Imf Türkiye İçin 2012 Büyüme Tahminini 2.5'ten 2.2'ye Düşürdü - Son Dakika
Ekonomi

Imf Türkiye İçin 2012 Büyüme Tahminini 2.5'ten 2.2'ye Düşürdü

IMF'nin Temmuz'da Paris'te yapılan G-20 Zirvesi için hazırladığı raporda, "Türkiye'nin 2012 yılında yüzde 2 IMF Türkiye'nin 2012 büyüme rakamı tahminini aşağı yönlü revize ederek yüzde 2.5'ten, yüzde 2.2'ye çekti.

20.09.2011 15:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

IMF'nin Temmuz'da Paris'te yapılan G-20 Zirvesi için hazırladığı raporda, " Türkiye'nin 2012 yılında yüzde 2 IMF Türkiye'nin 2012 büyüme rakamı tahminini aşağı yönlü revize ederek yüzde 2.5'ten, yüzde 2.2'ye çekti. IMF Türkiye'nin bu yıl ise Temmuz ayındaki G-20'ler raporunda beklendiği gibi yüzde 8.7 değil, yüzde 6.6 büyüyeceğini tahmin etti. Tüketici fiyatlarının 2011'de yüzde 6, gelecek yıl yüzde 6.9 artacağı öngörüsüne yer veren IMF enflasyon tahminlerini de yükseltmiş oldu. Türkiye'nin cari açığının ise düşeceği tahmin ediliyor. IMF "Dünya Ekonomisi tehlikeli bir yeni dönem içinde. Küresel etkinlik zayıfladı ve daha dengesiz bir hale geldi, güven son dönemlerde keskin düşüş kaydetti ve aşağı yünlü riskler artıyor" uyarısı yaptı.

-IMF WEO YAYINLANDI-

IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu "Yavaşlayan Büyüme, Yükselen Riskler" (World Economic Outlook: Slowing Growth, Rising Risks) başlığıyla yayınlandı. Avrupa'nın yükselen ekonomileri içinde değerlendirilen Türkiye hakkında şu öngörülerde bulunuldu:

-Reel GSYİH'da artış bu yıl yüzde 6.6, gelecek yıl yüzde 2.2 olacak. (Temmuz ayındaki tartışılan G-20 raporunda Türkiye'nin bu yıl yüzde 8.7, gelecek yıl yüzde 2.5 büyüyeceği tahmin edilmişti.)

-Tüketici fiyatlarında yıllık ortalama artışın bu yıl yüzde 6.0, gelecek yıl yüzde 6.9 olması bekleniyor. (G-20 raporunda bu yıl için yüzde 5.5, gelecek yıl için yüzde 6.4 enflasyon bekleniyordu. IMF enflasyon tahminlerini de yükseltti.)

-Rapora göre, 2010 yılında yüzde 6.6 olan Cari İşlemler Açığı'nın bu yıl yüzde 10.3 olacağı tahmin ediliyor. Cari İşlemler Açığı'nın gelecek yıl yüzde 7.4'e düşmesi bekleniyor. (Temmuz tahmininde Cari İşlemler Açığı'nın bu yıl GSYİH'nın yüzde 10.5'i, gelecek yıl ise 9.8'i olacağı öngörülüyordu. Tahminlerde açıklar azaltılmış oldu.)

-IMF 2010 yılında yüzde 11.9 olarak gerçekleşen işsizliğin bu yıl yüzde 10.5'e düşmesi ancak gelecek yıl yüzde 10.7'ye yükseleceğini tahmin etti.

-IMF RAKAMLARI ELEŞTİRİLMİŞTİ-

IMF'nin 9-10 Temmuz'da Paris'te yapılan G-20 Zirvesi için hazırladığı raporda, "Türkiye'nin 2012 yılında yüzde 2.5 büyüyeceği" tahminine yer vermesi ekonomi çevrelerinde şaşkınlık yaratmış, başta Başbakan Yardımcısı Ali Babacan olmak üzere hükümetin tepkisini çekmişti. Rakamlar değişik bakanlar tarafından "fikir cimnastiği" ve abartılı olarak yorumlanmış, konu hakkındaki düşüncesi sorulan Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick de rakama inanmadığını belirtmişti. Hükümetin ekonomiyle ilgili yetkilileri Türkiye'nin 2012 yılında yüzde 5'ten az bir rakamda büyüme sağlayacağı görüşünü savunuyor.

-DÜNYA BU YIL VE GELECEK YIL YÜZDE 4 BÜYÜYECEK-

IMF'ye göre dünya ekonomisi bu yıl ve gelecek yıl yaklaşık yüzde 4 büyüyecek. IMF Haziran WEO raporundaki tahminlerini bu yıl için yüzde 0.3, gelecek yıl için yüzde 0.5 düşürdü. Dünyada büyüme 2010'da yüzde 5 olmuştu.

-"TEHLİKELİ DÖNEM" UYARISI-

Gelişmiş ekonomilerde reel GSYİH büyüme bu yıl yüzde 1.5, gelecek yıl ise yüzde 2 olacak. Raporda, "Dünya Ekonomisi tehlikeli bir yeni dönem içinde. Küresel etkinlik zayıfladı ve daha dengesiz bir hale geldi, güven son dönemlerde keskin düşüş kaydetti ve aşağı yünlü riskler artıyor" denildi. Depremin Japonya, bazı huzursuzlukların petrol üreten ülkelerdeki etkilerini hatırlatan IMF, "ABD ekonomisinde talebin kamudan özele geçişi durdu, avro bölgesi büyük finansal dalgalanma karşısında, küresel piyasalar büyük riskli varlıkların tasfiye edilmesine maruz kaldı ve bunların reel ekonomilere yayılacağına ilişkin büyüyen sinyaller var" denildi.

Gelişmiş ekonomilerin zorluklar karşısında beklenenden inatçı bir tavır gösterdiklerini kanıtladıkları belirtilen raporda, bu ekonomilerin zayıf ve engebeli genişleyecekleri belirtildi. Raporda, "Yükselen piyasa ekonomileri için beklentiler, büyümenin oldukça canlı kalması beklense de yine daha belirsiz durumda" denildi.

Rapora göre ABD bu yıl yüzde 1.5, gelecek yıl yüzde 1.8 büyüyecek. Enflasyon yüzde 3'ten 1.2'ye, işsizlik yüzde 9.1'den yüzde 9'a düşecek.

Avro bölgesi bu yıl yüzde 1.6, gelecek yıl yüzde 1.1 büyüyecek. Avro bölgesinde enflasyonun yüzde 2.5'ten gelecek yıl yüzde 1.5'a düşeceğini öngören IMF, bölgede işsizliğin yüzde 9.9 ile sabit kalacağını tahmin etti.

Japonya'nın bu yıl kaydetmesi beklenen yüzde 0.5 küçülmeden sonra gelecek yıl yüzde 2.3 büyüyeceği tahmin edildi.

Almanya bu yıl yüzde 2.7, gelecek yıl yüzde 1.3 büyüyecek. Bu yıl yüzde 5 küçülecek olan Yunanistan'daki küçülmenin gelecek yıl yüzde 2 olması bekleniyor. Portekiz de bu yılki yüzde 2.2 daralmanın ardından gelecek yıl yüzde 1.8 küçülecek.

Türkiye'nin içinde bulunduğu "Yükselen Avrupa" ülkeleri grubunda, gelecek yıl Polonya yüzde 3, Romanya yüzde 3, 5, Macaristan yüzde 1.7, Bulgaristan yüzde 3, Sırbistan yüzde 3, Hırvatistan yüzde 1.8, Litvanya yüzde 3.4, Letonya yüzde 3 büyüme gösterecek.

-TÜRKİYE İLE İLGİLİ SAPTAMALAR-

Raporun "Avrupa: Kalıcı Ekonomik ve Finansal Dalgalanma" bölümünde Avrupa genelinde ekonomik performansın değişkenlik göstereceği belirtilerek şöyle denildi:

"Az sayıda ülke, düşük kapasiteyle ya da aşırı bir kapasite olmadan, kriz öncesi ortalama rakamlara yaklaşıyor (örneğin, Danimarka, Almanya, Hollanda, Polonya, İsveç, İsviçre, Türkiye), ve bazı durumlarda işsizlik rakamları tipik kriz öncesi düzeylerde ya da altında. Bu ekonomiler büyük kriz öncesi dengesizliklerden sakındılar ve küresel üretimde yaşanan güçlü geri dönüşten yararlandılar. Bununla birlikte Türkiye büyük ölçüde uyum politikalarının tahrik ettiği bir patlamanın deneyimi yaşıyor."

Raporda toparlanmanın başlamış olduğu Türkiye ve Polonya gibi ülkelerde mali hesapların güçlenmesi, sermaye akışlarında sürdürülebilir bir karşı harekete mali olanak sağlamak ve aynı zamanda enflasyonist baskıyı savmak için, mali konsolidasyonun hızlandırılmasına ihtiyaç olduğu savunuldu.

Raporda ayrıca, "Yükselen Avrupa'da birçok ekonomide (örneğin, Türkiye) süren mali sıkılaştırma, gelecekteki cari işlemlerde beklenmedik keskin düzenlemenin risklerini azaltmada anahtar durumda olmaya devam ediyor" denildi, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde 2011 büyüme tahmininin, Türkiye'de hala güçlü olmasına karşın daha az canlı bir hale gelen büyümeden dolayı düştüğü kaydedildi.

-"TÜRKİYE'DE CARİ AÇIK KAYGI VERİCİ"-

Raporda Türkiye'nin de konu edildiği paragraflardan bazıları şöyle:

"-Kredilerde ve varlık fiyatlarında yüksek artış, finansal istikrara zarar verebilir. Bir dizi büyük yükselen ve gelişmekte olan ekonomi ile onlarla yakın ilişkisi olan gelişmiş ekonomiler, varlık fiyatları ve kredilerde canlı bir büyüme görmeyi sürdürüyor. Kredilerde büyüme Brezilya, Kolombiya, Hong Kong, Hindistan, Endonezya, Peru ve Türkiye'de yüksek oldu.

-Orta ve Doğu Avrupa ekonomileri aniden duran sermaye akışlarının tedrici olarak artışına izin verilmesi gibi memnuniyet verici bir gelişmeyle ve cari işlemler açıklarında bazı artışlarla karşılaştı. Ancak Türkiye'de açık kaygı verici düzeylere ulaştı ve fonlanması çoğunlukla kısa vadeli.

-Küresel Tahmin Modeli'nden (Global Projection Model-GPM) elde edilen tahminler, Latin Amerika'da ve yükselen Asya'da ek politika faizi artışı ihtiyacına işaret ediyor. GPM tahminleri, Asya'da bazı yükselen piyasa ekonomilerinin parasal koşullarda sıkılaşma için, kredi büyümesinin kontrol edilmesi gibi başka önlemleri öngörüyor. Basit Taylor kuralları, Arjantin, Hindistan, Rusya ve Türkiye'de büyük sıkılaşma ihtiyacına işaret ediyor.

-2011-2012 BRÜT FİNANSMAN GEREKSİNİMLERİ-

Raporda belirli yükselen piyasa ekonomilerinde 2011-2012 yılları arası için IMF uzmanlarının tahmin ettikleri Brüt Finansman Gereksinimleri de GSYİH içindeki yüzdeleri itibarıyla yer aldı. Buna göre, Türkiye'de bu yıl geri ödeme tarihleri yaklaşan borçların GSYİH'ya oranı yüzde 9, 5, bütçe açığının GSYİH'ya oranı yüzde 2.6 olacak, toplam finansman gereksinimi ise GSYİH'nın yüzde 10.4'üne karşılık gelecek.

2012 yılı için ise vadesi gelen borçların GSYİH'ya oranının yüzde 7.4'e düşeceği, bütçe açığının yüzde 1'e yükseleceği, toplam finansman gereksiniminin de yüzde 8.4 düşeceği tahmin edildi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Imf Türkiye İçin 2012 Büyüme Tahminini 2.5'ten 2.2'ye Düşürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, lokanta ve kafe boykotuna tepki gösterdi
    13:15 Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, lokanta ve kafe boykotuna tepki gösterdi

    Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak, sosyal medyada başlatılan lokanta ve kafeler için iki günlük boykot çağrısına sert tepki gösterdi. Karabacak, boykot çağrısının esnafların itibarını zedelediğini ve yanlış olduğunu belirtti. Ayrıca, devletin denetim organlarının fahiş fiyat uygulayan işletmelere yönelik önlemler aldığını ve odaların da denetim çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran: Enflasyon Mücadelesi Başarıya Ulaşacak
    13:06 ATO Başkanı Gürsel Baran: Enflasyon Mücadelesi Başarıya Ulaşacak

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye'de sürdürülen enflasyon mücadelesinin bir yıl içerisinde başarıya ulaşacağına inandıklarını belirtti. Baran, enflasyon nedeniyle ticaretin her alanında sıkıntı yaşandığını ancak bu sürecin bir yılı geçeceğini düşünmediğini ifade etti. Ayrıca, hizmet sektörünün ekonominin omurgası olduğunu vurgulayan Baran, hükümete ve ekonomi yönetimine güvendiklerini ve desteklediklerini söyledi.

  • Yüksek Hızlı Tren İstanbul-Sivas Seferleri Başlıyor
    13:04 Yüksek Hızlı Tren İstanbul-Sivas Seferleri Başlıyor

    Türkiye'nin önemli ulaşım projelerinden biri olan Yüksek Hızlı Tren hattı, Sivas ile İstanbul arasında kesintisiz seyahat imkanı sunacak. Sivas-İstanbul seyahat süresi aktarmasız tren seferleriyle kısalacak.

  • Koç Holding 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi
    12:54 Koç Holding 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

    Koç Holding'in 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç, Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç, Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, Koç Holding üst yönetimi ve hissedarların katılımıyla Nakkaştepe'deki Holding merkezinde yapıldı. Koç Holding'in ülke ekonomisine katma değer sağlamaya devam ettiği belirtilerek, karlı ve sürdürülebilir büyüme fırsatlarını değerlendirdiği ve yatırımlarına devam ettiği ifade edildi. Ayrıca, Koç Holding'in geçen yıl da Fortune Global 500'de ülkemizi temsil eden tek şirket olduğu vurgulandı.

  • DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta: Son 21 yılda Edirne'de 8 baraj ve 32 gölet inşa ettik
    12:48 DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta: Son 21 yılda Edirne'de 8 baraj ve 32 gölet inşa ettik

    DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Edirne'de son 21 yılda 8 baraj ve 32 gölet inşa ettiklerini belirterek, böylece 422 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldığını söyledi. Ayrıca, taşkın koruma tesisleri ile Edirne şehir merkezi, 95 yerleşim yeri ve 23 bin 370 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlandığını ve arazi toplulaştırma çalışmalarının da yapıldığını ifade etti.


Advertisement