Şaka değil! Bir Şarkıyla Arabanızı Çalıyorlar - Son Dakika
Ekonomi

Şaka değil! Bir Şarkıyla Arabanızı Çalıyorlar

Siber saldırı artık akıl almaz bir hale geldi. Uzmanlar önceden kodlanmış müzik dosyalarıyla arabanızın çalınabileceğini kanıtladı.

09.02.2016 09:38  Güncelleme: 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bir şarkıyla arabanızı çalıyorlar' başlığı merak uyandıracak cinsten… Daha önemli olansa tedbir alınması.

BİR ŞARKIYLA ARABA ÇALIYORLAR

Akıllı arabaların meydana getirdiği güvenlik açıkları biliniyor. Ama gelişen teknolojiyle her geçen gün biraz daha akıllanan otomobiller kullanıcıları savunmasız bırakıyor.

San Diego'lu bir araştırmacı olan Stephen Savage yaptığı son araştırmayla akıllı otomobilinizde çalacağınız CD'nin aracınızın işletim sistemine girip, aracın çalınmasını çocuk oyuncağı kadar kolay bir hale getirdiğini gösterdi.

18 SANİYEDE HACKLENİYOR

California Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü Profesörü, San Francisco Usenix Enigma konferansında yaptığı konuşmada "Saldırı kodunu ekleyebilmem için bana 18 saniye vermeniz yeterli" dedi. Arabanızın hacklenip kontrolünün başkasının eline geçmesi için sadece 18 saniye yetiyor. Konuşmada bir çok otomobil şirketinin, aracın parçalarını bir araya getirirken üçüncü bir şirketle çalıştığı ve OEM yazılımı kullanıldığını belirtildi. İşte tüm bunlar araçları daha savunmasız hale getiriyor. Gelişen teknoloji ile araçlardaki işletim sistemleri güçlenmek yerine zayıflıyor çünkü siber saldırganlar mutlaka bir yolunu bulup sistemin açığını tespit ediyor. Bu açıklar sayesinde saldırganlar sadece araç içinde WMA uzantılı bir CD parçası çalarak otomobilin tüm kontrolünü ele alabiliyor.

Otomobil hırsızlığı ve siber güvenlik sorunları sadece araç sahiplerini değil aynı zamanda üreticileri de tehdit ediyor. Sadece 2015 yılını kapsayan araştırmanın sonucu korkutucu; artık kolaylıkla, güvenlik açığı sebebiyle bir çok araç, sahibi dışında kişilerce uzaktan kumanda ile kilitlenip açılıyor.

Chris Valasek ve Charlie Miller adlı iki araştırmacı 3G bağlantısı ile güvenlik açığını yakaladıkları Cherokee Jeep'in 1.4 milyon aracını geri çağırmasına sebep oldu. Uzmanlar uyarıyor kısa süre sonra otomobillerin işletim sistemlerindeki açık ile aracın fren sistemi üzerinde kontrolü ele alma olaylarının artacağını söylüyor.

Şaka değil! Bir Şarkıyla Arabanızı Çalıyorlar

Son Dakika Ekonomi Şaka değil! Bir Şarkıyla Arabanızı Çalıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • ahmet...: askerimize polisimize rabbim güç kuvvet versin 13 2 Yanıtla Seda_42: Aminnnn ahmet 7 3
  • türk: habera bak video ya bak türkiyede habercilik !!! 6 3 Yanıtla
  • M.Õ ( Milattan Önce ): Tamam,olabilir ama, bu her şarkı parçası için geçerli değildir 1 3 Yanıtla

Advertisement