Cilt yaşlanması kronolojik yaşlanma ve dış etkenlere bağlı çevresel yaşlanma olarak ikiye ayrılır.
1
İç etkenlere bağlı kronolojik yaşlanma; Zamanla olan yaşlanmadır. Genler ile planlanmıştır. Çevresel etkenler bu doğal sürecin hızlanmasına sebep olabilir.
2
İnsan cildi diğer tüm organlar gibi kronolojik olarak yaşlanır. Cilt diğer organlardan farklı olarak çevresel faktörlerin etkisiyle de yaşlanır.
3
Dış etkenlere bağlı çevresel yaşlanma: Serbest radikaller, güneşin zararlı ışınları, sigara, kirli hava, rüzgâr, mevsim geçişleri, makyaj gibi dış faktörler sonucunda oluşur.
4
Erken kırışıklıklar, özellikle dudak çevresi, göz kenarı ve alın bölgelerinde oluşan mimik kırışıklıkları ve ince çizgilerdir.
5
Derin kırışıklıklar nasıl oluşur?
Hormonal değişiklik ve hormonal aktivitelerin yavaşlamasıyla cilt yaşlanması hızlanır. Cildin elastikiyetini sağlayan kolajen ve yağ doku zayıflar.
6
Cildin nem tutma kapasitesi azaldıkça, ciltte sıkılık kaybı, incelme ve kuruluk gözlenir. Cildin doğal antioksidan sistemi yetersiz kalmaya başlar. Sonuçta ciltte kalıcı kırışıklıklar oluşur.
7
Hormonal aktivitelerin yavaşlamasıyla 45 yaş sonrası cilt yaşlanması hızlanır. Cilt sıkılığını kaybeder, sarkma ve gevşemeler başlar. Bunlar yoğun olarak çene çizgisi, yanaklar ve göz kapaklarında gözlenir.
8
Cilt yaşlanması kronolojik yaşlanma ve dış etkenlere bağlı çevresel yaşlanma olarak ikiye ayrılır.