1\\\\Ahmet Kaya, Ölümünün 10. Yılında Anıldı - Son Dakika
Güncel

1\\\\Ahmet Kaya, Ölümünün 10. Yılında Anıldı

1\\\\Ahmet Kaya, Ölümünün 10. Yılında Anıldı

Geceye Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Bdp Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hrant Dink'in Eşi Rakel Dink'de Katıldı. Gecenin Sonunda Dink ile Ahmet Kaya'nın Eşi Gülten Kaya Uzun Uzun Kucaklaştı.

12.12.2010 03:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geceye Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hrant Dink'in Eşi Rakel Dink'de katıldı. Gecenin sonunda Dink ile Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya uzun uzun kucaklaştı.

Ahmet Kaya'nın hayatının Anlatıldığı "Uçurtmam Tellere Takıldı" adlı belgeselim Türkiye'deki ilk gösterimi yapıldı.

Gece'de Ahmet Kaya şarkıları seslendirildi.

Günay, yanına oturduğu Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir'e, bakanlığı tarafından basılan Kürt şair Ahmedi Hani'nin "Mem u Zin" adlı eserini hediye etti.

Geceye Fuayede kurulan "çatallı-kaşıklı" protesto damgasını vurdu.

Geçirdiği kalp krizi sonucu Paris'te vefat eden sanatçı Ahmet Kaya, ölümünün 10'uncu yılında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen törenle anıldı. Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya'ın ev sahipliğinde, "An Gelir-Onsuz 10 yıl" başlığıyla düzenlenen anma gecesine, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, BDP Milletvekilleri Sırrı Sakık, Akın Birdal ve Ufuk Uras, AK Parti Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, CHP Milletvekili Mehmet Sevigen, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, yazar Ataol Behramoğlu ve Show Tv Anchorman'i Ali Kırca'nın aralarında bulunduğu iki bine yakın davetli katıldı. Yıllar önce Ahmet Kaya'ya atılan çatallara gönderme yapmak amacıyla fuaye'de kurulan stantdaki çatallı-kaşıklı protesto geceye damgasını vurdu

Günay, yanına oturduğu Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir'e, bakanlığı tarafından basılan Kürt şair Ahmedi Hani'nin "Mem u Zin" adlı eserini hediye etti.

AHMET KAYA ŞARKILARI

Açılış konuşmasını yapan yönetmen Sırrı Süreyya Önder, konukları Türkçe, Kürtçe ve bir başka dilde "merhaba" diyerek selamladı. Önder, "Birisi bilinen, ikisi bilinmeyen dilde hoş geldiniz. Eğer bu toprakların bütün alaşımını oluşturan bileşenlerini sayarak "merhaba" diyebilseydik, gece 'merhaba' ile biterdi. Bu topraklar bu kadar zengin" dedi.

Anma gecesinde, sanatçı Yavuz Bingöl, Sayad Nova Korosu ile sahne alırken, Aşık Mahsuni, Şivan Perver ve Yusuf Hayaloğlu'nun görüntüleri de videodan izletildi. Mehmet Aslantuğ, Kenan Işık ve Kerem Alışık'ın şiir okuduğu gecede, Rojin, Fuat Saka, Banu Güven, Aylin Aslım, Ezginin Günlüğü, Settar Tanrıöğen, Leman Sam, Levent Yüksel, Mor ve Ötesi, Hayko Cepkin, Moğollar ve Gülay Ahmet Kaya şarkılarını seslendirdi.

SANATÇI TOPASYAN'DAN PROTOKOLE PLASTİK KELEPÇE

Çıplak Ayaklar Dans Kumpanyası'ndan sanatçı Mihron Topasyan'ın Ahmet Kaya'nın "Dokunma Yanarsın" şarkısı eşliğinde sunduğu gösteri büyük alkış aldı. Sanatçı gösterisinin sonunda, elindeki plastik kelepçeyi protokole doğru attı.

Gecede, yönetmen Ümit Kıvanç'ın, Ahmet Kaya'nın ölümünün 10'uncu yılı dolayısıyla hazırladığı "Uçurtmam Tellere Takıldı" adlı belgeselin Türkiye'deki ilk gösterimi yapıldı. Ahmet Kaya'nın sesinden şarkıları eşliğinde hayat öyküsünün anlatıldığı bir saat süren belgesel, ayakta alkışlandı. Magazin Gazetecileri Derneğinin 10 Şubat 1999'da düzenlediği "Yılın En İyi 10 Müzik Yıldızı Yarışması" ödül töreninde, Ahmet Kaya'nın konuşması sonrasında yaşanan çatal-kaşıklı kavgayı anlatan enstalasyonu ile o dönemde Ahmet Kaya aleyhinde çıkan haberlerin yer aldığı gazete kupürlerinin gösterildiği kısımda Ahmet Kaya aleyhine söylenenler ve yazılanlar seyirciler tarafından yuhalandı.

"AHMET, ÜÇÜNCÜ ÇOCUKLUĞUNU YAŞAYAMADAN GİTTİ"

Gecenin sonunda Leman Sam tarafından sahneye çağrılan Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya, katılanlara ve kendisine destek olanlara teşekkür etti. Kaya, "Değerli bir Kürt yazarımız vardı, Mehmet Uzun. Sürgünden döndüğünde eşim gezdirmişti onu ve şöyle söylemişti 'İnsan üç kez çocukluk yaşar. Bir kendi çocukluğu, iki sürgündeki, üç de sürgünden döndükten sonra. Sen şimdi üçüncü çocukluğunu yaşıyorsun. O yüzden ben sana refakat edeceğim, İstanbul'u gezdireceğim'. Ahmet, üçüncü çocukluğunu yaşayamadan gitti" diye konuştu.

Kaya, konuşmasını "Uçurtması tellere takılanlardan biri olan sevgili yol arkadaşım Ahmet, eğer yeni bestelerini orada Yılmaz Güney'e, Hrant Dink'e, diğer güzel insanlara dinletiyorsan çok kıskanırım. Aslında biz üç kişiydik. Yan yanaydı ikisi yıllardır. Onlar gitti, ben kaldım. Canım Ahmet ve canım Yusuf ağabeyim, gidişinizle yaşadığım büyük yalnızlığım bu gece hafifledi. Artık üzülmeyin olur mu?" ifadelerini kullandı. Gülten Kaya, daha sonra, kapatılan DEP'in eski milletvekili Leyla Zana'nın gönderdiği mesajı okudu.

"KİMSEYE KIRGINLIĞIM YOK"

Kaya, tören öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bir gazetecinin, "Başbakan Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu törene katılamadı. Neler söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine, her iki konuğun da katılmayı çok istediklerini söylediklerini ama her ikisinin de programının uymadığının kendisine iletildiğini ifade etti. Erdoğan'ın, Mardin programının yoğunluğu ve hava muhalefeti nedeniyle çok istemesine rağmen törene katılamayacağının bildirildiğini anlatan Kaya, kendisinin de bunu anlayışla karşıladığını söyledi. Kaya, "Kimseye kırgınlığım yok. Burada benimle olacaklardan onur duyarım. Omayacaklar da kuşkusuz haklı nedenlerle burada değiller" dedi.

"BU DEĞİŞİM İÇİN AHMET KAYA GİBİ BEDELLER ÖDENMESEYDİ KEŞKE BU ÜLKEDE"

"Bugün burada bir anma töreni düzenleniyor ve çok sayıda kişi katılıyor, bu değişimi nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna karşılık olarak da Kaya, "Bu değişim için Ahmet Kaya gibi bedeller ödenmeseydi keşke bu ülkede. Umuyoruz ki bundan sonra başka sanatçılar, başka aydınlar, başka muhalifler sürgün gibi ağır bir ceza yaşamak zorunda kalmazlar. Bu 10 yıllık süreçte bizim istediğimiz ve özlediğimiz düzeyde bir gelişme olabilir mi? Daha değil. Çok yol almamız gerek. Burada sivil toplumun, siyasetin ve halkın bütün renklerini ve seslerini buluşturmamızın sebebi buydu" şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 1\\\\Ahmet Kaya, Ölümünün 10. Yılında Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement