Vaktiyle İstanbul öyle kışlar gördü ki, Haliç buz tuttu, çeşmeleri don olayından ötürü akmadı, boğazı yürüyerek geçenler bile oldu. İşte burası İstanbul Göztepe… Tarih ise 4 Şubat 1929. Kar kalınlığı en az 2 metre…
2
24 Şubat 1954 günü boğazın iki yakasının buz kütleleriyle dolmuş, bir kısım halk Poyrazköy-Rumeli Kavağı arasındaki hattı yürüyerek geçmişti.
3
O günkü vak'a boğazın sularının donması değil, Tuna'dan Karadeniz'e gelen dev buz kütlelerinin boğazlar yolu ile Ege'ye açılması ile olmuştu. (Bebek sahili)
4
Şubat 1621'de de Boğaziçi ve Haliç buzul kütleleri ile doldu, kayıklar işlemediği için halk yürüyerek boğazın karşı yakasına geçmek durumunda kaldı.
5
1823'te öylesine bir soğuk yaşandı ki çeşmelerin donması neticesinde halk büyük bir susuzluk problemi yaşandı.
6
1929'a gelindiğinde yine çok sert bir kış yüz gösterdi. O yılın şubat ayında Haliç'te yaşanan don olayının ardından mart ayında da Karadeniz'den çözülüp gelen buz kütleleri liman ağzına yığılarak kayıkların çalışmalarını önledi.
7
İstanbul iklimi hayli karmaşık bir yapı arz eder. Zira 14 Şubat 1977'de Göztepe Meteoroloji İstasyonu'nda (+24) derece ölçülür, rağmen 9 Şubat 1929 yılında yine aynı istasyonda (-13) derece sıcaklık vardır…
8
İstanbul'un 1954 yılındaki kışı en soğuk kış olarak yakın tarihe geçti.
9
24 Şubat 1954'te Boğaz buz kütleleri yüzünden tıkanmış, Poyrazköy - Rumeli Kavağı arasında yürüyerek karşı karşıya geçenler olmuştu.
10
Sabahın ilk ışıklarıyla uyananlar Boğaz'da küçük buz tepelerini gördüklerinde gözlerine inanamamışlar.
11
Büyükdere, Kanlıca, Çengelköy sahillerinde deniz donmuştu.