANDIRMA ANI


Tören, İkinci Kolordu Komutanlığı'na bağlı 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda görevli 30 askerin Anafartalar Muharebeleri'ni canlandırmasıyla devam etti.


Mustafa Kemal'i, Tank Astsubay Üstçavuş Caner Yılmaz canlandırdı. Canlandırmada, Conkbayırı'nda top atışları sırasında Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal'in göğsündeki saate bir şarapnel parçasının isabet etme anına ve yaralı bir Anzak askerinin savaşa ara verilerek Türk askeri tarafından kucaklanıp siperine götürülme anına da yer verildi.


Töreni izleyenler, canlandırma anını duygu seline kapılıp yaşlı gözlerle izlerken, zafer coşkusunu ise alkışlarla ve ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak yaşadı.


Canlandırmaya katılan ve silah teçhizatıyla donatılmış askerler gösteri sonunda hep birlikte Onuncu Yıl Marşı'nı seslendirdi.


Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ile 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen'in Anafartalar Zaferi Anı Defteri'ni imzalamasının ardından, İkinci Kolordu Komutanlığı Bandosu, Sakarya, Alay ve Anafartalar marşlarını seslendirdi. Konuklar marşlara ellerindeki Türk bayraklarını sallayıp büyük bir coşkuyla eşlik etti.


ANAFARTALAR'I DA GEÇEMEDİLER


Çanakkale Savaşları sırasında, ihtilaf birlikleri Seddülbahir ve Arıburnu'ndaki çarpışmalardan sonra Gelibolu Yarımadası'nı buralardan geçmenin imkansız olduğunu görerek, kuzeydeki Anafartalar'da yeni bir cephe açmış ve Conkbayırı'nı ele geçirmişti.


Ancak 10 Ağustos 1915'de Mustafa Kemal'in emriyle başlatılan süngü hücumuyla, düşman geri püskürtülmüş ve ihtilaf devletlerinin Anafartalar'dan Gelibolu Yarımadası'nı geçme ümitleri sona ermişti.

Kaynak: DHA