Dünya koronavirüs aşısının arkasındaki Türk çifti konuşuyor - Son Dakika
Dünya

Dünya koronavirüs aşısının arkasındaki Türk çifti konuşuyor

Koronavirüs aşısında başarıya ulaştığını açıklayan ilk şirketin arkasında Türkiye kökenli iki bilim insanı Özlem Türeci ve Uğur Şahin var.

11.11.2020 09:17  Güncelleme: 09:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD merkezli Pfizer ile birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısında yüzde 90 başarıya ulaştıklarını açıklayan Almanya merkezli BioNTech şirketi, aileleri Türkiye'den Almanya'ya göçmüş Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından 2008'de kuruldu.

Evli olan Türeci ve Şahin çiftinin bu başarısı, son yıllarda göç konusunun tartışıldığı Almanya'da göçmenlerin ülkeye ne kadar faydalı olabileceğine dair bir örnek olarak gösteriliyor. Avrupa Reform Merkezi Baş Ekonomisti Christian Odandahl haberin ardından yaptığı Twitter paylaşımında "Almanya uzun süre göç konusunda ne kadar açık olması gerektiği konusuyla uğraştı ve savaş sonrasındaki 'misafir işçiler' programı hep sorgulandı" dedi ve ekledi: "Uğur Şahin'in babası Köln'deki Ford fabrikasında çalışmaya gelen bu misafir işçilerden biriydi, şimdi oğlu dünyayı saran salgına son veren kişi olabilir."

ALMANYA'NIN EN ZENGİNLERİ ARASINDALAR

BioNTech'in bugün piyasa değeri 20 milyar Euro olarak ifade ediliyor. Çift, Almanya'daki en zengin 100 kişi arasında gösteriliyor. İskenderun doğumlu olan Şahin, her zaman doktor olma hayali kurmuş ve bunu başarmış. Genel olarak kanser ilaçları ve tedavi yöntemleri üzerinde uzmanlaşan şirket salgın sonrası tüm dikkatini aşı çalışmalarına verdi.

YOLLARI HAMBURG'DA KESİŞTİ

Çevresinde mütevazi bir kişi olarak bilinen Şahin, eşi Türeci ile Hamburg'daki çalışmaları sırasında tanıştı. Türeci, 1967 Almanya doğumlu. Türeci'nin babası Almanya'ya göçmeden önce de İstanbul'da doktorluk yapıyordu. Türeci, on yıl boyunca Klinik ve Bilimsel Danışma Kurulu'nda görev yaptıktan sonra 2018'de BioNTech Tıp Şefi oldu. Bugün 53 yaşında olan Türeci aynı zamanda Kanser İmmünoterapi Derneği Başkanlığını sürdürüyor.

AŞI ÇALIŞMALARI NASIL BAŞLADI?

Çift, koronavirüs salgını küresel bir pandemiye dönüşmeden önce bunun gerçekleşeceğini öngörerek 25 yıldır geliştirdikleri yöntemle derhal aşı çalışmalarına başlamaları gerektiğine karar vermiş. İngiliz The Telegraph gazetesine konuşan Şahin, verdiği demeçte bunu bir insani görev kabul ettiklerini ve ekiplerini toplayarak "Artık işimiz bu virüsü yenmek" dediğini aktarıyor.

ÖNEMLİ SÖZLEŞMELERE İMZA ATILDI

BioNTech şirketi Eylül 2019'da Bill ve Melinda Gates Vakfı ile HIV ve tüberküloz tedavilerine yönelik de bir anlaşma imzalamış. Son olarak 2020'de salgın döneminde Prifzer ile Covid-19 aşısı geliştirmek için bir anlaşma yapan şirket Pfizer olanaklarını kullanarak Avrupa Birliği ile de 200 milyon dozluk bir sözleşme imzaladı. Aşının başarıya ulaşması durumunda AB'den ayrı olarak Japonya 120, ABD 100 ve İngiltere de 30 milyon dozluk aşı satın alacak. Times dergisine göre bu son gelişmelerle birlikte şirket 20 milyar euro değerini de aştı ve bu şekilde Prosche ve Deutsche Bank'tan daha değerli hale geldi. Wall Street Journal da şirketin Ocak 2020'den bu yana piyasa değerini üçe katladığını belirtiyor.

PFİZER İLE NASIL ORTALIK KURULDU?

BioNTech, ocak ayından bu yana daha hızlı sonuç alabilmek için Şahin'in baskısıyla haftada yedi gün çalışan iki farklı araştırma grubu oluşturdu. Şahin, bu çalışmalara "Işık hızı Projesi" (Project Lightspeed) adını verdi.

O dönemde ABD'ye seyahat yasağı olduğu için, laboratuvarlarda geliştirilen bazı genetik materyaller Pfizer yöneticilerine ait özel bir jetle ABD'ye taşındı. İki şirket birlikte geliştirdikleri grip aşısını 2020'de denemeye başlayacaktı. Ancak pandemi bu planı değiştirdi. Bu şekilde iki şirket bir sözleşme dahi imzalamadan birlikte çalışmaya dair bir proje için kullarını sıvadı. Şahin bu gelişme ile ilgili olarak 'Yalnızca güvene dayalı bir şekilde başladık' diyor. Anlaşma kapsamında BioNTech, mRNA araştırmalarını birkaç yıl önce bulaşıcı hastalıklar birimini kapatmış olan Pfizer'a açtı ve Pfizer da aşı geliştirme uzmanlığı ve altyapısını bu aşının üretimine sundu.

Dünya koronavirüs aşısının arkasındaki Türk çifti konuşuyor

Son Dakika Dünya Dünya koronavirüs aşısının arkasındaki Türk çifti konuşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (26)

  • BEYİN GÖÇÜ: O ZAMAN gelip Türkiyede faaliyetlerini sürdürsünler dünyaya kimliğimizi kanıtlayalım dünya bize gebe kalsın HANİ TERSİNE BEYİN GÖÇÜ BEYİN FIRTINASI BÖYLESİ BİR İŞ TÜRKİYEYİ HER BAKIMDAN KALKINDIRIR. 26 9 Yanıtla Güzel fikir : Burda açlıktan ölürler :))) 2 14 Blok: Sen hiç açlıktan ölen doktor gördünmü 0 0
  • Egid: Onlar turk degil alevi kurdu. Halki sivas da katledilen, dersim de katledilen ve goc ettirilen insanlar. Basarili olduklarinda sahiplenmek kolay Tabiki. mutlaka paylasiniz lutfen ) 9 18 Yanıtla türk: senin gibi mallar olduğu için türkiyeyi terketmişler 5 4 Sözün özü: Türkiyede olsa ya evi işaretlenir yada Sivasta Maraşta yakılırdı 2 4 ...: Seninle aynı havayı teneffüs etmek den acayip rahatsız oluyorum 2 4
  • Vx : Kimse şunu sormuyor. Türk bilim insanları neden yurt dışında birşeyler buluyor veya ödül alıyor? Az düşünün bakalım. Sadece Türklükleri ile övünmek bize kalıyor. Tabi uzun yıllar yurt dışında kalan Türklerin ne kadar Türklük bilinci kaldığıda tartışılır 26 0 Yanıtla Ebruu: Çok haklısınız belki adamlar Türkçe bile bilmiyor ama Türk diyoruz bununla övünmek yerine Türkiye de yaşayanlardan birşeyler çıksaydı o zaman Türkün gücü işte yaptık derdik neredeyse doğma büyüme yurtdışında yaşamış 8 1
  • nacar: bu ülkenin bir vatandaşı olarak guru duyacağımız bir durum. hep kötü şeylerle bizi lanse ediyorlar 22 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    02:15 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.

  • İçişleri Bakanı: Tokat'ta meydana gelen depremde olumsuz bir durum yok
    02:08 İçişleri Bakanı: Tokat'ta meydana gelen depremde olumsuz bir durum yok

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat'ta meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin ardından olumsuz bir durum olmadığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, AFAD ve ilgili kurumların saha taramalarına devam ettiğini belirtti ve depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    01:57 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    01:42 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.

  • Tokat'ta 4.7 büyüklüğünde deprem
    01:33 Tokat'ta 4.7 büyüklüğünde deprem

    Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Depremin derinliği ise 9.97 kilometre olarak belirlendi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    01:27 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    AFAD, bugün saat 01.06'da Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 9.97 kilometre derinlikte ve 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi.

  • ABD Başkanı Biden: Amcamı yamyamlar yedi
    00:23 ABD Başkanı Biden: Amcamı yamyamlar yedi

    ABD Başkanı Joe Biden, Pensilvanya'nın Scranton kentine yaptığı ziyarette İkinci Dünya Savaşı sırasında Pasifik harekâtında görev yapan amcasının savaş anıtını ziyaret etti. Biden, amcasının uçağının düşmesinin ardından Yeni Gine'de yamyamlar tarafından yenildiğini ima etti. Askeri kayıtlar ise uçağın Pasifik üzerinde kaybolduğunu gösteriyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kuvay-ı Milliye çıkışına Hamas'tan ilk sözler: Gurur duyduk
    22:32 Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kuvay-ı Milliye çıkışına Hamas'tan ilk sözler: Gurur duyduk

    Hamas Hareketi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmadan kısa bir süre sonra yazılı açıklama yaparak, Erdoğan'ın Filistin halkının özgürlük ve topraklarını kurtarma amacındaki mücadelesini takdirle karşıladıklarını belirtti. Hamas, Erdoğan'ın cesur açıklamalarının ve onurlu duruşunun, Türk halkının tarihi ve özgün konumunu somutlaştırdığını ifade etti.

  • Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Hac organizasyonlarında İslam ülkelerine örnek teşkil ediyoruz
    22:14 Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Hac organizasyonlarında İslam ülkelerine örnek teşkil ediyoruz

    Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğünce düzenlenen 2024 Hac Organizasyonu Kafile Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, hac organizasyonlarında İslam ülkelerine örnek olduklarını ve her sene daha iyi hizmet sunma gayreti içinde olduklarını belirtti. Erbaş, haccın müminler için büyük bir özlem olduğunu ve haccın birlik ve beraberliği sağladığını vurguladı. Ayrıca, hac organizasyonlarının başarısı için kafile başkanlarının disiplinli çalışmasının önemine değindi.


Advertisement