1
Ergenlik dönemi öncesinde, çocuklar sosyal ve ekonomik açıdan ailelerin kontrolu altında tutulurlar, kendini ifade etmekte güçlük çeken çocuklar bu dönemlerde duygusal sorunlar yaşamaya başlarlar.
2
Çocuklarda yaşanan depresyon durumlarında, anne babaların veya çocuğu yetiştirmekle yükümlü olanların çocukta bir problem olup olmadığı konusunda uyanık bulunmaları gerekmektedir
3
Ders çalışmama, tırnak yeme gibi problemlere yoğunlaşmak aile ile çocuk arasındaki çatışmayı daha da arttırıp çocuğu da olumsuz etkileyebiliyor.
4
Depresyonda olan çocuk mutsuzdur. Önceden keyifle veya kolaylıkla yapabildiği sorumluluklardan kaçmaya başlar. Uyku ve iştah düzeni bozulur.
5
Çocukta kendine güvensizlik, hatta yetersizliğin getirdiği suçluluk duyguları yaşanır. Çocuğun gelişim özellikleri ve sosyal ilişkilerine bağlı olarak farklı belirtiler de görülebilir.
6
Küçük çocuklarda ifade becerisi zayıf olduğu için daha çok davranış problemleri gösterirler. Bu davranışlar sosyal ve duygusal duruma göre değişkenlikler gösterir.
7
Çocuklar genellikle anne babalarının kontrolü altında olduklarından; klinik tedavi de anne babanın bakışı tarafından şekillenir.
8
Çoğunuz sürekli; mide agrilari, fiziksel yakinmalar,kontrol edilemeyen öfke patlamaları, gereksiz suçluluk duyguları gibi sorunlar yaşıyorsa bir uzmana başvurun
9
Aile terapisi yönteminde tüm aile ile çalışılır. Ailedeki diğer bireylerde var olan ruhsal sorunların da tedavisi planlanır. Çocuğun okul yaşamındaki zorluklarına yönelik olarak okulla işbirliği de tedavide etkilidr.
10
Çocukları depresyondan korumak için aileler çocuklarına örnek olmalı yeni düşünce biçimleri oluşturmada onlara yardımcı olmalıdırlar. Çünkü çocuklar depresyon sürecinde aileyi model alırlar.
11
Ergenlik dönemi öncesinde yaşanan çocuk depresyonunu engellemek için; çocuğunuza sevginizi göstermekten kaçınmayın ve devamlı olarak iletişim halinde olmaya çalışın.