SSB Başkanı Demir: "2023'te HÜRJET göklerle buluşacak ve MMU hangardan çıkacak" - Son Dakika
Güncel

SSB Başkanı Demir: "2023'te HÜRJET göklerle buluşacak ve MMU hangardan çıkacak"

- SSB Başkanı Demir: "2023'te HÜRJET göklerle buluşacak ve MMU hangardan çıkacak" "SİHA teknolojisinde dünyanın önde gelen 3 ülkesinden biri olduk" "Türk savunma sanayiinin dışa bağımlılığını bitirme hedefi, iyi bir noktaya geldi" "Kendi savaş gemisini üretebilen 10 ülkeden birisi de biziz"...

01.08.2022 14:10  Güncelleme: 15:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- SSB Başkanı Demir: "2023'te HÜRJET göklerle buluşacak ve MMU hangardan çıkacak"

"SİHA teknolojisinde dünyanın önde gelen 3 ülkesinden biri olduk"

"Türk savunma sanayiinin dışa bağımlılığını bitirme hedefi, iyi bir noktaya geldi"

"Kendi savaş gemisini üretebilen 10 ülkeden birisi de biziz"

SAMSUN - "15 Temmuz Sonrası Savunma Sanayiindeki Gelişmeler Çalıştayı"nda konuşan Savunma Sanayi BaşkanıProf. Dr. İsmail Demir, "2023 yılında HÜRJET göklerle buluşacak ve ülkemiz için çok önemli bir proje olan Milli Muharip Uçakda hangardan çıkacak. Sadece 6 yıl öncesine kadar hiçbir seviyede hava savunma sistemimiz yokken, Korkut, Sungur, Hisar A+, Hisar O+ sistemlerimizi hizmete sunduk" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma SanayiBaşkanı Prof. Dr. İsmail Demir, bir dizi ziyaret, inceleme ve çalıştay için Samsun'a geldi. Valilik ziyaretinin akabinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ)'de gerçekleşen "15 Temmuz Sonrası Savunma Sanayiindeki Gelişmeler Çalıştayı"nın açılışına katılan Prof. Dr. İsmail Demir, önemli açıklamalarda bulundu.

"Türkiye, savunma sanayiinde bugün dünya devleriyle yarışır konuma geldi"

Savunma sanayisindeki gelişmelerden söz eden Prof. Dr. Demir, "Savunma sanayiimizdeki 15 Temmuz sonrasındaki gelişmelere baktığımız zaman; sadece 6 yıl öncesine kadar hiçbir seviyede hava savunma sistemimiz yokken, bugün Korkut, Sungur, Hisar A+, Hisar O+ sistemlerimizi hizmete sunduk. İnşallah testlerini gerçekleştirdiğimiz SİPER hava savunma sistemimizi de yakın zamanda hizmete alacağız. SİHA teknolojisinde dünyanın önde gelen 3 ülkesinden biri olduk. MİLGEM'ler, amfibi gemiler, sismik araştırma gemisi, çeşitli seviyede gemi ve botları yerli ve milli imkanlarla ürettik. Artık kendi savaş gemisini üretebilen 10 ülkeden birisi de biziz. Atak Faz-2 helikopterlerimiz güvenlik güçlerimizin gücüne güç kattı. 150 kilometre menzilli lazer işaretleyicili yüksek hassasiyete sahip TRLG füzemiz, 200 kilometre menzilli ilk deniz seyir füzemiz 'Atmaca', 280 kilometre menzilli karadan karaya füzemiz 'Bora' ile füze teknolojisinde çağ atladık. MAM-C ve MAM-L'nin yanı sıra TEBER, MAM-T, KGK, HGK, LGK gibi eklenen yeni mühimmatlarla SİHA'larımızı daha etkili hale getirdik. Sadece drone sistemlerinde değil, anti-drone teknolojisinde de önemli mesafe kat ettik. Taşınabilir mühimmat sistemleri, ergonomik el bombası ekipmanları, yüksek kapasiteli şarjör, katlanabilir mayın dedektörü, EYP'ye karşı etkili karıştırıcı-köreltici sistemleri ile sahada Mehmetçik'e pratik çözümler sağladık. İnşallah 2023 yılında HÜRJET göklerle buluşacak ve ülkemiz için çok önemli bir proje olan Milli Muharip Uçak da hangardan çıkacak" diye konuştu.

"Firmaların yıllık ciroları 1 milyar dolardan 11 milyar dolara kadar yükseldi"

2002 yılında 62 olan savunma sanayii projesinin, bugünlerde 750'yi geride bıraktığını ifade eden Prof. Dr. Demir, "Bu projelerin yarısı da son 6 yıl içerisinde başlatılmıştır. Projelerimizin bütçeleri 5,5 milyar dolar düzeyinden 60 milyar doların üzerine çıkmıştır. Sektörde faaliyet gösteren firma sayımız da 56'dan bin 500'e ulaşmıştır. Firmaların yıllık ciroları 1 milyar dolardan 11 milyar dolara kadar yükselmiştir. Rakamlarda hep 10 kat-11 kat artış sağlandı. Türk savunma sanayiinin dışa bağımlılığını bitirme hedefi, iyi bir noktaya gelmiş olup, ülkemiz artık teknoloji ithal eden değil, teknoloji ihraç eden bir ülke konumuna doğru emin adımlarla yürümeye devam etmektedir" şeklinde konuştu.

"Teknoloji yürüyüşü her geçen gün yeniliklere ve değişime gebedir"

Savunma sanayisinin geleceğini teminat altına almaya gayret ettikleri söyleyen Demir, "TEKNOFEST, vizyoner genç, Savunma Sanayii Akademi ile toplumun geniş kesimlerinin ilgisini çekerken, genç yaşta savunma ve teknoloji gündemiyle buluşmasına olanak sağlıyor. Bu sayede, savunma sanayii alanında geleceğimizi teminat altına almaya gayret ediyoruz. Biliyoruz ki teknoloji yürüyüşü çok dinamik bir yapıya sahip ve her geçen gün yeniliklere ve değişime gebedir. Bu yüzden gelecek nesilleri bu sistemin içine bugünden entegre edebilirsek, yarın daha büyük başarılara imza atacağımıza olan inancımız daha da artacaktır" ifadelerini kullandı.

"Samsun milli sanayide ben de varım' diyebilecek bir pozisyondadır"

Açılışta konuşan Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, "Samsun'umuz gerçekten çok önemli noktadadır. Orta Karadeniz'in tam ortasındayız. Doğu Karadeniz'in giriş noktasında, stratejik bir noktadayız. Bu bağlamda tarım arazilerimiz mümbit. Bunun yanında lojistik merkezimiz var. Serbest bölgemiz var. TEKNOPARK'ımız var. Bu bağlamda gerçekten sanayide özellikle 'milli sanayide ben de varım' diyebilecek bir pozisyondadır. Buradaki potansiyele siz de vakıfsınız. Bu bağlamda organize sanayi bölgelerimizde katma değeri yüksek ürünler üretildiğini biliyoruz. Özellikle sizin ilgi alanınızla ilgili birkaç söz söylemem gerekirse bunlardan Canik55, BORSAN Kablo ve adını sayamayacağım aslında onlar da birer kahraman. Bu bağlamda pek çok sanayi tesisimiz var. Hem katma değeri yüksek üretimleri var hem ihracatta çok önemli yer sahibiler. Bu bağlamda ben özellikle bu sanayi tesislerimizi kutluyorum. Gerçekten bunlar Samsun'umuzun yüz akıdır. Bu bağlamda bu toplantıyı biz Samsunlu olarak özellikle önemsiyoruz. Samsunlu sanayiciler olarak önemsiyoruz. İnşallah yeni gelişmelere hep birlikte şahit olacağımıza, tanık olacağımıza inanıyoruz" açıklamasında bulundu.

"100 projeyi destekleme arzusundayız"

Çalıştay açılışında konuşan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise şunları söyledi:

"Savunma kavramı, varlık bilinci, özel kimlik ve aidiyet duygusuyla bağlam oluşturabilen özel bir terimdir. Bu bağlamda teknik donanım ve onları kullanma becerisi kimlik ve aidiyet bilinci yoksa askeri üstünlük olarak kalacaktır. Ancak kimlikle görünür kılınan kültür hem donanımı hem de kullanma becerisini farklılaştırmaktadır. Zira ölenin şehit, kalanın da gazi olarak nitelendirilmesi görev duygusunun idari evirilme yeteneğini ortaya koymaktadır. Nitekim bizim için şehitlik şereftir, cennettir. Ancak bu dönüşüm kültür ile mümkün olabilmektedir. Nitekim savunma kavramı Türk milletinin tarihinde kültürden bağımsız olarak değerlendirilmemiş, teçhizat ve donanıma da indirgenmemiştir. Bu alanda boşa düşmemek için vatanımızı koruma hassasiyetimizin daha fazlasını dilimizi ve kültürümüzü korumaya yönelik olarak göstermek zorundayız. OMÜ yarım asırlık tarihiyle kurumsal olarak akitte olmuş ve girişimci üniversite unvanına sahip olan bir üniversitedir. Özellikle üniversite-sanayi iş birliğini bir söylem olmaktan çıkarıp hayatın doğal bir parçasına dönüştürmek düşüncesiyle göreve geldiğimiz gün arkadaşlarımızla çalışmaya başladığımız yaklaşık son bir yıl içerisinde de farklı denemeleri yapılan kendisinden ciddi bir beklentimiz olduğu bir oluşumdur. Savunma sanayindeki gelişmeleri dikkate aldığımızda ortaya koyduğumuz 100 adet projeyi doktora ve yüksek lisans tezini özel olarak tanımlayıp özel alan tanımıyla özel olarak destekleme arzusu içerisindeyiz. Bu nedenle bu çalıştayda ortaya çıkacak olan doneler bizim için çok değerli, çok anlamlı olacaktır."

Çalıştayda Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Nihat Soğuk da bir konuşma yaptı. Çalıştay hediye takdimi ile son erdi. Çalıştay açılışına ayrıca İl Garnizon Komutanı Topçu Albay İbrahim Camcı, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Samsun İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ömer Ersever, İl Emniyet Müdürü Ömer Urhal, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ve OMÜ'de görevli akademisyenler katıldı.

SSB Başkanı Demir: "2023\'te HÜRJET göklerle buluşacak ve MMU hangardan çıkacak"
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel SSB Başkanı Demir: '2023'te HÜRJET göklerle buluşacak ve MMU hangardan çıkacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 20 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 70 şüpheli yakalandı
    08:56 20 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 70 şüpheli yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son bir hafta içinde 20 ilde düzenlenen 'Kıskaç-11' operasyonlarında FETÖ'ye yönelik olarak 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Operasyonlarda örgütün sözde 'Emniyet Mahrem Yapılanması' içerisinde faaliyet gösteren, 'ByLock' kullanıcısı olan, ankesörlü telefonlarla iletişim kuran, hücre evlerinde barınan ve hapis cezası ile aranan şüpheliler tespit edildi. Operasyonlar sonucunda çok sayıda dijital materyale el konuldu.

  • Mersin Polisi 180 Milyon TL Dolandırıcılık Çetesini Çökertti
    08:50 Mersin Polisi 180 Milyon TL Dolandırıcılık Çetesini Çökertti

    Mersin polisi, bilinen alışveriş sitelerinin kopya linkini üreten, sahte hukuk bürolarından arama ve sazan sarmalı yöntemi ile dolandırıcılık yaparak 180 milyon lira haksız kazanç elde eden çeteyi çökertti. Yakalanan şüphelilerden 20'si tutuklandı. Haksız kazanç elde eden şahısların paraları aklamak için döviz ve altına çevirdiğine ait görüntüler de operasyon kapsamında ele geçirilmişti.

  • İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' Operasyonlarında 70 FETÖ Şüphelisi Yakalandı
    08:48 İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' Operasyonlarında 70 FETÖ Şüphelisi Yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde FETÖ'ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, operasyonların aziz milletin huzuru ve güvenliği için kararlılıkla devam edeceğini belirtti.

  • İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi
    08:44 İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi

    İzmir'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, Bornova ilçesindeki bir evde yapılan aramada 112 kilo 300 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi. Operasyon sonucu ele geçirilen metamfetamin miktarı İzmir'de rekor yakalama olarak kaydedildi. Evde yapılan incelemede, neredeyse her odada metamfetamin üretimi yapıldığı tespit edildi. Operasyon kapsamında 5 şüpheli gözaltına alındı.

  • Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor
    08:39 Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan 'İstatistiklerle Yaşlılar 2023' çalışmasına göre, Sivas'ta yaşlı nüfus oranı artış gösterdi. Sivas'ta yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 13,8'den yüzde 14,1'e yükseldi. Türkiye genelinde ise yaşlı nüfusun oranı yüzde 10,2 olarak belirlendi.

  • Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor
    08:33 Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor

    Twitch, müstehcen içeriklerin yayınlanmasını engellemek için yeni bir kural getiriyor. Platform, vücudun mahrem bölgelerine odaklanan yayınları yasaklayacak ve bu içerikleri yayınlayan yayıncıları da yasaklayacak.

  • Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak
    08:33 Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak

    Google Haritalar uygulaması, yeni güncellemesi ile kullanıcılarına gitmek üzere oldukları yerler için restoran ve eğlence mekanı tavsiyeleri sunacak. Ayrıca her şehir için ziyaret edilmesi gereken mekanları içeren listeler oluşturulabilecek ve bu listeler paylaşılabilecek. Bu özellik ilk etapta Amerika ve Kanada'da aktif olacak, daha sonra diğer ülkelerde de kullanıma sunulacak. Ayrıca uygulama, kullanıcıların gitmek istedikleri veya gitmiş oldukları yerlerin özel bir listesini yapmalarına olanak sağlayacak ve bu listeler sosyal medya uygulamalarında paylaşılabilecek. Yeni yapay zeka algoritmaları sayesinde kullanıcılar, diğer kullanıcıların yaptığı yorumları daha hızlı bir şekilde görebilecek ve kendi beğendikleri yerleri diğer kullanıcılara sunabilecekler. Bu güncelleme ile Google Haritalar'ın kullanıcı sayısının artması hedefleniyor.

  • Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri
    08:33 Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri

    Samsung, Galaxy A55 5G modelini tanıtırken sözünü ettiği Exynos 1480 işlemcisinin özelliklerini açıkladı. Bu işlemci, 4 nm fabrikasyon sürecinden geçen 8 çekirdekli bir yapıya sahiptir. Grafik birimi AMD RDNA tabanlı Xclipse 530 olan işlemci, daha verimli enerji harcaması ve yüksek GPU performansı sunmaktadır. Ayrıca, yapay zeka tarafında da dört kat daha yüksek performans sağlamaktadır. İşlemci, FHD+ çözünürlük ve 144 Hz yenileme hızını desteklemekte olup, LPDDR5 bellek ve UFS 3.1 depolama ile uyumludur. Ayrıca, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC, USB Type-C gibi bağlantı özelliklerine de sahiptir.

  • Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı
    08:33 Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı

    Sony, akıllı telefon pazarındaki payını artırmak için Xperia 1 VI modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Sızdırılan bilgilere göre telefonun ekranı daha kısa ve geniş olacak. Ayrıca, düzeyde ince çerçeveler ve dikey üçlü kamera kurulumu gibi özellikler de bulunacak. Sony Xperia 1 VI'nin global lansmanı mayıs ayında yapılacak.

  • Ankara Çubuk'ta Motosiklet Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    08:29 Ankara Çubuk'ta Motosiklet Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Çubuk ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında, 2 motosiklet çarpıştı ve biri ağır olmak üzere toplamda 3 kişi yaralandı. Kazada, sürücüler ile motosikletlerden birinde bulunan bir kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine gelen sağlık ekiplerince Halil Şıvgın Çubuk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralılardan birinin hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi.

  • 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
    08:29 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaray, Fenerbahçe ve diğer taraftarlarının katılımıyla dostluk iftarı düzenlendi. Pandemi nedeniyle evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Herkes kendi takımının formasıyla birlikte dostluk sergiledi.


Advertisement