Adapazarı'nda Çok Katlı Bina Yapımına Mahkeme Freni - Son Dakika
Son Dakika Logo

Adapazarı'nda Çok Katlı Bina Yapımına Mahkeme Freni

Adapazarı\'nda Çok Katlı Bina Yapımına Mahkeme Freni
12.06.2010 17:21

Sakarya İdare Mahkemesi, Büyükşehir Belediye Meclisi Kararını Durdurdu

SAKARYA İDARE MAHKEMESİ, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ KARARINI DURDURDU

SAKARYA Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, Adapazarı'nda 2.5 kat olan imar iznini, otel, okul, hastane, alışveriş merkezi, kültür merkezi, resmi bina ve katlı otopark gibi yapılar için kaldırılmasıyla karar, İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Sakarya İdare Mahkemesi verdiği yürütmeyi durdurma kararında gerekçe olarak, 17 Ağustos depreminde binaların yüzde 85'i yıkılan ya da hasar gören kentte Belediye Meclisi kararının 'uygulanması halinde telafisi güç zararlara neden olabileceğini' gösterdi.

Sakarya İdare Mahkemesi bu kararını Serdivan İstiklal Mahallesi'nde oturan Müzeyyen Boydak ile Mustafa Boydak'ın Sakarya Büyükşehir Belediyesi aleyhine açtığı dava üzerine aldı. Müzeyyen ve Mustafa Boydak, Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 14 Eylül 2009 tarihinde yaptığı toplantıda kabul ettiği 'Şehir merkezinde konutlar hariç, özellik arz eden otel, okul, hastane, alışveriş merkezi, kültür merkezi, resmi bina, katlı otopark ve yapılaşma olmayan boş ticaret alanlarına yapılacak ticari binaların yapı yüksekliklerinin serbest bırakılması' kararı aleyhine dava açtı. Davacılyarı haklı bulan mahkeme, Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin konut dışındaki binalar için 2.5 kat sınırını kaldıran karanın yürütmesinin durdurulmasını kararlaştırdı.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARININ GEREKÇESİ

Sakarya İdare Mahkemesi'nün yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinde şöyle denildi:

"Davalı idare tarafından alınan 14 Eylül 2009 tarih ile planlama aşamasında yapılması gereken düzenlemenin, planlama süreci dışında alınan ilke kararı ile yapıldığı, bu kararın imar mevzuatına ilişkin olması nedeniyle özel kanun olan 3194 sayılı kanun hükümlerinin uygulanması gerektiği. Yani plan yapılmasındaki süreç ile paralel şekilde ve bir aylık askı süresi içinde ilanı gereken meclis kararının 10 gün boyunca ilan edildiği anlaşıldığından dava konusu olan 14 Eylül 2009 günlü meclis kararında hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Hukuka aykırılığı açık olan Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 14 Eylül 2009 gün saat 14.00'de yaptığı toplantısına ait gündemin 28. maddesinin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütülmesinin durdurulmasına..."

İdare Mahkemesi kararında itiraz etme hakkı bulunan Sakarya Büyükşehir Belediyesi, yürütmesi durdurulan kararı 'şehrin ekonomik yapısının gelişmesi amacıyla alındığını' açıklamıştı. Büyükşehir Belediyesi'nin 25 kilometrelik sınırları içerisindeki alanı kapsayan kat sınırını kaldıran kararı üzerine 400 yataklı yeni hastane, çok katlı alışveriş merkezi ve işhanlarının yapımına başlanmıştı.

GÖRÜNTÜLER

Sehirden görüntüler

5 katlı bina

haber:Zafer TOKUŞ ADAPAZARI(Sakarya)12(DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Adapazarı'nda Çok Katlı Bina Yapımına Mahkeme Freni - Son Dakika


Advertisement