İsrailli casus yazılım şirketi 'korsanlık için kullanılan sahte sitelerle bağlantılı' - Son Dakika
Dünya
BBC

İsrailli casus yazılım şirketi 'korsanlık için kullanılan sahte sitelerle bağlantılı'

İsrailli casus yazılım şirketi \'korsanlık için kullanılan sahte sitelerle bağlantılı\'

Hükümetlere casus yazılım satan bir İsrail şirketinin, Black Lives Matter ve Uluslararası Af Örgütü gibi kuruluşlara aitmiş gibi görünen ve bilgisayar korsanlığı için kullanılan sahte sitelerle bağlantılı olduğu belirtildi.

16.07.2021 13:42  Güncelleme: 14:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hükümetlere casus yazılım satan bir İsrail şirketinin, Black Lives Matter ve Uluslararası Af Örgütü gibi kuruluşlara aitmiş gibi görünen ve bilgisayar korsanlığı için kullanılan sahte sitelerle bağlantılı olduğu belirtildi.

Microsoft ile birlikte çalışan Toronto Üniversitesi'ndeki Citizen Lab, bilgisayarları ve telefonlara bulaştırılabilen "izlenemez" casus yazılımlar pazarlayan Tel Aviv merkezli Candiru adlı şirketin potansiyel hedeflerine dair

Raporda şirketin ürettiği casus yazılımları bulaştırmanın bir yolunun, sivil toplum kuruluşları, hak savunucularına, sağlık ve medya kuruluşlarına ait siteleri taklit etmek olduğu belirtiliyor. Candiru'yla bağlantılı sahte siteler arasında, bu tür kuruluşların adlarını taklit eden "Amnesty Reports", "Refugee International", "Woman Studies", "Euro News" ve "CNN 24-7" olduğu ifade ediliyor.

Araştırmacılar, bu sahte sitelerle nerelerin hedef alındığını açıklamadı ve şirketin herhangi bir devlet aktörü müşterisinin rol oynayıp oynamadığını teyit etmedi.

Microsoft ise Candiru'nun bilgisayar korsanlığını mümkün kılan casus yazılımları sattığını ve kimlerin hedef alınacağına genelde hükümetlerin karar verdiğini ve operasyonu kendilerinin yürüttüğünü belirtti.

Güvenlik tehditlerini ve siber silahları takip eden Microsoft'un tehdit istihbarat merkezi de, kendi yaptığı analizde, Candiru'yla bağlantılı yazılımlarla hedef alınan en az 100 aktör belirlediğini belirtti. Bunlar arasında siyasetçiler, insan hakları savunucuları, gazeteciler, akademisyenler, elçilik çalışanları ve siyasi muhalifler de bulunduğunu bildirdi.

Türkiye dahil bir çok ülkede hedefler

Microsoft hedeflenenlerin Türkiye, İspanya, İngiltere, Filistin, İsrail, İran, Lübnan, Yemen, İspanya, Türkiye, Ermenistan ve Singapur'da olduklarını bildirdi.

Şirket, Candiru'nun siber silahlarının etkisiz hale getirildiğini ve Windows işletim sisteminde yapılan bir güncellemeyle koruma sağlandığını da açıkladı.

Uzmanlara göre, güvenilir kaynaklardanmış gibi görünen internet sitesi linklerine tıklayan aktivistler, normal içeriği bulunan bir siteye ya da başka bir yere yönlendiriliyor. Arka planda çalışan casus yazılım da sessizce bilgisayarların kontrolünü ele alıyor.

Yazılımla hükümetlerin, hiç fark edilmeden şifreleri ve belgeleri çalabileceği ve kurbanların etrafını dinleyebilecek bir mikrofon sistemi çalıştırabileceği de kaydediliyor.

Citizen Lab'in araştırmasında 2014'te kurulan ve birkaç kez isim değiştiren Candiru hakkında kamuya açık çok az bilgi olduğu kaydediliyor.

Şu anda resmen Saito Tech Ltd. adıyla kayıtlara geçen şirketin hala Candiru olarak bilindiği, İsrail basınındaki bir habere göre 2017'de 30 milyon dolarlık satış yapan şirketin Körfez bölgesinde, Batı Avrupa'da ve Asya'da müşterileri bulunuyor. Forbes dergisi de Candiru'nun Özbekistan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri'yle anlaşma yapmış olabileceğini yazdı.

Citizen Lab, şirkete ait sızan bir teklif belgesine göre Candiru'nun müşterilerine hedeflerin ele geçirilmesi için hiperlinkler, fiziksel saldırılar ve "Sherlock" adlı bir program önerdiğini, Sherlock'un tam olarak ne yaptığının bilinmediğini kaydediyor. Ancak teklif belgesine göre bu ürünlerin ABD, Rusya, Çin, İsrail ya da İran'da kullanılmayacağı belirtiliyor. Fakat Microsoft, İsrail ve İran'da da bilgisayar korsanlığı mağdurlarının bulunduğunu söylüyor.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya İsrailli casus yazılım şirketi 'korsanlık için kullanılan sahte sitelerle bağlantılı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı
    12:33 Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden sahası heyelanında toprak altında kalan 9 işçiden birinin daha naaşına ulaşıldığını bildirdi. Arama çalışmaları devam ederken, daha önce de bir işçinin cenazesine ulaşılmıştı.

  • İzmir'in Seferihisar ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    12:25 İzmir'in Seferihisar ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında Ege Denizi'nde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklamada, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum bildirilmediği belirtildi. Deprem, İzmir genelinde hissedildi. İzmir Valisi Süleyman Elban, deprem sonrası yapılan saha tarama çalışmalarının devam ettiğini ve ekiplerin teyakkuz halinde olduğunu belirtti.

  • Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı
    11:59 Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı

    Türk Kızılay öncülüğünde temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve uyku tulumu gibi acil ihtiyaç ürünlerinin yüklendiği 9. İyilik Gemisi, Mısır'ın El-Ariş Limanı'na ulaştı. Gemiden indirilecek olan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, tır ve kamyonlarla Refah Sınır Kapısı'na taşınacak ve İsrail saldırıları altındaki Gazzelilere ulaştırılacak.

  • Saldırı sonrası kamera karşısına geçen Reisi ''İran, İsrail'e gücünü gösterdi'' demekle yetindi
    11:46 Saldırı sonrası kamera karşısına geçen Reisi "İran, İsrail'e gücünü gösterdi" demekle yetindi

    İsrail'in İran'a yönelik saldırısının ardından bugün kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Reisi'nin misilleme yapılıp yapılmayacağına dair bir açıklama yapması umulurken beklenen olmadı. Cuma namazı öncesinde açıklamalarda bulunan Reisi ''İran, İsrail'e gücünü gösterdi'' demekle yetindi.

  • Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı? Uzay kurumu sözcüsünden bomba İHA iddiası
    11:21 Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı? Uzay kurumu sözcüsünden bomba İHA iddiası

    İsrail'in İran'a yönelik 3 drone ile gerçekleştirdiği misilleme saldırısıyla ilgili ortaya atılan bir iddia büyük ses getirdi. İran Uzay Kurumu Sözcüsü Hüseyin Dalirian, İran'a yapılan saldırıda kullanılan İHA'ların kısa menzilli olduğunu belirterek, bu İHA'ların İran içerisinden havalanmış olabileceğini aktardı. Dalirian'ın açıklaması akıllara "Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı?" sorusunu getirdi.

BBC

Advertisement