Muhtar Kent Yükselişte, Hikmet Ersek Düşüşte - Son Dakika
Dünya

Muhtar Kent Yükselişte, Hikmet Ersek Düşüşte

Fortune 500 listesindeki şirketlerden ikisi CEO'larının Türk olması sebebiyle Türk kamuoyunun da yakından takip ettiği kurumlar arasında yer alıyor.

20.05.2011 13:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fortune 500 listesindeki şirketlerden ikisi CEO'larının Türk olması sebebiyle Türk kamuoyunun da yakından takip ettiği kurumlar arasında yer alıyor Fortune 500 listesindeki şirketlerden ikisi CEO'larının Türk olması sebebiyle Türk kamuoyunun da yakından takip ettiği kurumlar arasında yer alıyor. Coca Cola'nın Fortune 500 listesindeki yeri 2009 yılında 72'nci sıradan, 2010 yılında 70'e yükseldi.

Coca Cola 2010 yılında 35. 1 milyar dolar ciro, 13. 3 milyar dolar net kar elde etti. Coca Cola karlılık sıralamasında 2009 yılına göre yüzde 73. 1 oranında artışla 500 şirket arasında 13'ncü sırada yer aldı. New York merkezli Global iş portalı www. turkavenue. com'ın haberine göre şirketin piyasa değeri 149. 6 milyar dolar oldu. Cirosunun yüzde 33'ünü kar olarak açıklayan ve rakamla 500 şirket arasında beşinci sırada yer alan Coca Cola, hissedarlarına hisse başına 5. 06 dolar kazandırdı. Coca Cola kendi endüstrisindeki şirketler arasında ise altıncı sırada yer aldı.

Bir diğer Türk yönetici Hikmet Ersek'in başında bulunduğu The Western Union ise 5. 1 milyar dolar ciro ile büyüklük sıralamasında 431. sırada yer aldı. Western Union 2009 listesinde 413 sırada yer alan şirket, 18 sıra geriledi. 2009 yılına göre yüzde 7. 2 artışla 909. 9 milyon dolar kar eden Western Union, karlılık sıralamasında 500 şirket arasında 184'ncü sırada yer aldı. Western Union'un piyasa değeri 14. 07 milyar dolar olurken, cirosunun yüzde 17. 5'ini kar olarak açıkladı. Cironun kara oranlandığında şirket sıralamasında 42'nci sırada yer alan Western Union, hisse senedi başına yatırımcılarına 1. 36 dolar kazandırdı. Western Union kendi endüstrisindeki şirketler sıralamasında 20'nci sırada yer aldı.

ABD'li Fortune dergisinin en karlı şirketler değerlendirmesine göre, Fortune 500 listesinde perakende devi Wal-Mart Stores ardından ikinci sırada yer alan enerji devi Exxon Mobil, zirveye yerleşti. ABD'li Fortune dergisinin en karlı şirketler değerlendirmesine göre, "Fortune 500" listesinde ikinci sırada yer alan enerji devi Exxon Mobil, 30, 5 milyar dolar karla geçen yıl en fazla kar eden şirket oldu. Küresel ekonomideki toparlanmanın başlamasıyla artan petrol fiyatlarının desteğiyle Exxon Mobil'in geçen yıl karı yüzde 59 artışla 30, 5 milyar dolara çıktı. Sıralamadan en fazla ciro yapan şirket olarak yer alan Wal-Mart Stores 421. 8 milyar dolar ciro yaparken, 16. 3 milyar dolar net kar elde etti. Emlak krizinde en büyük darbeyi alan ve geçen yılki Fortune listesinde 497. sıraya gerileyen Fannie Mae, 153. 8 milyar dolar ciro ile beşinci sıraya yerleşti. Kamu destekli Fannie Mae, 14 milyar dolar zarar etti.

Listede Chevron 196. 3 milyar dolar, ConocoPhillips 184. 9 milyar dolar ciro ile üçüncü ve dördüncü sırada yer aldı.

-29 FİRMA YENİ KATILDI-

Fortune 500 listesine bu yıl 29 yeni firma dahil oldu. Geçen yılki listeye giremeyen Chrysler Group, Coca Cola Enterprises, Levi Strauss gibi tanınmış şirketler de yer alıyor. Listeden çıkan firmalar arasında ise Blockbuster, Sun Microsystems, Pepsi Bottling, Electronic Arts, H&R Block gibi isimler yer alıyor.

-FORTUNE 500 EN HIZLI BÜYÜYENLER-

Fortune 500 listesinde en hızlı büyüyen şirketler listesinde ilk sırada Autoliv yer aldı. Autoliv 329'ncu sıradan listeye girerken, hisse senedi başına (EPS) 5, 225 oranında büyüdü. Hızlı büyüyenler listesinde Nash-Finch, Kroger, Broadcom, Harris, Owens Corning, Borgwarner, TRW Automotive Holdings, Fedex, Capital One Financial, SPX, Starwood Hotels & Resort gibi şirketler yer aldı.

-EN KARLI İLK 20'NİN ALTISI TEKNOLOJİ FİRMASI-

Ciro bazında en hızlı büyümeyi ise emlak sektörüne kredi sağlayan kamu destekli Fannie Mae ve Freddie Mac ilk iki sırada yer aldı. En karlı şirket sıralamasında Exxon 30. 4 milyar dolar, telefon şirketi AT&T 19. 8 milyar dolar, Chevron 19. 02 milyar dolar, Microsoft 18. 7 milyar dolar, J. P. Morgan Chase & Co. 17. 3 milyar dolar, Wal-Mart 16. 3 milyar dolar ile sıralanıyor. En karlı ilk 20 şirket içerisinde üç akaryakıt, dört banka, altı teknoloiji şirketi yer aldı. Teknoloji şirketleri Microsoft, Apple, Intel, IBM, HP ve Google en karlı şirketler sıralamasında başı çekiyor.

-PİYASA DEĞERİ AÇISINDAN EN BÜYÜKLER-

Piyasa değeri açısından 2010 yılında pazarın en büyük şirketi 414 milyar dolar şirket değeri ile Exxon olurken, 323. 8 milyar dolar değer ile Apple ikinci sırada yer aldı. Apple'in Exxon'u 2011 yılı içerisinde geçmesi bekleniyor. Microsoft 215. 2, Chevron 214. 3, Berkshire Hathaway 210. 7 milyar dolar piyasa değeri ile sıralanıyor.

-EYALETLERDE NEW YORK, CALİFORNİA, TEXAS-

Fortune 500 listesinde yer alan şirketler Amerika'nın 50 farklı eyaletinin 39'unda faaliyet gösteriyor. Fortune 500 en fazla şirket veren eyalet New York oldu. New Yorklu 57 şirket sıralamada yer alırken, California 53 şirket ile ikinci sırada, Texas ise 51 şirket ile üçüncü sırada yer alıyor. İllinois 31 şirket, Ohio 27 şirket, Pennsylvania 23 şirket, Michigan 22 şirket, New Jersey, Virginia ve Minnesota 20 şirket ile sıralanıyor.

SEKTÖR LİDERLERİ

Fortune 500 listesinde 70 farklı sektörde bazı endüstrilerin liderleri ise şöyle sıralandı:

Sektör Şirket Ciro (Milyar Dolar) 500'deki Sırası

Reklam, Pazarlama: Omnicom Group 12. 5 195

Uzay ve Savunma: Boeing 64. 3 36

Havayolları: Delta Airlines 31. 7 88

Giyim: Nike 19. 01 135

Otomobil: Autonation 12. 5 197

İçecek: Coca Cola 35. 1 70

Kimya: Dow Chemical 53. 6 45

Ticari Banka Bank of America 134. 1 9

Yazılım: Microsoft 62. 4 38

Bilgisayar: HP 126. 0 11

Energy: AES 17. 1 150

Eğlence: Walt Disney 38. 06 65

Yiyecek & İlaç: CVS Caremark 96. 4 21

- Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Muhtar Kent Yükselişte, Hikmet Ersek Düşüşte - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü
    00:41 Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü

    Ekvador Belediyeler Birliği, Portovelo kasabasının Belediye Başkanı Jorge Moldonado'nun silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Son 2 günde iki belediye başkanının öldürüldüğü belirtilirken, her iki belediye başkanının da yasa dışı madencilik faaliyetleriyle ilgilenen suç çetelerince öldürüldüğü ifade edildi. Bu olay, Ekvador'da son dönemde artan belediye başkanı suikastlarına bir yenisi olarak eklendi.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi ''sus payı'' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement