Son dakika Radyasyon haberleri, Radyasyon son dakika, son dakika Radyasyon

Son Dakika Radyasyon Haberleri

  • Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Robotik Jiroskopik Radyocerrahi Cihazı ile İşitme Kaybı Engellendi
    15 Mar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Robotik Jiroskopik Radyocerrahi Cihazı ile İşitme Kaybı Engellendi

    Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kullanılan robotik jiroskopik radyocerrahi cihazı Zap-X ile işitme sinirlerindeki tümör nedeniyle sağırlık riski bulunan bir hastanın işitme kaybı engellendi. Zap-X teknolojisi sayesinde hastaların tedavisi daha hassas bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Cihaz, akustik nörinom gibi cerrahi olarak çıkarılması zor olan tümörlerin tedavisinde etkili oluyor. Zap-X ile yapılan tedavilerde cerrahi işlem yapılmadan hastaların işitme kaybı engelleniyor ve tümörün büyümesi durduruluyor.

  • SUBÜ, TÜBİTAK Burs Programı'na Alındı
    14 Mar SUBÜ, TÜBİTAK Burs Programı'na Alındı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) akademisyenleri tarafından hazırlanan bir proje, TÜBİTAK burs programına kabul edildi. Proje, radyasyona maruz uygulamalarda kullanılmak üzere seramik karolar üretmeyi hedefliyor. Nadir toprak elementleriyle takviyelenmiş jeopolimer karolar geliştirilerek, özellikle askeri ve tıbbi alanlarda kullanılmak üzere seramik karolar üretilecek. Proje, TÜBİTAK tarafından 90 bin lira destek almaya hak kazandı.

  • Oppenheimer Filmi, Atom Bombası Denemesinin Etkilerini Tam Olarak Anlatmıyor
    09 Mar Oppenheimer Filmi, Atom Bombası Denemesinin Etkilerini Tam Olarak Anlatmıyor

    New Mexico eyaletindeki Trinity atom bombası denemesinin etkileri hala tam olarak anlatılmamışken, Oppenheimer filminin bu konuya yeterince değinmediği düşünülüyor. Trinity testinin radyasyondan etkilenen topluluklara 'Downwinders' deniyor. ABD'de kanser, ikinci en yaygın ölüm nedeni olmasına rağmen, New Mexico bu konuda maddi yardım alamıyor. New Mexico'nun da dahil edilmesini öngören yasa tasarısı ise henüz onaylanmadı. Los Alamos kasabasında ise atom bombasının ekonomiye katkısı memnuniyetle karşılanırken, Albuquerque'deki savaş karşıtı kampanyacılar nükleer silahlar karşıtı bir duruş sergiliyor.

  • Akkuyu NGS'de Kadın Çalışanlar Gazetecilerle Buluştu
    08 Mar Akkuyu NGS'de Kadın Çalışanlar Gazetecilerle Buluştu

    Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) kadın çalışanları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında gazeteciler ile bir araya geldi. Toplantıda kadın çalışanlar, deneyimlerini paylaşırken, projenin önemi vurgulandı. Gazeteciler ayrıca santralin simülasyon merkezini de ziyaret etti.

  • İnönü Üniversitesi Akademisyenleri, Radyasyon Kalkanı Üretti
    06 Mar İnönü Üniversitesi Akademisyenleri, Radyasyon Kalkanı Üretti

    İnönü Üniversitesinde görev yapan akademisyen çift, tatlı su yengeçlerinin kabuğundan ürettikleri radyasyon kalkanı ile astronotları, nükleer santral çalışanlarını ve hastanede zararlı ışınlara maruz kalan personeli radyasyona karşı koruyabilecek bir malzeme geliştirdi. Elastik yapılı ve hafif olan bu kalkan, uzay kıyafetlerinde, uyduların ekipmanlarında, nükleer santral çalışanlarının kıyafetlerinde ve hastanelerde kullanılan radyasyon cihazlarına karşı koruyucu kıyafetlerde kullanılabilecek. Patent başvurusu yapılan bu malzeme, kurşundan 6,5 kat daha hafif olması ve düşük maliyetiyle uzaya gönderilebilir bir seçenek sunuyor.

  • Rusya ve Çin, Ay'da nükleer santral kuracak
    05 Mar Rusya ve Çin, Ay'da nükleer santral kuracak

    Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Yuriy Borisov, Rusya ile Çin'in 2033-2035 yıllarında Ay'a nükleer güç santrali inşa etmeyi planladığını söyledi. Borisov ayrıca Çin ile Ay'da ortak çalışmalar için anlaşma imzaladıklarını belirtti.

  • Ermenistan'daki Metsamor Nükleer Güç Santrali Tehlike Saçmaya Devam Ediyor
    04 Mar Ermenistan'daki Metsamor Nükleer Güç Santrali Tehlike Saçmaya Devam Ediyor

    Ermenistan'daki Metsamor Nükleer Güç Santrali, kullanım ömrü dolduğu halde kapatılmadığı için tehlike saçmaya devam ediyor. Santralden çıkan radyasyon, Türkiye'nin Iğdır ilini tehdit ediyor. Iğdırlı vatandaşlar, santralin kapatılması için çağrıda bulunuyor ve santralden çıkan dumanın çevreye ve canlılara zarar verdiğini belirtiyor. Araştırmacı Gazeteci Yazar ve Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Serdar Ünsal, santralin köhne bir sistemle çalıştığını ve deprem bölgesinde bulunduğunu vurgulayarak, santralin bir an önce kapatılması gerektiğini söylüyor. Ayrıca, santralden çıkan dumanın Iğdır'ın zaten kirli havasını daha da kötüleştirdiği ifade ediliyor.

  • Rusya Savunma Bakanı Şoygu: Ukrayna ordusu 444 binden fazla asker kaybetti
    27 Şub Rusya Savunma Bakanı Şoygu: Ukrayna ordusu 444 binden fazla asker kaybetti

    Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Rusya ile 2 senedir devam eden savaşta 31 bin askerin hayatını kaybettiğini söylemesinin ardından Moskova'dan açıklama geldi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ''Düşman, yılın başından beri her gün 800'ü aşkın asker ve yabancı üretimli silahlar dahil 120 çeşitli silah kaybediyor. Özel askeri operasyonun başlamasından bu yana Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, 444 binden fazla asker kaybetti.'' dedi.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Türkiye'nin İlk Astronotu Selçuk Üniversitesi'nde Öğrencilerle Buluştu
    22 Şub Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Türkiye'nin İlk Astronotu Selçuk Üniversitesi'nde Öğrencilerle Buluştu

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Selçuk Üniversitesi'nde öğrencilerle bir araya geldi.

  • Türkiye'nin ilk robotik jiroskopik radyocerrahi cihazı hizmete girdi
    20 Şub Türkiye'nin ilk robotik jiroskopik radyocerrahi cihazı hizmete girdi

    Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Hastanesi'nde Türkiye'nin ilk robotik jiroskopik radyocerrahi cihazı kullanıma alındı. Cihaz, baş, boyun kanserleri ve beyin bölgesindeki hastalıkların tedavisinde kullanılacak olup, hastaların bilinci açık şekilde tedavi edilmesine olanak sağlayacak. Cihazın kurulum maliyetleri düşük olup, tedavi sürecini kısaltacak.

  • İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı Uzayda Yaptığı Deneyleri Anlattı
    20 Şub İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı Uzayda Yaptığı Deneyleri Anlattı

    Alper Gezeravcı, SpaceX'in Falcon 9 roketiyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlatılarak gerçekleştirdiği Ax-3 misyonunda 13 önemli deney gerçekleştirdi. Bu deneyler arasında tuz stresi, uzay şartları, galaktik kozmik radyasyonun etkileri, kurşunsuz lehimleme, yeni nesil malzeme geliştirme, genlerin bağışıklık sistemiyle ilişkisi, uzay araçlarının itki sistemlerinin verimliliği, bitki ve alglerin uzayda kullanımı gibi konular yer aldı.

  • İzmir'de Tıbbi Atıklar Evsel Atığa Dönüştürülüyor
    18 Şub İzmir'de Tıbbi Atıklar Evsel Atığa Dönüştürülüyor

    İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Menemen'de hizmete alınan tıbbi atık sterilizasyon tesisiyle kentteki tıbbi atıklar lisanslı araçlarla el değmeden toplanıp evsel atığa dönüştürülüyor. Tesiste 30 bin tonun üzerinde atık sterilize edildi.

  • ERÜ, TÜBİTAK Desteğiyle Su Çerenkov Dedektörü Kuracak
    17 Şub ERÜ, TÜBİTAK Desteğiyle Su Çerenkov Dedektörü Kuracak

    Erciyes Üniversitesi, TÜBİTAK desteğiyle 2,5 tonluk Su Çerenkov Dedektörü kurarak atom altı parçacıkların hareketlerini gözlemleyecek ve nötron yakalanmaları üzerine çalışma yapacak. ERÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Tıraş'ın kurduğu Erciyes Nötrino Araştırma Grubu, Ar-Ge çalışmalarıyla atom altı parçacıkların algılanmasına ve radyasyon dedektörleri geliştirilmesine odaklanıyor. Kurulacak dedektörle simetrik nötron modeli üzerine çalışılacak ve nötronların hareketi ve algılanması üzerine bilgi sağlanacak.

  • 83 yaşında böbrek kanseri tanısı alan Sönmez, ameliyatsız yöntemle sağlığına kavuştu
    10 Şub 83 yaşında böbrek kanseri tanısı alan Sönmez, ameliyatsız yöntemle sağlığına kavuştu

    5 yıl önce mesane kanserini atlatan 83 yaşındaki Necmettin Sönmez, böbrek kanseri tanısı aldı. Cerrahi tedavi uygun görülmediği için radyocerrahi yöntemiyle tedavi edildi. Sönmez, tedavi sürecinin kolay olduğunu ve kanserden korkmamak gerektiğini belirtti. Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Gökhan Yılmazer, MR Linac cihazıyla yapılan tedavinin başarılı olduğunu açıkladı.

  • İlk Türk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda yaptığı ilk deney yayınlandı
    08 Şub İlk Türk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda yaptığı ilk deney yayınlandı

    İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaptığı ilk deneyin videosunu Türkiye Uzay Ajansı resmi Twitter hesabından paylaştı. Deneyde mikro yer çekimi ortamında cisimlerin hareket dinamikleri incelendi. Ayrıca Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştirdiği diğer deneyler ve sonuçları da açıklandı.

  • Akdeniz Üniversitesi Türkiye'de İlk Meme Kanseri Merkezini Kurdu
    06 Şub Akdeniz Üniversitesi Türkiye'de İlk Meme Kanseri Merkezini Kurdu

    Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Türkiye'de ilk defa meme kanserlerine ilişkin bir merkez kurduklarını açıkladı. Meme merkezi, meme kanserinin erken tanısı ve tedavisi için planlamalar yapacak. Ayrıca, Akdeniz Üniversitesi'nde kanser tanı ve tedavilerinin erken evrede öğrenilebilmesi için Gen Merkezi kuruldu. Sağlık turizmi açısından da önemli olan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, geçen yıl 41 milyon lira ciro elde etti.

  • Türkiye'de yılda 250 bin yeni kanser tanısı konuluyor
    04 Şub Türkiye'de yılda 250 bin yeni kanser tanısı konuluyor

    Türkiye'de yılda 250 bin yeni kanser tanısı konulduğunu ve bunun günde 600'den fazla kişiye denk geldiğini söyleyen Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Uzm. Dr. Yıldıray Tanrıver, '2030 yılında 13 milyondan fazla kişiyi maalesef kanserden kaybediyor olacağız.

  • Türkiye'de yılda 250 bin yeni kanser tanısı konuluyor
    04 Şub Türkiye'de yılda 250 bin yeni kanser tanısı konuluyor

    Türkiye'de yılda 250 bin yeni kanser tanısı konulduğunu ve bunun günde 600'den fazla kişiye denk geldiğini söyleyen Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Uzm. Dr. Yıldıray Tanrıver, "2030 yılında 13 milyondan fazla kişiyi maalesef kanserden kaybediyor olacağız.

  • Alper Gezeravcı'nın uzay görevi tamamlandı
    02 Şub Alper Gezeravcı'nın uzay görevi tamamlandı

    Türkiye'nin uzaya gönderdiği ilk Türk vatandaşı Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki görevi tamamlandı. Gezeravcı, 13 farklı bilimsel deney gerçekleştirdi ve Türkiye'nin uzay, havacılık ve savunma sanayisi için önemli katkılar sağladı. Ax-3 ekibi 3 Şubat'ta istasyondan ayrılacak ve dünyaya dönüş yolculuğu 12 saat sürecek.

  • Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki görevi tamamlandı
    02 Şub Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki görevi tamamlandı

    Türkiye'nin uzaya gönderdiği ilk Türk vatandaşı Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki görevi tamamlandı. Gezeravcı, Ax-3 misyonu kapsamında gerçekleştirdiği 13 bilimsel deney ile Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevini gerçekleştirmiş oldu. Gezeravcı'nın görevi sona erdi ve 3 Şubat'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılması planlanıyor.

  • Uluslararası katılımlı 'Ankara Hematoloji ve Onkoloji Kongresi' başladı
    02 Şub Uluslararası katılımlı "Ankara Hematoloji ve Onkoloji Kongresi" başladı

    Ankara Hematoloji ve Onkoloji Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, dünyada her yıl 10 milyon insanın kanserden hayatını kaybettiğini söyledi. Dernek tarafından düzenlenen kongrede kanser tanı ve tedavisinde yapay zeka, tıbbi onkoloji, hematoloji gibi birçok başlık ele alınacak. Kongre, 4 Şubat'a kadar sürecek.

  • Astronotlardan alınan örnekler, tedavi yöntemleri için kullanılacak
    02 Şub Astronotlardan alınan örnekler, tedavi yöntemleri için kullanılacak

    Ankara Üniversitesi, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ve beraberindeki 2 astronottan alınan ve alınacak kan, tükürük ve idrar örnekleri üzerinde yapacağı analizlerle uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki etkilerini ortaya çıkaracak. Proje yöneticisi Prof. Dr. Emine Emregül, araştırma sonuçlarının mevcut astronot hastalıkların tedavisi ve önleyici tedbirlerin geliştirilmesinde önemli rol oynayacağını söyledi.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yapılacak Miyeloid deneyini tanıttı
    02 Şub Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yapılacak Miyeloid deneyini tanıttı

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yapacağı deneylerden biri olan 'Miyeloid'i tanıttı. Miyeloid deneyi ile astronotların bağışıklık sistemi ve kan yapımı süreci üzerinde, ultraviyole ışınlarının, galaktik kozmik radyasyonun, yer çekimi değişikliklerinin ve uzayda kalış süresi boyunca maruz kalınan diğer zorlu faktörlerin etkileri araştırılacak.

  • Ankara Üniversitesi, Türkiye'nin ilk astronotundan alınan örneklerle uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırıyor
    02 Şub Ankara Üniversitesi, Türkiye'nin ilk astronotundan alınan örneklerle uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırıyor

    Ankara Üniversitesi, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ve beraberindeki 2 astronottan alınan ve alınacak kan, tükürük ve idrar örnekleri üzerinde yapacağı analizlerle uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki etkilerini ortaya çıkaracak. Proje yöneticisi Prof. Dr. Emine Emregül, araştırma sonuçlarının mevcut astronot hastalıkların tedavisi ve önleyici tedbirlerin geliştirilmesinde önemli rol oynayacağını söyledi.

  • Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, CRISPR-GEM projesiyle uzayda bitki yetiştirme deneyi gerçekleştirdi
    02 Şub Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, CRISPR-GEM projesiyle uzayda bitki yetiştirme deneyi gerçekleştirdi

    Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) gerçekleştirdiği CRISPR-GEM projesi, mikro yerçekimi ortamında bitkilerin sağlığını ve verimliliğini artırmayı hedefliyor. Proje kapsamında bitkilerde genetik düzenleme yapılıp yapılamayacağı test ediliyor. Uzayda yapılan deneylerin sonuçları, uzun süreli uzay görevlerinde bitki yetiştirme tekniklerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.

  • Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştirdiği deneylerde kadın bilim insanlarının imzası var
    01 Şub Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştirdiği deneylerde kadın bilim insanlarının imzası var

    Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştirdiği 13 deneyin 4'ünde kadın bilim insanları yer aldı. Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Didem Balkanlı ve doktora öğrencisi Tuğçe Celayir'in imzasını taşıyan deneylerde, uzayda bitkiler üzerine gen aktarımı ve Antarktika'dan toplanan mikroalglerin üretimi gibi çalışmalar yapıldı.

  • Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, astronot özelliklerini anlattı
    01 Şub Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, astronot özelliklerini anlattı

    Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, bir astronotun birçok farklı özelliği bünyesinde barındırması gerektiğini belirterek, bunları serinkanlılık, eğitim, dil becerisi, uçuş tecrübesi, fiziksel ve zihinsel sağlık, sabır, azim ve tutku olarak sıraladı. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) canlı bağlantı yaparak bilime ve uzay çalışmalarına ilgi duyan Kocaeli-Gebze TÜBİTAK Fen Lisesi öğrencilerinin sorularını yanıtladı.

  • Türkiye'nin ilk astronotu ISS'de kanser riski deneyi yapacak
    31 Oca Türkiye'nin ilk astronotu ISS'de kanser riski deneyi yapacak

    Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleştireceği 'Miyeloid' deneyiyle uzay ortamının kanser risklerini tespit edecek. Deneyde astronotların maruz kalacağı stres ve radyasyon hasarına bağlı olarak 'miyeloid' kökenli hücrelere yönelik değişiklikler denetlenecek ve astronotların kanser riskleri belirlenecek. Proje ekibi, elde edilecek verilerin bilime katkı sağlayacağını belirtiyor.

  • Uzaydan dünyaya dönüş rotası nasıl olacak? Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı canlı yayında anlattı
    28 Oca Uzaydan dünyaya dönüş rotası nasıl olacak? Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı canlı yayında anlattı

    Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan canlı yayınla Samsun Üniversitesi'nin öğrenci ve akademisyenleriyle görüştü. Gezeravcı, görev sonrası dünyada nereye iniş yapacaklarına ilişkin olarak, ''Dragon kapsülü, görev dönüşü suya iniş yapmak üzere tasarlanmış bir uzay aracı. Planlı inişimiz, Florida eyaletinin doğusundaki Atlas Okyanusu ve batısındaki Meksika Körfezi'nde yer alan toplam 7 potansiyel iniş noktasından birisine olacak.'' ifadelerini kullandı.

  • Bakan Kacır: İnanıyorum ki Türk bilim insanları akın akın yeniden ülkemize gelecek
    27 Oca Bakan Kacır: İnanıyorum ki Türk bilim insanları akın akın yeniden ülkemize gelecek

    SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "İnanıyorum ki Türk bilim insanları önümüzdeki dönemde akın akın yeniden ülkemize gelecek ve çalışmalarını Türkiye'de gerçekleştirerek dünyayla yarışabileceklerinin farkında olacaklar.

  • Atatürk Üniversitesi Rektörü Ömer Çomaklı'nın Özbekistan ziyaretinin ardından iş birlikleri başladı
    24 Oca Atatürk Üniversitesi Rektörü Ömer Çomaklı'nın Özbekistan ziyaretinin ardından iş birlikleri başladı

    Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı'nın uluslararasılaşma stratejisi kapsamında gerçekleştirdiği Özbekistan ziyaretinin ardından kurumlar arası iş birlikleri başladı. Özbekistan Sağlık Bakanlığıyla imzalanan protokollere istinaden, Özbekistan'dan gelen uzmanlar Atatürk Üniversitesi'nde eğitim alacak ve bilimsel çalışmalara katkı sağlayacak.

  • Türkiye'nin Uzay Programının Geleceği
    24 Oca Türkiye'nin Uzay Programının Geleceği

    Kazakistan Ulusal Uzay Şirketi Başkanı Aydın Ayımbetov, Türkiye'nin uluslararası insanlı uzay yolculuğuna dahil olmasının Türk insanlı uzay programının gelecekteki gelişimi anlamına geldiğini belirtti. Ayımbetov, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzaya gönderilmesini büyük bir sevinçle karşıladığını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını tarihi bir olayla kutladığını ifade etti. Ayımbetov, uzay yolculuğunun yanı sıra UUİ'deki yaşamı ve Türkiye ile uzay alanında işbirliği yapmaya hazır olduklarını da paylaştı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk Türk astronot Gezeravcı ile canlı bağlantıyla görüştü Açıklaması
    22 Oca Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk Türk astronot Gezeravcı ile canlı bağlantıyla görüştü Açıklaması

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ilk insanlı uzay misyonu kapsamında, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'ya, "Milli Uzay Programı'mız kapsamında gerçekleştirdiğin bu kritik görevle çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere tüm milletimize...

  • İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı uzayda 'Propolis' deneyi gerçekleştirecek
    22 Oca İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı uzayda "Propolis" deneyi gerçekleştirecek

    Türkiye'nin ilk uzay yolcusu olan Alper Gezeravcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği ilk görüşmede, uzayda propolisin mikro yerçekimi ortamındaki bakteriler üzerindeki etkisini test edeceğini belirtti.

  • Erzurum'da Kadınlarda Triod, Erkeklerde Akciğer Kanseri Daha Sık Görülüyor
    22 Oca Erzurum'da Kadınlarda Triod, Erkeklerde Akciğer Kanseri Daha Sık Görülüyor

    Ülkemizde kanser istatistiklerine göre Erzurum'da kadınlarda triod, erkeklerde akciğer kanserinin daha sık görüldüğü tespit edildi. Erzurum'un kanser sıklığı dünya ve ülke genelinden farklılık gösteriyor.

  • Kazakistanlı hastaya Türkiye'de başarılı bir yanak nakli yapıldı
    20 Oca Kazakistanlı hastaya Türkiye'de başarılı bir yanak nakli yapıldı

    Kazakistan'da yaşayan bir hastaya Türkiye'de yapılan operasyonla başarılı bir yanak nakli gerçekleştirildi. Hastanın ağız tabanından sol çenesine yayılan tümör alındı ve göğüs bölgesinden alınan doku ile yeni bir yanak yapıldı. Hastanın hayati fonksiyonları geri kazanıldı.

  • Alper Gezeravcı, Türkiye'nin En Hızlı İnsanı Oldu
    19 Oca Alper Gezeravcı, Türkiye'nin En Hızlı İnsanı Oldu

    Alper Gezeravcı, SpaceX'in Falcon 9 roketiyle Axiom Space'in Ax-3 göreviyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) doğru unutulmaz bir yolculuğa çıkarak Türkiye'nin en hızlı insanı unvanını kazandı. Uzay yolculuğu, astronotların fiziksel sağlık, psikolojik dayanıklılık ve diğer birçok zorlukla karşılaşmasını gerektirir. ISS'deki görevi boyunca Alper Gezeravcı, uzun süreli ağırlıksızlık, radyasyon, izolasyon ve diğer zorluklarla başa çıkmak zorunda kalacak.

  • NASA, Ay'da Evler İnşa Etmek İçin Büyük Bir Adım Atıyor
    19 Oca NASA, Ay'da Evler İnşa Etmek İçin Büyük Bir Adım Atıyor

    NASA, Ay'ı kolonileştirme hedefi doğrultusunda 2040'a kadar anahtar teslim bir projeyi tamamlamayı planlıyor. Ay'da kalıcı bir varlık oluşturmak için 3D baskı teknolojisi kullanacak olan NASA, Ay tozu sorunuyla karşı karşıya. Marshall Uzay Uçuş Merkezi ise bu projede önemli bir rol oynuyor ve Ay'da inşa edilen yapılar, Mars'a yolculuk için bir deneme niteliği taşıyor.

  • Türkiye'nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Yola Çıkıyor
    18 Oca Türkiye'nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Yola Çıkıyor

    Alper Gezeravcı, Türkiye'nin uzaya ilk insan gönderme projesi kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru yola çıkacak. Gezeravcı'nın yanında Türk bayrağı ve kültürel semboller bulunacak. Ayrıca, Gezeravcı'nın uzayda yapacağı deneyler arasında yeni nesil malzemelerin geliştirilmesi, yaşam destek sistemlerinin incelenmesi ve tıbbi uygulamaların araştırılması yer alıyor.

  • Türk Astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 9 Üniversite Tarafından Hazırlanan Deneyleri Gerçekleştirecek
    17 Oca Türk Astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 9 Üniversite Tarafından Hazırlanan Deneyleri Gerçekleştirecek

    YÖK, Türk astronot Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yapacağı 13 bilimsel deneyden 9'unun üniversiteler tarafından hazırlandığını duyurdu. Ankara, Boğaziçi, Ege, Hacettepe, Üsküdar, Yıldız Teknik, Haliç ve Nişantaşı üniversitelerindeki bilim insanları, hazırladıkları deneylerden gelecek verileri heyecanla beklemeye başladı.

  • Alper Gezeravcı: Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevi hakkında neler biliniyor?
    16 Oca Alper Gezeravcı: Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevi hakkında neler biliniyor?

    Türkiye'nin uzaya ilk insan gönderme projesi kapsamında Alper Gezeravcı, 17 Ocak gecesi Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) doğru yola çıkacak.

  • Alper Gezeravcı: Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevi hakkında neler biliniyor?
    16 Oca Alper Gezeravcı: Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevi hakkında neler biliniyor?

    Türkiye'nin uzaya ilk insan gönderme projesi kapsamında Alper Gezeravcı, 17 Ocak gecesi Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) doğru yola çıkacak.

  • Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, ISS'de 13 farklı bilimsel deney gerçekleştirecek
    16 Oca Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, ISS'de 13 farklı bilimsel deney gerçekleştirecek

    Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) üniversite ve araştırma kurumlarınca hazırlanan 13 farklı bilimsel deneyi gerçekleştirecek. Deneyler arasında yüksek sıcaklıklara dayanıklı alaşımların üretilmesi, itki sistemlerinin verimliliğinin artırılması, mikroalglerin büyüme ve dayanıklılık testleri, uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki etkilerinin incelenmesi gibi konular yer alıyor.

  • ABD'deki Zombi Geyik Hastalığı İnsanlara da Bulaşabilir
    12 Oca ABD'deki Zombi Geyik Hastalığı İnsanlara da Bulaşabilir

    ABD'de geçen yıl yaşanan zombi geyik hastalığı salgınında 800 geyik, Kanada geyiği ve sığın örneğinde görülen hastalığın insanlara da bulaşabileceği uyarısı yapıldı. Kronik zayıflama hastalığı olan CWD'nin ortadan kaldırılmasının zor olduğu belirtilirken, biyoteknoloji şirketi Ginkgo Bioworks, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların gelecekte daha sık görülebileceği uyarısında bulundu.

  • Telefon Şarjı Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
    10 Oca Telefon Şarjı Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Günümüzde telefonların şarj olurken aşırı ısınması ve yangın riskini artırması uzmanlar tarafından uyarılmaktadır. Diyarbakır'da yaşanan bir olayda telefon bataryasının patlaması sonucu yangın çıkmış ve facianın eşiğinden dönülmüştür. Uzmanlar, orijinal ürün kullanımını ve telefonun yüzde 10 şarj olduğunda çıkarılmasını önermektedir. Ayrıca telefonun yatakta veya yanıcı maddelerin üzerinde şarj edilmemesi gerektiği vurgulanmaktadır.

  • Haftanın tarihine bakış
    31 Ara Haftanın tarihine bakış

    Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün doğumunun 100'üncü yıl dönümü kutlamaları 5 Ocak'ta "1981 Atatürk Yılı" ismiyle başladı.

  • İzmir'deki gemi sökümü tartışmalara neden oldu
    28 Ara İzmir'deki gemi sökümü tartışmalara neden oldu

    Geri dönüşüm için İzmir'in Aliağa ilçesine gelen Raymond Croze gemisi, çevre ve halk sağlığını tehdit ettiği iddialarıyla tartışmalara yol açtı. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, DİSK ve KESK temsilcileri, gemi söküm işlemlerine ilişkin basın açıklaması yaparak endişelerini dile getirdi. Gemi sökümünün çevresel mevzuata uygun ve bilimsel değerlendirmelerle yapılması gerektiği vurgulandı. Ancak Anadolu Gemi Söküm Şirketi, geminin söküm planının onaylandığını ve tüm faaliyetlerin çevre ve işçi sağlığına uygun şekilde gerçekleştirildiğini belirtti.

  • İzmir Şehir Hastanesinde İlk Biyonik Kulak Ameliyatı Başarıyla Gerçekleştirildi
    28 Ara İzmir Şehir Hastanesinde İlk Biyonik Kulak Ameliyatı Başarıyla Gerçekleştirildi

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir Şehir Hastanesinde yapılan ilk biyonik kulak ameliyatının başarılı olduğunu duyurdu. Doğuştan işitme kaybı olan 13 yaşındaki Bülent Toprak Sarı'ya sol kulağına biyonik kulak ameliyatı yapıldı. Ameliyat sonrasında hastanın iyileşme süreci devam ediyor ve 3 hafta sonra her iki kulağı ile duymaya başlayacak. İzmir Şehir Hastanesi, üst düzey teknolojik donanımı sayesinde özel işlere imza atma imkanı sağlıyor.

  • Fallout 4 Modu Fallout London için Yeni Fragman ve Çıkış Tarihi Paylaşıldı
    27 Ara Fallout 4 Modu Fallout London için Yeni Fragman ve Çıkış Tarihi Paylaşıldı

    Fallout 4'ün kıyamet sonrası dünyasını radyasyonlu bir Londra'ya dönüştürecek olan Fallout London modu, 26 Nisan 2024'te çıkacak. FOLON ekibi tarafından geliştirilen mod, oyunculara tamamen yenilenmiş bir Londra haritası sunacak.

  • DOKTORKEN MÜHENDİSLİĞE BAŞLADI; KANSER TEDAVİSİNDE ÖNEMLİ ÇALIŞMAYA İMZA ATTI
    24 Ara DOKTORKEN MÜHENDİSLİĞE BAŞLADI; KANSER TEDAVİSİNDE ÖNEMLİ ÇALIŞMAYA İMZA ATTI

    ONDOKUZ Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükriye Bilge Gürsel meme kanserinde yapay zekanın kullanımına dair çalışmasıyla adından söz ettiriyor.

  • Fazla Ekran Maruziyeti Depresyona Neden Olabiliyor
    21 Ara Fazla Ekran Maruziyeti Depresyona Neden Olabiliyor

    Dijital ekranların fazla kullanımının göz sağlığından depresyona kadar birçok soruna neden olabileceği belirtildi.

  • Karabük Üniversitesi'nden yenilikçi pencere sistemi
    20 Ara Karabük Üniversitesi'nden yenilikçi pencere sistemi

    Karabük Üniversitesi'nden Dr. Bahar Sultan Qurraie tarafından geliştirilen yeni pencere sistemi, güneş ışınlarının radyasyonunu azaltarak enerji tasarrufu sağlıyor. Renkli şeffaf filtrelerin kullanıldığı çift veya 3 katmanlı cam pencereler, yazın aşırı ısınmayı engellerken kışın da ısı kaybını önlemektedir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilen sistem, estetik ve enerjiyle ilgili dezavantajları gidermeyi hedeflemektedir.

  • Yapay zeka prostat kanseri tedavisinde kullanılıyor
    20 Ara Yapay zeka prostat kanseri tedavisinde kullanılıyor

    Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Uğur Selek, yapay zekanın radyoterapide en güncel konulardan biri olduğunu belirtti. Yapay zekanın prostat kanseri tedavisindeki etkisi ve hormon tedavisindeki kullanımı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Selek, yapay zekanın daha doğru tespitler yapmaya yardımcı olduğunu söyledi. Ayrıca, yapay zekanın kanser tedavisindeki kullanımının gelecekte standart tedavilere yol göstereceği ifade edildi.

  • Bağcılar Belediyesi, Dijital Şehir İkizi Sürdürülebilir Şehir Yönetimi Projesi ile ödüllendirildi
    19 Ara Bağcılar Belediyesi, Dijital Şehir İkizi Sürdürülebilir Şehir Yönetimi Projesi ile ödüllendirildi

    Bağcılar Belediyesi, Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen Bilişim Yıldızları 2023 Yerli ve Milli / Özgün Proje Yarışması'nda 'Dijital Şehir İkizi Sürdürülebilir Şehir Yönetimi Projesi' ile ödüle layık görüldü. Proje kapsamında Bağcılar'ın dijital bir ikizi oluşturulacak ve afet ve acil durumlarda şehirdeki yapı stoğu ve mekansal verilerin CBS tabanlı olması hedefleniyor.

  • Fallout 4 için yeni nesil yama 2024'e ertelendi
    15 Ara Fallout 4 için yeni nesil yama 2024'e ertelendi

    Bethesda, uzun süredir beklenen yeni nesil yamanın 2024'e ertelendiğini duyurdu. Yamanın yayınlanacağı döneme dair bilgi verilmedi. Yeni nesil yama, PS5, Xbox Series X/S ve PC için geliştirildiği için önceki nesil konsollar için büyük bir güncelleme olarak karşımıza çıkacak. Serinin hayranları için sürprizlerin de olması bekleniyor.

  • TÜMÖRÜ YOK EDEN 'ATOM' ETKİSİ: PROTON TERAPİ
    15 Ara TÜMÖRÜ YOK EDEN "ATOM" ETKİSİ: PROTON TERAPİ

    RADYASYON Onkolojisi alanında dünyanın en başarılı isimleri arasında sayılan Avusturya MedAustron İyon Terapi Merkezi Genel Direktörü Prof. Dr.

  • Katarakt tedavi edilmediğinde görme kaybına neden olabiliyor
    14 Ara Katarakt tedavi edilmediğinde görme kaybına neden olabiliyor

    Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tamer Takmaz, kataraktın dünyadaki körlük sebepleri arasında ilk sıralarda yer aldığını belirtti.

  • Gavda: Yunanistan'ın çıplak plajlarıyla meşhur adası
    14 Ara Gavda: Yunanistan'ın çıplak plajlarıyla meşhur adası

    Çıplak yüzülebilen Yunan adası Gavda'nın en büyük plajlarından birisinde bu imkan yasaklandı.

  • 'Türkiye'de 2040 yılında her yıl 400 bin kişiye kanser tanısı konulabilir'
    11 Ara "Türkiye'de 2040 yılında her yıl 400 bin kişiye kanser tanısı konulabilir"

    - "Türkiye'de 2040 yılında her yıl 400 bin kişiye kanser tanısı konulabilir" 15. Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi Antalya'da düzenlendi Kongrede ana gündem olan kanserin, nedenleri, erken tanı, teşhis ve tedavisindeki son gelişmeleri konuşuldu.

  • PROF. DR. ÖZYİĞİT: TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN HEPSİ KATEGORİ-1 KİTLE İMHA SİLAHI HÜVİYETİNDEDİR
    10 Ara PROF. DR. ÖZYİĞİT: TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN HEPSİ KATEGORİ-1 KİTLE İMHA SİLAHI HÜVİYETİNDEDİR

    Özlem YURTÇU KARABULUT / İSTANBUL, TÜRK Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) tarafından 6-10 Aralık tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirilen 15'inci Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Kongre Başkanı Prof. Dr.

  • Radyasyon Tedavisinde Yeni Yöntem: Nokta Atışı
    10 Ara Radyasyon Tedavisinde Yeni Yöntem: Nokta Atışı

    Halk arasında 'ışın' olarak bilinen radyasyon tedavisinde, 4. evre ve birden fazla metastazı olan hastalarda, nokta atışı yöntemiyle yaşam süresinin uzatılabildiği belirtildi. Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Banu Atalar, kanser tedavisinde ileri teknolojinin kullanılmasıyla sağ kalım oranlarında önemli mesafe kaydedildiğini söyledi.

  • Radon Gazının Depremler Üzerindeki Etkileri Araştırılıyor
    09 Ara Radon Gazının Depremler Üzerindeki Etkileri Araştırılıyor

    Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Akkoyun, radon gazının depremler üzerindeki etkilerinin araştırıldığını söyledi. Radon gazı ile deprem arasındaki ilişki henüz tam olarak tespit edilememiş olsa da işaretler bulunmaktadır. Bu konu, nükleer fizikçiler ve jeologların ortak çalışmalarını gerektirmektedir.

  • 'Kışın hastalığa yakalanmamak için A ve C vitamininden zengin beslenin'
    08 Ara "Kışın hastalığa yakalanmamak için A ve C vitamininden zengin beslenin"

    Kışın bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerle ilgili bilgi veren Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, "Bağışıklık sistemine olumlu yönde etkileri olduğu bilinen A ve C vitamininden zengin sebze-meyvelerin, çinkodan ve demirden zengin kırmızı et ve kabuklu yemişlerin, selenyum ve Omega-3'ten...

  • ABD, Ukrayna'ya 175 Milyon Dolarlık Silah ve Ekipman Yardımı Yapacak
    07 Ara ABD, Ukrayna'ya 175 Milyon Dolarlık Silah ve Ekipman Yardımı Yapacak

    ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya 175 milyon dolarlık silah ve ekipman yardımı yapacağını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD'ye teşekkür etti.

  • Güneş'te Koronal Delik Oluştu
    07 Ara Güneş'te Koronal Delik Oluştu

    Güneş'in ekvatorunun yakınında koronal delik olarak bilinen devasa, karanlık bir bölge ortaya çıktı. Bu delik, hızlı güneş rüzgarının Dünya'ya doğru ilerlemesine neden oluyor. Delik, güneş döngüsünün bu aşamasında benzeri görülmemiş bir durum olarak nitelendiriliyor.

  • Çin'deki Jinping Dağı'nda Dünyanın En Derin Yeraltı Laboratuvarı Faaliyete Geçti
    07 Ara Çin'deki Jinping Dağı'nda Dünyanın En Derin Yeraltı Laboratuvarı Faaliyete Geçti

    Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde yer alan ve Perşembe günü faaliyete geçen 2.400 metre derinlikteki fizik laboratuvarı, dünyanın en derin ve büyük yeraltı laboratuvarı oldu. Bilim insanları, laboratuvarın karanlık maddeyi izlemek için uygun bir alan sağladığını düşünüyor. İleri Fizik Deneyleri için Derin Yeraltı ve Ultra Düşük Radyasyonlu Arka Plan Tesisi (DURF), Sichuan eyaletindeki Jinping Dağı'nın altında yer alıyor. Toplam 330.000 metreküplük alana sahip DURF, Çin Jinping Yeraltı Laboratuvarı'nın ikinci aşamasını oluşturuyor.

  • Güneş'in yüzeyinde kara delik açıldı, radyasyon akımları Dünya'ya doğru geliyor
    06 Ara Güneş'in yüzeyinde kara delik açıldı, radyasyon akımları Dünya'ya doğru geliyor

    Bilim insanları tarafından yapılan açıklamada, Güneş'in yüzeyinde karanlık bir delik açıldığı bildirildi. Son 24 saatte 800 bin kilometre genişliğe ulaşan delikten, jeomanyetik fırtınalarla ortaya çıkan radyasyon akımlarının hızlı bir şekilde Dünya'ya yayıldığı belirtildi.

  • İSTANBUL-?LENFOMA TEDAVİSİNDE ERKEN TANIYLA YÜZ GÜLDÜRÜCÜ SONUÇLAR ALMAK MÜMKÜN?
    04 Ara İSTANBUL-?LENFOMA TEDAVİSİNDE ERKEN TANIYLA YÜZ GÜLDÜRÜCÜ SONUÇLAR ALMAK MÜMKÜN?

    Lenfomanın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve tedaviyle yüz güldürücü sonuçlar alınabileceğini söyleyen Hematoloji Uzm. Prof. Dr. Elif Birtaş Ateşoğlu, "Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalıktır.

  • 'Lenfoma tedavisinde erken tanıyla yüz güldürücü sonuçlar almak mümkün'
    04 Ara "Lenfoma tedavisinde erken tanıyla yüz güldürücü sonuçlar almak mümkün"

    Lenfomanın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve tedaviyle yüz güldürücü sonuçlar alınabileceğini söyleyen Hematoloji Uzm. Prof. Dr. Elif Birtaş Ateşoğlu, "Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalıktır.

  • Şah Damarı Tıkanıklığı Hayat Kurtarıyor
    02 Ara Şah Damarı Tıkanıklığı Hayat Kurtarıyor

    Asya Vasküler Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Hakkı Tankut Akay, şah damarı tıkanıklığının dünyada kalp dışındaki ölümlerden sonra ikinci sırada yer aldığını belirterek, rutin kontrollerin hayat kurtardığını bildirdi. Akay, şah damarı tıkanıklığının belirtilerini ve tedavi yöntemlerini açıkladı.

  • Dünya'nın ilk kez 360 derecelik görüntüleri yayınlandı
    01 Ara Dünya'nın ilk kez 360 derecelik görüntüleri yayınlandı

    Çinli bir teknoloji firması, 360 derecelik kamera ile ilk kez uzaydan dünyanın resimlerini çekti. Çekimde dünyanın ağızları açık bırakan görüntüleri ortaya çıktı.

  • Rusya, Ukrayna'yı kimyasal silah kullanmakla suçladı
    28 Kas Rusya, Ukrayna'yı kimyasal silah kullanmakla suçladı

    Rusya Silahlı Kuvvetleri Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetleri Komutanı İgor Kirillov, Ukrayna ordusunun gıda malzemelerini zehirlemek için kimyasal silah kullandığını iddia etti. Kirillov, bu iddiaların 17 kez tespit edildiğini ve en az 15 kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğunu belirtti.

  • Dünyanın tek yüzer nükleer güç santraline yakıt ikmali başladı
    28 Kas Dünyanın tek yüzer nükleer güç santraline yakıt ikmali başladı

    Rusya'nın Rosatom şirketi, Çukotka Özerk Bölgesi'nde bulunan yüzer nükleer güç santraline ilk kez nükleer yakıt ikmali işlemini başlattı. Yakıt demetleri, Akademik Lomonosov yüzer güç ünitesine aktarıldı. İşlemler sırasında radyasyon güvenliği önlemleri alındı ve radyasyon arka planı normal seviyelerde ölçüldü. Yakıt ikmali işlemi bu yılın sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

  • Rusya'nın yüzer nükleer güç santraline ilk nükleer yakıt ikmali yapıldı
    27 Kas Rusya'nın yüzer nükleer güç santraline ilk nükleer yakıt ikmali yapıldı

    Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Pevek kentinde bulunan dünyanın tek yüzer nükleer güç santrali Akademik Lomonosov'a ilk nükleer yakıt ikmalinin başladığını duyurdu. Yakıt demetleri, özel nakliye konteynırlarıyla Pevek Limanı'na getirildikten sonra santrale aktarıldı. Yakıt ikmali işleminin yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

  • Antalya'da 44. Ulusal Radyoloji Kongresi gerçekleştirildi
    26 Kas Antalya'da 44. Ulusal Radyoloji Kongresi gerçekleştirildi

    Antalya'da 44. Ulusal Radyoloji Kongresi gerçekleştirildi Türkiye'de radyolojik inceleme talebi her geçen gün artıyor Tekrarlanan görüntülenmeler yetersiz raporlara yol açarak maliyetleri arttırıyor Bu yıl ana konusu "Tuzaklar ve İpuçları" ve yan konusu "Radyolojide Yenilikler" olarak...

  • Lenfoma Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
    24 Kas Lenfoma Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

    Lenfoma, lenf düğümlerinde büyüme, ateş, gece terlemeleri gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Lenfoma tanısı için çeşitli yöntemler kullanılır ve tedavi yöntemleri hastanın durumuna göre değişir.

  • Konyaaltı Belediyesi Kadınları Bin Turna Kuşu Altında Buluşturacak
    22 Kas Konyaaltı Belediyesi Kadınları Bin Turna Kuşu Altında Buluşturacak

    Konyaaltı Belediyesi, '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' çerçevesinde kadınları bin turna kuşu altında buluşturacak. Kadınlar HayatPark'ta origami tekniğiyle turna kuşlarını yapmaya başladı. Etkinlik kapsamında bin kadın, origami tekniğiyle yaptığı bin adet turna kuşunu ağaçlara asarak kadına yönelik şiddetin son bulmasını dileyecek. Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, tüm kadınları etkinliğe davet ederek kadına şiddete karşı çıkma çağrısı yaptı.

  • Ordu'da yapımı süren Şehir Hastanesi'nin inşaatı yüzde 80 tamamlandı
    22 Kas Ordu'da yapımı süren Şehir Hastanesi'nin inşaatı yüzde 80 tamamlandı

    Ordu'da yapımı süren Şehir Hastanesi'nin inşaatının yüzde 80'i tamamlandı. Hastanede 1020 sismik izolatör yer alıyor ve 2024'te hizmete açılması hedefleniyor.

  • Çernobil faciası nedir, nasıl oldu? Çernobil nerede oldu?
    21 Kas Çernobil faciası nedir, nasıl oldu? Çernobil nerede oldu?

    Çernobil faciası, nükleer enerji kullanımının risklerini ve güvenlik önlemlerinin önemini gözler önüne sermiştir. Çernobil faciası tarihi araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, Çernobil faciası nedir, nasıl oldu? Çernobil nerede oldu? İşte detaylar...

  • İTÜ Bilim İnsanları, Yapay Zeka Araştırmalarını CERN'de Yapıyor
    20 Kas İTÜ Bilim İnsanları, Yapay Zeka Araştırmalarını CERN'de Yapıyor

    İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) bilim insanları, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) yapay zeka araştırmaları yapıyor. İTÜ'lü bilim insanları, CERN'deki araştırmalarda dedektör donanımı, yazılım ve ara yazılım teknolojileri üzerinde çalışıyor. Ayrıca, yapay zeka tabanlı disiplinler arası araştırmalar ve ölçümler ile evrenin sırları ve maddenin temel yapıtaşları konusunda çalışmalar yürütülüyor. İTÜ, CERN'deki çalışmalarla birlikte öğrencilere aktif uygulamalı eğitim-araştırma süreçleri sunuyor.

Advertisement