Adana: Hububat Alım Fiyatlarının Açıklanması - Son Dakika
Ekonomi

Adana: Hububat Alım Fiyatlarının Açıklanması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 2006-2007 Hububat Alım Fiyatları, Çukurova'da çiftçi temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandı.

06.06.2006 16:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 2006-2007 Hububat Alım Fiyatları, Çukurova'da çiftçi temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandı.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için 0.375 YTL, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin de kilogram başına 0.035 YTL primle birlikte üreticiye toplam 0.410 YTL ödeneceğini açıkladığını hatırlatarak, "Hasat çiftçinin bayramı oldu. Açıklanan bu müdahale fiyatı çiftçilerimizi memnun edecek, yüzünü güldürecek bir fiyattır. Çiftçimiz bundan memnun olacak, bir senelik emeği karşılığını bulmuş olacaktır. Biz çiftçi kesimi olarak teşekkür etmesini de biliriz, Allah razı olsun demesini de biliriz. Açıklanan fiyattan memnunuz. Teşekkür ediyoruz" dedi.

Serbest piyasada kaliteli, gluteni yüksek buğdayın da 0.365 ile 0.370 YTL'ye kadar satıldığını, kalitesine göre 0.340 YTL'ye de buğdayın bulunduğunu ifade eden Doğru, "Müdahale fiyatı 0.375 YTL olunca bazı yerlerde fiyatlar yukarı çıkacak. Ayrıca çiftçimizin bir kısmı buğdayını Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) emanete döktü, büyük bölümü de tüccara döktü, fiyat kesmedi. TMO segeterya cinsi buğdaya 0.375 YTL fiyat vermiştir. Burada ne çiftçimiz ne tüccarımız zarar etmez. İyi niyetle her şey çözülür. TMO zaten alım yapıyor, depolar hazır. İthalat da yaptırmadı, Türkiye'ye döviz kazandırdı hem de depolarını boşalttı. Çiftçimiz istediği zaman ürününü TMO'ya teslim eder. Bu fiyatla zaten çiftçi TMO'ya gitmeyecek, piyasada istediği fiyata da satabilecektir"diye konuştu.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, fiyatların açıklanmasından sonra kendisini arayan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e teşekkür ederken, hükümetin üreticinin emeğinin, alnın terinin karşılığını verdiğini söyledi.

TMO Adana Şube Müdürü Mehmet Kaya da, hükümetin açıkladığı buğday müdahale fiyatının üretici adına sevindirici olduğunu, emanet usulü alımların hasat döneminden bugüne kesintisiz olarak devam ettiğini bildirdi.

Bu arada, Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Vekili Emin Güray da, Başbakan Erdoğan'ın 0.375 YTL olarak açıkladığı buğday müdahale fiyatlarının yetersiz olduğunu savundu.

Baklalı Beldesi üreticilerinden İdris Nabi Şahin ise, buğdayda girdi fiyatları sürekli artarken, alım fiyatlarının düşük kaldığını bunun da üreticinin iflası anlamına geldiğini söyleyerek, "Biz buğdayı 2000 yılında 0.350 YTL'ye verdik, evimizin önünden alıyorlardı. Şimdi 0.342 YTL, mazota, gübreye, ilaca bu kadar zam yapılmasına rağmen bu fiyatlar kurtarmaz. Biz en az 0.480-0.500 YTL fiyat bekliyorduk. Bu fiyat çiftçinin bitimi demektir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Adana: Hububat Alım Fiyatlarının Açıklanması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement