Batı Basınından Türkiye'nin Suriye Politikasına Eleştiriler - Son Dakika
Dünya

Batı Basınından Türkiye'nin Suriye Politikasına Eleştiriler

Batı Basınından Türkiye\'nin Suriye Politikasına Eleştiriler

Financial Times, "Arap ayaklanmaları zinciri, Türkiye'nin iddialı dış politikasını en sıkı realite testine tabii tutuyor.

16.08.2011 11:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Financial Times, "Arap ayaklanmaları zinciri, Türkiye'nin iddialı dış politikasını en sıkı realite testine tabii tutuyor. Erdoğan hükümetinin aşırı övülen "komşuları ile sıfır sorun' politikasının testi geçtiği hiç de belli değil" yorumu yaptığı analizinde Suriye'nin Türkiye'nin "mesajını aldığı yönünde herhangi bir işaret olmadığı"nı da yazdı.

- New York Times ise, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun beyanlarının, "diplomatik muğlaklığa son semantik ilave" oluşturduğunu öne sürerken "Şiddetteki tırmanışın, sadece geçen hafta Sayın Esad'ın harekete geçip geçmeyeceğini görmek için biraz sabır isteyen Türk yetkililerini mahçup ettiği" iddiasında bulundu.

LONDRA/NEW YORK/ANKA) - Türkiye'nin Suriye konusunda izlediği politikaya bazı büyük Batılı gazetelerden eleştiri geldi. Financial Times, "Arap ayaklanmaları zinciri, Türkiye'nin iddialı dış politikasını en sıkı realite testine tabii tutuyor. Erdoğan hükümetinin "komşuları ile sıfır sorun' politikasının testi geçtiği hiç de belli değil" yorumu yaptı. New York Times ise, şiddetteki tırmanışın Türk yetkilileri "mahçup ettiği"ni savundu.

-FT: "TÜRKİYE'NİN İDDİALI DIŞ POLİTİKASINA EN SIKI REALİTE TESTİ"-

İngiliz Financial Times gazetesi "Türkiye'nin Son Zamanlarda Bocalayan Dış Maceraları" başlığı ile yer verdiği analizinde geçen yılın bu günlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın filo baskını olayında İsrail'e misilleme uygulayıp dik durması ile "Arap kitleleri için yeni kahraman" haline geldiğine dikkat çekti.

David Gardner imzasını taşıyan analizde "Alarm hisseden Batılı yetkililer ve bazı Türkiyeli gözlemcilerin, Erdoğan'ın Fransa ve Almanya'nın Ankara'nın AB'ye katılımına duvar örmeye başlamasıyla bir neo Osmanlıcılık canlanmasına girişerek doğuya yöneldiğini söyledikleri" anımsatıldı. Analizde "doğuya yöneliş" çıkarımının "o zaman da, şimdi de hatalı" olduğunu belirtilerek şöyle denildi:

"Ancak bu yılki Arap ayaklanmaları zinciri, Türkiye'nin iddialı dış politikasını en sıkı realite testine tabii tutuyor. Erdoğan hükümetinin aşırı övülen "komşuları ile sıfır sorun' politikasının testi geçtiği hiç de belli değil. "

FT, AKP Haziran ayındaki seçimleri yeniden kazandığında Erdoğan'ın "İstanbul kadar Bosna da, İzmir kadar Beyrut da kazanmıştır" yönündeki sözlerinden kısa süre sonra binlerce Suriyeli'nin sınırı geçtiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Esad rejimine "birinci ultimatomu" iletmek üzere Şam'ı ziyaret ettiğini ifade eden gazete, Türk hükümetinin Suriye'ye "büyük bir yatırım" yaptığını ancak Erdoğan'ın sabrının adeta tükendiğini, Suriye'deki sert operasyonların da AKP'nin içinden eylem taleplerin artırdığını kaydetti.

-"ERDOĞAN'IN SIFIR TOLERANSI"-

David Gardner, analizinde "Sayın Erdoğan'ın, politikalarının kamuoyu önünde derinlikten yoksun olarak ifşa edilmesine sıfır toleransı var. Hâlbuki en büyük yarışma, Esad ile muhalifleri arasındaki güç testi, Türkiye ile İran arasında yaşanıyor" sözlerini de kullandı.

Bu bağlamda Türkiye'nin İran'a yaklaşımına da değinen gazete, İran'ın nükleer programına ilişkin politikası nedeniyle Erdoğan hükümetine Batı'dan yöneltilen eleştirileri anımsattı.

Türkiye'nin, şimdi Ortadoğu çapında İran'ın "rakibi" hale geldiği görüşünü de dile getiren Gardner, "AKP'nin post İslamist, Hristiyan demokrasisine denk gelen bir parti yaratmadaki başarısının Tunus ve Mısır'daki İslamcılarca incelendiğini de belirtti.

Gardner analizine son verirken, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun geçen Haziran ayında FT ile yaptığı bir mülakat sırasında üç lider türü olduğunu ancak sadece "Değişimi bir gereklilik olarak görüp değişime liderlik etmek ve yönetmek isteyenler"in ayakta kalabileceğini söylediğini anımsattı.

Davutoğlu'nun "Bölgedeki dostlarımıza onların bu ilk kategori içinde olmalarını istediğimizi söylüyoruz" ifadelerini yansıtan Gardner, "Maalesef, Esad ailesinin yönetimindeki Suriye'nin Türkiye'nin mesajını aldığı yönünde herhangi bir işaret yok" diye yazdı.

-NYT: ŞİDDETTEKİ TIRMANIŞ TÜRK YETKİLİLERİ MAHÇUP ETTİ"-

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriye'ye yaptığı son uyarıya vurgu yapan New York Times gazetesi ise, "Bakanın beyanları, ABD, Avrupa ülkeleri, Türkiye ve Suriye'nin Arap komşuları; Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a reform başlatma şansını verirken şiddeti kınamayı amaçlarken diplomatik muğlaklığa son semantik ilaveyi oluşturdu" yorumunu yaptı.

Ancak Suriye yönetiminin şimdiye kadar kınamaları görmezlikten geldiğini belirten gazete Davutoğlu'nun ziyaretinden birkaç gün sonra Lazkiye limanına saldırıların düzenlendiğine dikkat çekti.

NYT, diplomatların, Davutoğlu'nun Şam ziyareti sırasında Suriye yönetimine kapsamlı reformlar yapması için iki hafta mühlet verdiği inancında olduklarını belirterek "Ancak bu değişikliklerin niteliğinin tam ne olduğu hala belirsiz" dedi. Buna karşın gazete Esad'a sürenin, Başkan Obama, Başbakan Erdoğan ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah arasındaki görüşmeler arasında ortaya çıktığı iddiasını ortaya attı. Davutoğlu'nun Şam ziyaretine yönelik eleştirilere de değinen gazete şöyle dedi:

"Bazı analistler, Davutoğlu'nun Suriye ziyaretini, ABD, Avrupa ülkeleri ve başkalarının Esad'ın liderliğini tecrit etmeye çalıştığı bir arada sadece Suriye yönetiminin kredibilitesini güçlendirdiği argümanı ile eleştirdi. Şiddetteki tırmanışın, sadece geçen hafta Sayın Esad'ın harekete geçip geçmeyeceğini görmek için en az biraz sabır isteyen Türk yetkilileri mahcup ettiği gibi görülüyor. "

-"DAVUOĞLU'YU ŞAM'A GÖNDERMEK YAPABİLECEKLERİ EN KÖTÜ ŞEY"-

ABD'li gazete, Uluslar arası Kriz Grubu'nun Suriye analisti Peter Harling'in değerlendirmelerine de yer verdi. Harling "Rejimin baskıları önemli ölçüde hızlandırdığı bir sırada görüşmek, angajman önerisini yapmak veya şimdiye kadar yeterince teklarlanan bir mesajı bir kez daha tekrarlamak üzere Şam'a kadar gitme zamanını olmadığını düşünüyorum. Davutoğlu'nu bu sırada (Şam'a) göndermek, yapabilecekleri en kötü şey. Rejime meşruluk, teminat sağlıyor" savlarını öne sürdü. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Batı Basınından Türkiye'nin Suriye Politikasına Eleştiriler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi "sus payı" davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement