Milli Savunma Bakanı Akar: S-400'leri kullanmak için aldık, vazgeçmemiz söz konusu değil - Son Dakika
Ekonomi

Milli Savunma Bakanı Akar: S-400'leri kullanmak için aldık, vazgeçmemiz söz konusu değil

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD'nin Türkiye yaptırımlarının kaldırılması için sunduğu tek şart olan S-400'lerden vazgeçmemizin söz konusu olmadığını füzelerin kullanılmak üzere alındığını söyledi.

18.12.2020 09:20  Güncelleme: 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırım uygulama kararının ardından, Rusya'dan alınan S-400 hava savunma sistemleri gündemde. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik'in de aralarında bulunduğu gazetecilere, bu kritik konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. "Türkiye her denilene 'evet' diyecek ülke değil. 1982'den beri Türkiye'nin hava savunma meselesi var. S-400 ile noktalandı. Kriterler konuldu, alışveriş oldu. Yunanistan'da S-300 var. ABD'nin objektif olmasını istiyoruz. Temennimiz uygun olmayan karardan ABD'li müttefiklerimizin dönmesi. S-400'leri kullanmak için aldık, satılması gündemde değil. Füzeler kullanılmak üzere alındı. Uzman arkadaşlarımız eğitim aldı. Kendimiz kullanacağız. Emir, komutası kontrolümüzde olacak" dedi.

"NAHÇIVAN İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR"

Mehmetçiğin işgalden kurtarılan Karabağ'da üstleneceği görev ve Nahçıvan koridoruyla ilgili detayları anlattı. "Karabağ'ın bir kısmında Ermeniler var. Türk askerinin varlığı Türkiye- Azerbaycan arasındaki konu. Türk askeri, Ermenilerin olduğu yerde olmasın, sorun çıkar diye Ruslar'ın iddiaları var. Bakü ile konuşup hal yoluna sokacağız Nahcivan, Laçin koridorları beraber çalışılıyor. Azerbaycan-Rusya- Ermenistan konuşuyor. Önümüzdeki dönemde gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.

"FRANSA BOYUNU VE GÜCÜNÜ AŞAN İŞLERE GİRİŞİYOR"

Akar, Doğu Akdeniz ve Libya ile ilgili de konuştu. Fransa ve Yunanistan'ı sert eleştirdi. "Türkiye'nin Libya'da uluslararası hukuka aykırı yaptığı bir şey yok. Fransa oradaki suçluluğunu kapatmak için irini operasyonunu icat etti, Türkiye ile uğraşıyor, boyunu ve gücünü aşan işlere girişiyor. Ama Fransız halkı bunu görüyor. Mısır, Yunanistan ile anlaşma yaptı. Bu anlaşma ile hem Yunanistan hem Mısır halkı kaybetti. NATO karargahındaki görüşmelere gidiyoruz, Yunan komşularımız gelmiyor. Yunan tarafı suçüstü yakalandığı için ortalığı karıştırıyor. Lozan ve Paris antlaşmaları '23 adayı askersizleştireceksin' diyor. Siz 16'sına asker konuşlandırdınız. Verin cevabı" şeklinde konuştu.

TANK PALET FABRİKASI İDDİALARI

Ve son günlerin tansiyonu yüksek tartışması. Sakarya'daki tank palet fabrikasının Katar'a satıldığı iddiaları. Bakan Akar iddialar hakkında da şunları söyledi:

"Tankın paletini yapan fabrika Arifiye. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile işletme devri söz konusu. Yatırım için çağrıda bulunmuyor muyuz? Katar ordusu nerede burada? 4 kere Danıştay'a dava açıldı. BMC otomotiv ayrı. BMC savunma ise sadece Türklerin kurduğu şirket. Muhatap olduğumuz BMC savunma. Ayrıca mülkiyet, kontrol, muayene MSB'de. Kimsenin özlük hakkı kaybolmadı."

Milli Savunma Bakanı Akar: S-400'leri kullanmak için aldık, vazgeçmemiz söz konusu değil

ABD TÜRKİYE'YE HANGİ YAPTIRIMLARI UYGULADI?

ABD, yönetimi, S-400 alımından dolayı CAATSA yasası uyarınca Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Başkan İsmail Demir dahil dört yetkilisine yaptırım uygulama kararı aldı. İşte o 5 yaptırım kararı:

1- SSB'ye her türlü ihracat lisansının yasaklanması

2- SSB'ye ABD finans kurumları tarafından 10 milyon dolar üstü kredilerin 12 ay süreyle yasaklanması

3- SSB'ye ABD Export-Import Bank desteklerinin yasaklanması

4- ABD'nin tarafı olduğu uluslararası finans kuruluşlarının SSB'ye finans sağlamasının engellenmesi

5- S-400 alım sürecine dahil olmuş SSB yetkilileri İsmail Demir, Faruk Yiğit, Serhat Gençoğlu ve Mustafa Alper Deniz'e yönelik yaptırımlar.

ABD'NİN TÜRKİYE'YE UYGULADIĞI YAPTIRIMLAR HANGİ ŞARTLA KALDIRILABİLİR?

ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı yaptırımların sona ermesi, CAATSA gereği tek bir şarta bağlı: "S-400'lerin Türkiye topraklarından tamamen çıkartılması."

CAATSA'da yer alan bilgiye göre; Türkiye S-400'leri topraklarından çıkarmadığı sürece yaptırımlar devam edecek. Eğer Ankara bu şartı kabul ederse, Türkiye'ye uygulanan yaptırımlar 1 sene sonra sona erecek.

Yaptırımların kaldırılmasının şartı, savunma bütçesinde şu cümlelerle açıklandı:

"Başkan yaptırım uyguladıktan sonra 1 yıl içinde Kongre'nin gerekli komitelerine, Türkiye'nin veya yaptırım uygulanan kişilerin artık S-400'leri veya bunların yerine herhangi bir Rus sistemini uhdesinde bulundurmadığını, Türk topraklarında Rus hükümeti veya şirketleri adına herhangi bir Rusya vatandaşının S-400'leri çalıştırmadığını teyit ettikten sonra; Türkiye'den Türk Hükümetinin veya hükümet adına başka bir tarafın S-400 veya onun yerini alabilecek bir sistemi tekrar edinmek için CAATSA'nın 231'inci bölümünün kapsamına girecek herhangi bir faaliyete girmeyeceğine dair taahhüt aldıktan sonra yaptırımları kaldırabilir."

Milli Savunma Bakanı Akar: S-400\'leri kullanmak için aldık, vazgeçmemiz söz konusu değil

Son Dakika Ekonomi Milli Savunma Bakanı Akar: S-400'leri kullanmak için aldık, vazgeçmemiz söz konusu değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • hakan: bence kullanmayacağız. abd ve ab ile yakınlaşıp çin, rusya, iran ekseninden yavaş yavaş ayrılacağız. 0 7 Yanıtla
  • WANGYU: şimdi atıp tutarsınız sonrada gidip yıkama yağlama yaparsınız siz hangi birgün verdiğiniz sözü tuttunuzki önce efelenirsiniz bu halka şirin görün mek için sonrada gider yağlama yıkamaya çünki sizde hiçbir zaman dik duruş olmadıki hele hele sende 3 4 Yanıtla
  • reco: s-400 kıbrısa yerleştirelim olsun bitsin 2 1 Yanıtla
  • Niğdeli 5168: s-400 meselesi bağımsızlık meselesidir.. 1 1 Yanıtla
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement