Naziler'in Şifreleme Aracı Rekor Fiyata Satıldı - Son Dakika
Dünya

Naziler'in Şifreleme Aracı Rekor Fiyata Satıldı

Naziler\'in Şifreleme Aracı Rekor Fiyata Satıldı

İkinci Dünya Savaşı sırasında kullanılmış, nadir bulunan şifreleme makinesi bir açık arttırmada 365 bin dolar gibi rekor bir ücret karşılığında satıldı.

27.10.2015 16:41  Güncelleme: 16:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İkinci Dünya Savaşı sırasında kullanılmış, nadir bulunan ve tam fonksiyonlu Nazi Enigma M4 şifreleme makinesi bir açık arttırmada 365 bin dolar gibi rekor bir ücret karşılığında satıldı. Cihaz ismi açıklanmayan özel bir koleksiyoncuya gitti.

HALA HAYRANLIK UYANDIRIYOR

M4, dört rotor adındaki sınırlı sayıdaki Alman Enigma makinelerini temsil ediyor. Savaşın son aşamalarında sadece 150 adet üretilen makineler, bugün bile hayranlık uyandırıyor.

GİZLİ MESAJLAR ŞİFRELENİYORDU

Gizli mesajları şifrelemek amacıyla kullanılan M4 Enigma makinelerinin genel olarak denizaltılarda kullanıldığı biliniyor. 1941 yılının Ağustos ayında U-570'nin işgaliyle birlikte üç rotor Enigma makinesinin ele geçirilmesinden şüphelenen Alman Amiral Karl Doenitz, dört rotorlu versiyonun yapılmasını emretmiş ve M4'ün Atlantik Savaşı'nda önemli bir rol oynamasının önünü açmıştı.

Şu anda dünyanın çeşitli ülkelerinde sergilenen toplam 50 adet Enigma makinesi bulunuyor. Bunların sadece yedisinin, U-bot olarak bilinen Alman denizaltılardan ele geçirilmiş M4 modeli olduğu ifade ediliyor.


Son Dakika Dünya Naziler'in Şifreleme Aracı Rekor Fiyata Satıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement