Demet Akalın, 19 Mayıs 2008 yılında Bodrum'daki 5 yıldızlı Rixos Otel'de verdiği konserde seyircileri coşturmak için “Ağabey Diyarbakır'dan mı geldiniz hepiniz? Dağdan mı? Nerden geldiniz anlamadım yani. Moron moron bakıyorsunuz ağabey. İnsan bir tempo, bir alkış bir şey yapar yani. Soğuk soğuk şurada şortla çıktık. Çok ruhsuz başladınız geceye” demişti. Bu sözleri nedeniyle tepki çeken Akalın hakkında Diyarbakırlı 7 işadamı “Halkın bir kesimini sosyal sınıf mezhep,cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağıladığı” iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.Akalın hakkında Bodrum 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılan kamu davasında karar duruşması yapıldı.Akalın'ın avukatı Ersan Taştekin, müvekkilinin halkı aşağılama niyetinin bulunmadığını belirterek “Müvekkilim salonda bulunan bir arkadaşıyla şakalaştı.Amacı espri yapmaktı. Yanlış anlaşıldı” dedi.
Mahkeme heyeti, duruşma sonunda Akalın ile ilgili hükmün açıklanmasının ertelenmesine ve tedbir cezası olarak da İstiklal Marşı'nın sözlerini 1 sayfaya yazması ve marşımız hakkında 5 sayfa da yorum yapmasına karar verdi. Akalın'ın avukatı Taştekin, bu kararı temyiz etti.O dönem, tepkiler nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyen Akalın “O gün, Diyarbakır'dan gelen Oğuz ile benim ortak arkadaşlarımız vardı.Yemekte başlayan esprimiz sahnede de devam etti. Bu tabii ki benim hatam. Bu espriyi yemekte bırakmam lazımdı. Sahneye taşımam yanlış oldu. Sahneden de karşılık şakalaşıyorduk. Tamamıyla benim hatam. Diyarbakır'a gidip ayrıca özür dileyeceğim. Gönüllerini almaya çalışacağım. Bilinçli yapılmış bir şey asla değil. Böyle bir şey ne Diyarbakır ne de başka yerler için olamaz. En nefret ettiğim şey yanlış anlaşılmak. Sıkıntıdan dudağımın üst kısmında sivilce çıktı” demişti.
Erzurum'da elektrik saatinin mührünü bozduğu gerekçesiyle yargılanan 77 yaşındaki kadına ''5 ay süreyle düğünlere gitmeme cezası'' verildi. S.K., 25 yaşındaki hasta kızının bakımını yapabilmek için saatin mührünü açarak evine elektriği yeniden bağladı. "Borcumu ödemediğim için saatin mühürlendiğini bilmiyordum'' şeklinde kendini savunan S.K.'ya mahkeme heyeti Denetimli Serbestlik uygulaması kapsamında ''5 ay süreyle düğünlere gitmeme cezası'' verdi.
Aşkale ilçesinde, resmi nikâhı bulunmayan E.P. isimli kadına verilen 50 gün "evden çıkmama", enerji hırsızlığı iddiasıyla Erzurum 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan N.E'ye ise 6 ay süreyle verilen "komşuya gitmeme" cezası dikkat çekiyor.
Erzurum'da ağabeyine ait at arabasıyla gittiği yerdeki korkuluk demirlerini çalmak suçundan yargılanan sanığa verilen 7 ay 23 gün verilen hapis cezası, "at arabası kullanmaktan yasaklanma" cezasına çevrildi. Sanık, ceza kapsamında 3 ay 26 gün at arabası kullanamadı.
Afyon'da yaralama suçundan yargılanan sanık, 2 ay 15 gün hapis cezası aldı. Sanığın bu cezası yanında eşi olmadan lokanta, çay bahçesi, kafe, internet kafe ve benzeri eğlence yerlerine gidememesine, spor müsabakalarını halka açık yerlerde izlemesinin men edilmesine çevrildi.
Babasının arabasını alıp kaza yaptıktan sonra polise yanlış bilgi verdiği belirlenen M.E.A. hakkında çocuk koruma kanunu gereğince dava açıldı. Erzurum 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda M.E.A'ya, 5 yıl internet kafeye girmeme cezası verildi.
Bodrum'da, kaçak elektrik kullandıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 1'i Kıbrıs gazisi 3 kişi, Bodrum 3. Asliye Ceza Mahkemesinin verdiği karar doğrultusunda toplam 230 fidan dikti.
Göçmen kaçakçılığı yaptığı tespit edilen bir kişiye de deniz yasağı getirildi. Yargılandığı mahkemece, "denize yaklaşmama" cezası alan sanık, belirlenen süre içerisinde denizin bulunduğu alanlara giremedi.
Şanlıurfa'daki inşaatta iş güvenliğini tam sağlamaması nedeniyle bir işçinin ölümünden asli kusurlu olduğu belirlenen kalıp ustası ise "taksirle ölüme neden olma" suçundan yargılandığı mahkemece 6 ay süreyle inşaat kalıpçılığı işinden men edildi.
Bazı sanıklara ise işledikleri suçlardan dolayı pişmanlıklarını anlatan çeşitli pankartlarla belirli yerlerde durma cezası uygulandı. Bir sanık, "Alkollü araç kullanmak felakettir" yazılı pankartla belirlenen bir okul önünde bekleme cezasına çaptırıldı. Başka bir sanık da "Ben köpeğimi serbest dolaştırdım, birini ısırdı, siz aynı hataya düşmeyin" yazılı broşür dağıttı.
Horasan ilçesinde bakaya kalan A.T. İsimli öğretmene, Çorum 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından Horasan Öğretmenevi'nde hafta sonları çalışma cezası verilirken; E.B. İSE aynı suçtan 3 ay 10 gün kamu hizmetinden men edildi.
Ankara'da bir kadın, hakaret eden, döven, kişisel temizliğine dikkat etmeyen, yazları kendisini ve çocuklarını Bolu'daki ailesinin yanına 3 ay süreyle zorla gönderen kocasına karşı dava açtı. Davaya bakan Ankara 8. aile Mahkemesi, kocayı eşine şiddet uygulamaması için 6 ay evden uzaklaştırırken, kadın ve çocukların Bolu'da geçirebilecekleri süreyi 15 gün ile sınırlandırdı. Dilekçede ayrıca kocanın kişisel temizliğine dikkat etmediği, dişlerini fırçalamadığı yer aldı. Başvuruyu değerlendiren Ankara 8. aile Mahkemesi, dilekçe üzerindeki incelemesi sonucunda, bir dizi tedbir alınmasına hükmetti. Cezaya göre; B.Y, ev içinde sigara içmeyecek, diş ve beden temizliği ile sağlığına özen gösterecek. Ayrıca eşine ve çocuklarına ilgili olacak, sevecen davranacak ve zaman ayıracak.
Çalıntı olduğunu bildiği aracı satın alan ve söz konusu araca sahte plaka, tescil belgesi düzenlettiren kişi, aracı kullandığı sırada yapılan kontrollerde yakalandı. Sahte trafik sigorta poliçesi düzenlettirdiği tespit edilen sanık, "sahte özel belge tanzim ettirmek" suçundan hakim karşısına çıktı. Sanık, mahkeme tarafından 1 yıl süreyle sigorta poliçesi tanzim eden şirketlere gitmeme cezasına çaptırıldı.
Son Dakika › Türk Mahkemelerinin Verdiği Sıra Dışı 13 Ceza - Son Dakika