Bin Liraya Çoban Bulamıyorlar - Son Dakika
Ekonomi

Bin Liraya Çoban Bulamıyorlar

Bin Liraya Çoban Bulamıyorlar

Küresel Ekonomik Krizin Etkisiyle İşsizliğin Yüzde 15'in Üzerine Çıktığı Türkiye'de Sığır, Koyun ve Keçi Yetiştiricileri, Yemek Masrafının Dışında Aylık Ücretin Bin Liraya Kadar Çıkmasına Rağmen Çoban Bulmakta Sıkıntı Yaşıyor.

24.06.2009 10:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küresel ekonomik krizin etkisiyle işsizliğin yüzde 15'in üzerine çıktığı Türkiye'de sığır, koyun ve keçi yetiştiricileri, yemek masrafının dışında aylık ücretin bin liraya kadar çıkmasına rağmen çoban bulmakta sıkıntı yaşıyor.

Türkiye'de 12 milyona yakın büyük baş, 30 milyonun üzerinde ise küçükbaş hayvan bulunuyor. Küçükbaş hayvanların yaklaşık 25 milyonunu koyunlar oluşturuyor.

Yetiştiricilikte büyük çiftliklerde üretim yaygınlaşsa da meralar, canlandığı bahar ve yaz aylarında özellikle maliyetlerin düşürülmesi adına hayvancılıkta oldukça cazip hale geliyor.

Hayvan sahipleri, et ve süt verimleri artarken maliyetlerinin düşmesi yolunda, sığır, koyun ve keçilerinin meralarda beslenmesi için nisan başından eylül, hatta ekim ayına kadar çobanlarla anlaşıyor. Yetiştiriciler bazen sezonluk, fazla sayıda hayvanları olanlar da yıllık olmak üzere çoban buluyor.

Bu arada, zor meslek olması nedeniyle son yıllarda çoban sayısının azalması yetiştiricileri zor durumda bırakıyor. Hayvan sahipleri, işsizliğin yüzde 15'in üzerine çıktığı bir dönemde aylığı bin liraya bile çoban bulmakta sıkıntı yaşıyor.

Hayvan yetiştiricisi Selman Tankurt (80), birçok gencin çalışmak denilince masa başında, rahat edeceği işler aradığını belirterek, “Televizyonlarda izliyorum, işsizlik artıyor. Bu işsizlikte ben ayda bin liraya çalışacak çoban bulamıyorum. Sadece ben değil tanıdığım birçok çiftçi arkadaşım aynı sorunu yaşıyor. Günlük yemek ihtiyaçlarını da ben karşılayacağım, ama çoban yok' dedi.

Bursa Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Müdürü Yıldırım Oran da son yıllarda şehir hayatının sunduğu imkanların daha cazip geldiğini, bu yüzden çobanlığın fazla önemsenmediğini söyledi.

İlkbahara girerken ücretlerin oluşmaya başladığını dile getiren Oran, aylık 600 liradan başlayan çoban ücretlerinin bugün bin liraya kadar ulaştığını, bunun yanı sıra yemek ihtiyaçlarının da karşılandığını bildirdi.

İç Anadolu Bölgesi'nden batıya doğru geldikçe çoban ihtiyacının daha da arttığını vurgulayan Oran, şunları kaydetti:

“24 saat çalışılan bir iş sahası. Çobanlık kolay değil. Koyunun yaşam tarzını benimsemesi, onlarla uyuyup gezmesi gerekiyor. Gündüz sıcakta uyuyan koyunlar, sabah ezanına kadar gezer. Bu şartlarda ücretler yüksek olsa da bölgemizde çoban bulmak zor. Çoban ihtiyacını Güneydoğu ve Doğu illerinden karşılıyoruz. Aylığı 800 liraya çoban zor buldum.”

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Bin Liraya Çoban Bulamıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement