Manyetik Kaykay Yapıldı, Tekerlek Tarih Oluyor - Son Dakika
Ekonomi

Manyetik Kaykay Yapıldı, Tekerlek Tarih Oluyor

Japon Toyota'nın bünyesindeki lüks otomobil markası Lexus, birkaç ay önce 'Slide' ismiyle uçan kaykay (hoverboard) yaptığını tüm dünyaya duyurdu.

10.08.2015 08:48  Güncelleme: 17:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gelişim süreci hızla devam eden bu kaykayla ilgili paylaşılan tanıtım filmi büyük ilgi çekerken, seyredenlerin aklına hemen 'Geleceğe Dönüş' (Back to the future) film serisini getirdi. Çünkü serinin en çok dikkat çeken bölümü geleceğe gidilen ve ana karakterin uçan kaykay kullandığı son filmdi. Lexus'un tasarladığı o kaykayı görenler, hemen filmi hatırlayıp, 'Yıllar sonra gerçek oldu' yorumları yapmaya başladı. Lexus için fütürist bir reklam projesi olan bu kaykay sadece bir filmi hatırlatmakta kalmıyor aslında çok büyük bir değişimi de ortaya koyuyor. Bu değişim eğer hayata geçerse gelecekte insanlık tarihinin en büyük icatlarından biri olan tekerlek kalmayacak.

MANYETİK ALAN ŞART

'Peki bu kaykay nasıl uçuyor?' Lexus'un uçan kaykayı sıvı nitrojen soğutmalı süper iletkenler ve sabit mıknatıslar ile çalışıyor. Ürünün ortaya çıkan ilk handikapı önceki geliştirilen manyetik kaykaylarda olduğu gibi üzerinde gideceği manyetik bir alana ihtiyaç duyması. Sonuçta teknik detayları tam açıklanmasa da Lexus hoverboard, temel olarak manyetik raylı tren prensibine sahip. Aynı Şangay'daki MAGLEV hızlı treni gibi. Yani gideceği zemine önceden manyetik bir alan yerleştirilmesi gerekiyor.

Bu sayede mıknatıslar ve süperiletkenler ikilisi ile gerçek olan uçan kaykay, bu ikilinin oluşturduğu etki ile yerçekimine meydan okuyabiliyor. Her ne kadar bu konsept uzun yıllardır bilinen bir yerçekimi tersi araç olsa da süperiletkenlerin görevini yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu -191 dereceye ulaşmak başlıca zorluklardan. Lexus, bu zorluğu ise sıvı nitrojen ile aşmayı başarmış. Keza filmi izlerken kaykay üzerinden çıkan dumanların herhangi bir yakıt artığı olmadığını, sıvı nitrojenden çıkan buhar dumanı olduğunu belirtmek gerek.

BİRÇOK TARTIŞMA VAR

Profesyonel bir kaykay ekibi tarafından test edilen uçan kaykayın görüntülerini içeren tanıtım filminde daha önce vaat edilen tüm kabiliyetlerin gerçekleştirilebileceği gösteriliyor. Üstelik bu vaatler arasına su üstünde batmadan yol alabilme yetisi de dahil. Sonuçta işin teknik kısmı ve teknolojisi üzerinde birçok yorum ve spekülasyon var. Daha önce birçok firma ve kişinin bu tip kaykaylar yaptığı söyleniyor.

Hepsi doğru. Ama ben şuna dikkat çekmek istiyorum. Lexus veya ana şirketi Toyota, bu sistemi veya teknolojiyi otomobillerde kullanırsa yeni bir döneme adım atarız. Sonuçta otoyollarda manyetik bir alan oluşturulması sayesinde uçan otomobiller çok rahat bir şekilde gerçek hayata entegre olabilir. İşte o zaman insanlık tarihinin en büyük icatlarından biri olan tekerleğin pabucu dama atılmaz mı? Belki bunları söylemek için çok erken, ama Lexus'un uçan kaykayıyla gelecek artık daha yakın gelmeye başladı.

NE ZAMAN SATILACAK?

Lexus, reklam amaçlı geliştirdiği uçan kaykayın ne zaman satışa sunulacağına veya üretilip üretilmeyeceğine ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı. Ancak çıkarımda bulunmak gerekirse yeni yayınlanan filmde uçan kaykayın geldiği son noktayı baz alarak, çok uzun bir gelişim sürecinin daha kaldığını söylemek doğru olmayacaktır. Öyle görünüyor ki birkaç yıl içinde, en azından belli kimselere kısıtlı olarak satışa çıkarılması muhtemel... (Kaynak:Hürriyet)

Manyetik Kaykay Yapıldı, Tekerlek Tarih Oluyor

Son Dakika Ekonomi Manyetik Kaykay Yapıldı, Tekerlek Tarih Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • Uul: Şimdilik bi işe yaramaz. Geliştirilmesi lazım 9 3 Yanıtla
  • Mardinli: Halla halla 4 6 Yanıtla
  • Doğrucuu: Eski haber 3 4 gün önce tüm kanallarda çıktı.... 2 1 Yanıtla
  • Yorum: Sivi nitrojenin lt si kaca acaba? Lux tuketim vergisine dahil mi olur yoksa haric mi? Birde toyotanin hisse senetlerine bakin neden boyle bi haber yaptigini anlarsiniz. 1 0 Yanıtla
  • Greenhill: Ben yeni duydum,çok güzel haber 1 0 Yanıtla
  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin artık dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, "Firmalarımız ağırlıklı olarak Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalışıyor, Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerimizi de her geçen gün artırıyoruz.

  • Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı
    18:45 Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı

    Et ve Süt Kurumu (ESK), bugün itibarıyla et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı. Kıymanın kilogramı 229 TL'den 279 TL'ye; kuşbaşının kilogramı ise 259 TL'den 319 TL'ye yükseldi. Fiyat zamları internet sitesinde yer almasa da mağazalarda güncel fiyatla satılmaktadır.

  • İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!
    18:17 İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!

    İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), son zamanlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi adı kullanılarak yapılan dolandırıcılık olaylarına dikkat çekti. Vatandaşlar, bedava su arıtma cihazı vaadiyle aranarak dolandırılmaya çalışılıyor.

  • Yabancılar Türkiye'deki Hisse Senetlerine Yatırım Yapmaya Devam Ediyor
    17:54 Yabancılar Türkiye'deki Hisse Senetlerine Yatırım Yapmaya Devam Ediyor

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yurt dışında yerleşik kişiler 5 Nisan haftasında 362,9 milyon dolarlık hisse senedi aldı. Yabancıların net hisse senedi alımı 22 Mart haftasından bu yana 1 milyar 59 milyon dolara ulaştı. Yabancı yatırımcıların bu alımları, aralıktan bu yana en güçlü yabancı yatırımcı alımına işaret ediyor.

  • Kuşadası Belediyesi Adabahçe'de Yaz Sezonu Hazırlıklarına Devam Ediyor
    17:51 Kuşadası Belediyesi Adabahçe'de Yaz Sezonu Hazırlıklarına Devam Ediyor

    Kuşadası Belediyesi tarafından tarımsal üretimi geliştirmek ve tüketicilerin sağlıklı gıdaya aracısız ulaşmasını sağlamak amacıyla yaşama geçirilen Adabahçe'de yaz sezonu hazırlıkları sürüyor.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, HÜRKUŞ-B Tedarik Edileceğini Açıkladı
    17:49 Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, HÜRKUŞ-B Tedarik Edileceğini Açıkladı

    Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda 40 adet HÜRKUŞ-B uçağı tedarik edeceklerini duyurdu. Savunma sanayiinin gelişimi ve milli kabiliyetlerin artırılmasıyla Türkiye'nin güç unsurlarından biri haline geldiğini belirten Görgün, ayrıca diğer projeler ve hedefler hakkında bilgi verdi.

  • Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Yakutistan ile ilişkilerin geliştiğini söyledi
    17:33 Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Yakutistan ile ilişkilerin geliştiğini söyledi

    Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya Federasyonu'na bağlı Yakutistan (Saha Cumhuriyeti) ile ilişkilerinin dinamik bir şekilde geliştiğini söyledi. Tokayev, Yakutistan Başkanı Aysen Nikolayev'i kabul ederek, karşılıklı ticaret hacmindeki artışın bu ilişkilerin bir göstergesi olduğunu belirtti. Yakutistan Günleri etkinliği kapsamında düzenlenen görüşmede tarım, madencilik, dijitalleşme ve turizm alanlarında işbirliği konuları ele alındı.


Advertisement