1. Aşure Günü Etkinlikleri - Son Dakika
Güncel

1. Aşure Günü Etkinlikleri

GAÜN Rektörü Prof. Dr Coşkun: "Aşure hem hüznü, hem de kutlu bir başlangıcı temsil etmektedir.

10.11.2014 19:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, "Aşure hem hüznü, hem de kutlu bir başlangıcı temsil etmektedir. Kerbela'da şehid edilen Hazreti Hüseyin'i yad etmek, insan onurunu korumanın bir çabasıdır" dedi.

Coşkun, GAÜN Din Tarih ve Medeniyetler Uygulama Araştırma Merkezi ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 1. Aşure Günü Etkinlikleri'nin açılışında yaptığı konuşmada, aşurenin herkes tarafından bilinen, ancak anlamı kavranmayan bir gelenek olduğunu söyledi.

Aşurenin anlamının ne olduğu konusunda kültürel ve toplumsal bir çabanın ortaya konmadığını ifade eden Coşkun, "Aşurenin ne anlama geldiği konusunda yeterince bilinç oluşturulmamıştır. Hepimiz yoksa aşureyi biliriz, zevkle yeriz, tadarız. Aşure bir yandan hüznü temsil ederken bir yandan da kutlu bir başlangıcı, yeniden varoluşu temsil eder" dedi.

Coşkun, insanların sevgiyi paylaşarak büyütmeleri, acıyı paylaşarak azaltmayı kendilerine ilke edinmeleri gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Alevisi ile, Sünnisi ile Kürdü ile, Türkü ile ayrışarak bu varoluşu devam ettirmemiz mümkün müdür? Bize gönderilen İslam dini, bunları mı bize emretmektedir? İnsanlar birbirini öldürüyor bu reva mı? Herkesin barış dini olan İslam'ın bu içine düştüğü ve İslamafobiyi körüklemek isteyenlerin de artık avucunu ovuşturduğu bir noktaya taşınmış değil miyiz? Hz. Hüseyin'i yad etmek aslında ortak düşünmenin insan onurunu korumanın bir çabası olarak hepimizin görevi değil midir? Bu topraklar, coğrafya, dünya herkese yeter. Bize verilen geleneklerimiz, Türk Milletinin bin yılları içerisinde yaşattığı temel kavramlar, kültür ögeleri bu birlikteliği korumaya yetmeyecek mi? Elbette yetecek, ama bir kere daha bunun farkında olmak lazım."

GAÜN Din Tarih ve Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynel Özlü de aşurenin tarihten bugüne nakledilen en önemli kutsal figürlerden birisi olduğunu belirterek tarihte hem Müslüman hem de Hristiyanların aşure yaptığını ve aşurenin Hazreti Nuh'tan bugüne insan hayatında var olan en yaygın ortak kültür olduğunu ifade etti.

" Osmanlı'da Aşure Geleneği" konulu konuşmasında, aşurenin yapıldığı Muharrem ayının dünyanın yaradılışı, Hz. Adem'in tövbesinin kabulü, Hz. İbrahim'in Nemrut'un ateşinden kurtuluşu, Hz. İsa'nın göğü yükselişi, Hz. Yusuf'un kuyudan kurtuluşu, Hz. Yunus'un balığın karnından kurtulması gibi birçok mucizenin yaşandığı ay olduğuna da işaret eden Prof. Dr. Özlü,  şöyle konuştu:

"Kerbela'da Ehl-i Beytten 72 kişi şehid edilmiştir. Bu olay, aşure gününü hüzne dönüştüren bir olay olmuştur. Yarım asır öncesinde Hazreti Peygamber'in haber verdiği bu olay, hem sünni, hem de diğer İslami gruplar tarafından hüzünle karşılanmış, ancak özellikle Ehl-i Sünnet olan kişiler, bugünü yas merasimine dönüştürmemişlerdir. Bugün, Hazreti Hüseyin'e reva görülen bu muamele, ne kadar haksız ve ne kadar üzücü olursa olsun, Müslümanlar arasında ayrılık ve husumet sebebi olmamalıdır. Nitekim,  bugün tarihten günümüze kadar aşure kaynatılarak sosyal dayanışmaya katkıda bulunulmuştur. Önemli bir besin değerine de sahip olan aşure gününe özgü olan yapılan bütün etkinliklerde, aşurenin pişirilişinden ikramına kadar bütün ilahi dinlerin kutsallığı ve insanlığa saygı ön plana çıkarılmıştır. Çünkü, içindeki malzemeler çeşitli olmakla beraber bir kaptan ikram edilmiş, birlikte yenmiş, bizi de bir olmaya davet etmiştir."

GAÜN Türk Musikisi Devlet konservatuvarı öğrencileri tarafından Türkçe, Arapça ve Azerice Mersiye okundu. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 1. Aşure Günü Etkinlikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement