Trump'tan Savunma ve Silahlanma Harcamalarına 84 Milyar Dolarlık Artış - Son Dakika
Ekonomi

Trump'tan Savunma ve Silahlanma Harcamalarına 84 Milyar Dolarlık Artış

ABD Başkanı Donald Trump, savunma ve silahlanma harcamaları için yaklaşık 84 milyar dolarlık artış yapacak.

01.03.2017 11:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump, başkan olduktan sonra ilk kez Kongre'nin önüne çıkarak başkanlık döneminin ilk icraatlerine ilişkin bu sabaha karşı bir konuşma yaparken, en önemli icraatının, askeri harcamalarda artış planı olduğu ortaya çıktı.

SAVAŞ DÖNEMLERİNDEN BİLE FAZLA ARTIŞ YAPILDI

Beyaz Saray, Pentagon'a (ABD Savunma Bakanlığı) 54 milyar dolarlık bir ek bütçeden söz ederken, Başkan Trump, bu miktarın 30 milyar dolar daha artırılabileceğini söyledi. Kaynak ise, ABD'nin iç ve dış yardım programlarında yapılacak önemli derecede kesintiler ve ekonomik büyümeden gelecek. Beyaz Saray tarafından dün yapılan açıklamada, Pentagon bütçesinin 54 milyar dolarlık ek bütçeyle yüzde 10 oranında artırılmasının planlandığını belirtildi. ABD basını, Trump'ın Savunma Bakanlığı bütçesinde öngördüğü artış oranının, Irak ve Afganistan savaşlarının en çalkantılı dönemlerinde yapılan artışların ardından en yüksek seviye olduğunu yazdı. ABD, 2007 yılında Irak ve Afganistan savaşları sürerken, Pentagon bütçesinde yüzde 12, 2008'deyse yüzde 10'luk bir artışa gitmişti. Bu dönemde, ABD eski Başkanı George W. Bush, Irak'ta direniş nedeniyle yaşanan askeri güçlüklerin ardından Kongre'den ülkeye 20 bin ABD askeri daha gönderilmesini talep etmişti.

SAVUNMANIN HARCAMALARI 603 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK

Trump'ın Kongre'den savunma harcamalarının 20 milyar dolar artırılmasını da talep edeceği ifade edilirken, bu artışla artışla savunma harcamalarının 603 milyar dolar seviyesine çıkacağı belirtildi. ABD'nin iç ve dış yardım programlarından 54 milyar dolarlık bir kesinti talep etmesi beklenen Trump'ın Sözcüsü Sean Spicer, Başkan'ın ülkenin için olumlu bir vizyon ortaya koyacağını belirtti. Ancak Trump, Fox TV'deki röportajında "Orduya çok para harcayacağız. Bu aslında bundan 30 milyar dolar daha fazla olabilir. Ordumuzu ciddi anlamda geliştireceğiz" diyerek, aslında ek savunma harcamalarının 84 milyar dolara çıkabileceğinin de sinyalini verdi. Trump, yardım kesintilerinden söz etmezken, savunma harcamaları artışı için önerilecek paranın "hızlanan ekonomiden" geleceğini söyledi.

SİLAH TİCARETİ ARTTI

Bununla birlikte Trump'ın, ordu dışındaki harcamalara büyük kesinti getiren taleplerine Demokrat Parti üyelerinin karşı çıkacağı ifade ediliyor. 100 üyeli Senato'da bütçenin kabulü için 60 oy gerektiği belirtilirken, Demokratların tamamının oy vermemesi durumunda, bütçenin kabul edilmesinin mümkün olmadığını ifade ediliyor. Trump yönetimi halen NATO ülkelerine, savunma harcamalarını artırması konusunda baskısı yapıyor. ABD, NATO ülkelerinin büyük kısmının savunma harcamaları ve gayri safi milli hasılaya oranı üzerinden düşük katkı yaptığını savunuyor. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün raporuna göre, 2012-2016 arasında silah ticareti, bir önceki 5 yıllık döneme göre 8.4 oranında arttı.

Trump\'tan Savunma ve Silahlanma Harcamalarına 84 Milyar Dolarlık Artış
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Trump'tan Savunma ve Silahlanma Harcamalarına 84 Milyar Dolarlık Artış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement