1 Aralık Dünya Aıds Günü - Son Dakika
Yerel

1 Aralık Dünya Aıds Günü

Edirne İl Sağlık Müdürü Hatice Gül, "Eğer doğru bilgilenir ve bilgilerinizi doğru kullanırsanız, AIDS'ten kendinizi koruyabilirsiniz" dedi.

30.11.2011 18:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne İl Sağlık Müdürü Hatice Gül, "Eğer doğru bilgilenir ve bilgilerinizi doğru kullanırsanız, AIDS'ten kendinizi koruyabilirsiniz" dedi.

Hatice Gül, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, AIDS'in, HIV nedeni ile oluşan, gerekli önlemler alınmadığı takdirde hızla yayılan bulaşıcı bir virüs hastalığı olduğunu bildirdi.

AIDS'in mikrobunun HIV adı verilen bir virüs olduğunu ifade eden Gül, şöyle devam etti:

"HIV girdiği vücudun, mikroplara karşı koyma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini etkileyip yok eder. Direnci azalan vücutta, HIV'in etkisinin yanı sıra çeşitli mikroplarda hastalıklara neden olabilir. Dünyada her gün 7 bin yeni HIV enfeksiyonunun meydana geldiği tahmin edilmektedir. Ülkemizde 1985 yılından bu yana AIDS/HIV enfeksiyonu görülmektedir. 1985 yılında 1 AIDS ve 1 taşıyıcı toplam 2 olan vaka sayısı, Haziran 2011 itibarıyla 876 AIDS ve 3950 taşıyıcı toplam 4826'e ulaşmıştır. İstatistiklere göre, enfekte olanların yarısından çoğu hastalığı korunmasız cinsel ilişki yoluyla, başlıca heteroseksüel ilişkiden almıştır. Bu yolla eşlerinden HIV enfeksiyonunu kapan kadın sayısı artmaktadır."

AIDS'in, cinsel temas, kan ve kan ürünleri, anneden bebeğe ulaşması ile bulaştığını vurgulayan Gül, şunları kaydetti:

"Bilinmelidir ki HIV virüsü, tükürük, gözyaşı, ter, aksırık, öksürük, idrar, dışkı, el sıkışma, deriye dokunma, okşama, kucaklama, yanaktan ve elden öpme, aynı yerde oturmak, aynı havayı solumak, giysilerin ortak kullanılması, yiyecek, içecekler, çatal, kaşık, bardak, tabak, telefon, tuvalet, duş, musluk, yüzme havuzu, sauna, deniz, hamam, telefon kulaklığı, kapı tokmağı, sivrisinek ve diğer böceklerin sokması ile bulaşmaz.

HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır ve diğer hastalıklar olduğu gibi korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur. En sık görülen bulaşma yolu cinsel temasla olduğu için bu yolla korunma büyük önem taşımaktadır. 1987 yılından beri de ülkemizde kan ve kan ürünleri HIV yönünden test edilmektedir. Organ ve doku nakilleri öncesinde gerekli testlerin yapılması HIV geçiş riskini en aza indirmektedir. Damar içi madde kullanımı alışkanlığının önlenmesi, tedavi edilmesi, ortak enjektör kullanımı risklerinin anlatılması bu grup hastalarda HIV bulaşma risklerini azaltmaktadır."

- EDİRNE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 1 Aralık Dünya Aıds Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement