1. Avrupa Oyunları'nda Görkemli Kapanış - Son Dakika
Güncel

1. Avrupa Oyunları'nda Görkemli Kapanış

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün ev sahipliğinde ilk kez düzenlenen Avrupa Oyunları, 68 bin seyirci kapasiteli Bakü Ulusal Stadyumu'nda gerçekleştirilen görkemli kapanış töreniyle sona erdi.

28.06.2015 21:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün ev sahipliğinde ilk kez düzenlenen Avrupa Oyunları, 68 bin seyirci kapasiteli Bakü Ulusal Stadyumu'nda gerçekleştirilen görkemli kapanış töreniyle sona erdi.

Kapanış töreni, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, eşi ve Avrupa Oyunları Organizasyon Komitesi (BEGOC) Başkanı Mehriban Aliyeva ve Avrupa Olimpiyat Komitesi (EOC) Başkanı Patrick Hickey'nin izleyicileri selamlamasıyla başladı.

Azerbaycanlı 12 şarkıcının ülkenin milli marşını yeni bir aranjman ve havai fişekler eşliğinde okumasıyla devam eden törende, ordu mensupları tarafından stadyuma getirilen Azerbaycan bayrağı göndere çekildi.

"Transformasyon" ismi verilen sonraki bölümde, 500'den fazla dansçı, geleneksel ve çağdaş Azerbaycan kültürünün harmanlandığı koreografi gösterisine imza attı. Gösteride, stadyum ortasına kurulan Bakü'nün tarihi simgelerinden Kız Kalesi'nin duvarlarının arasından kentin yeni simgelerinden "Flame Towers" (Ateş Kuleleri) çıktı.

Azerbaycan Devlet Çocuk Filarmonisi korosunun söylediği "Çal-oyna" şarkısı ve dans gösterisi eşliğinde oyunlarda yarışan sporcular, ülkelerinin bayraklarıyla stada girdi.

Sporcuların seyircileri selamlamasının ardından BEGOC Başkanı Mehriban Aliyeva ve EOC Başkanı Patrick Hickey konuşma yaptı. Aliyeva, oyunlar boyunca görev alan "Alev koruyucuları" isimli gönüllülere teşekkür etti.

Törenin "Gençliğin Enerjisi" isimli bölümünde ise yerli ve yabancı "hip-hop" sanatçıları, akrobatlar, dansçılar ve oyuncular diyot lambalarla müzik ve koreografi gösterisine imza attı.

"Uyanış" ismi verilen bölümde, geleneksel müzik türü "muğam" eşliğinde doğu mitolojisi ve efsanelerinde yer alan "Simurg Kuşu" sahneye konuldu. Tarihi Ateşgah Anıtı maketinin üzerinde "kum ressamı" tarafından çizilen ve oyunlara katılan 50 ülkeyi temsil eden 50 kuş "canlanarak" büyük Simurg Kuşu'na dönüştü. Simurg'un ritmik müzik ve danslar eşliğinde alevlenerek havalanması ve stadyumu ateş cümbüşüne dönüştürmesi, izleyicilerden büyük alkış aldı.

"Sarı Gelin" eşliğinde havai fişek gösterisi

Seremoni, stadyum ortasında dilek fenerlerin yakılması, 50 fenerin "Sarı Gelin" türküsü eşliğinde gökyüzüne bırakılması ve havai fişek gösterisiyle sürdü.

Seremonide, müzik grubu Clean Bandit, pop yıldızı John Newman ve DJ Gareth Emery sahne aldı. İngiliz sanatçıların gösterileri seyircilerin büyük beğenisini topladı.

Yaklaşık 6 bin kişinin görev aldığı seremoninin sanat yönetmenliğini, ABD'li gösteri yönetmeni James Hadley üstlendi. Gösteride, 10 bin havai fişek, 2 binden fazla aydınlatma malzemesi kullanıldı.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev, Rusya Devlet Duması Başkanı Sergey Narışkin ve çeşitli ülkelerden meclis başkanı ve bakan düzeyindeki yetkililer ve olimpiyat komiteleri başkanları seremoniye onur konuğu olarak katıldı.

Altı bin sporcu 30 branşta yarıştı

Ülke tarihinin en büyük spor organizasyonu 1. Avrupa Oyunları'nda 50 ülkeden yaklaşık 6 bin sporcu, 30 branşta yarıştı.

Bakü'de 5'i yeni, 7'si yenilenen, 6'sı da geçici olarak inşa edilen 18 tesiste yapılan oyunlar süresince 800'ü yabancı, 700'ü yerli yaklaşık bin 500 gazeteci görev aldı.

Sporcular, senkronize yüzme, yüzme, atlama, artistik jimnastik, atıcılık, bisiklet, 3'e 3 basketbol, plaj futbolu, plaj voleybolu, triatlon, sutopu, okçuluk, badminton, masa tenisi, voleybol, boks, eskrim, karate, tekvando, judo, güreş, sambo, kano ve atletizm gibi branşlarda madalya mücadelesi verdi.

Rusya, oyunları 79 altın, 40 gümüş ve 45 bronz olmak üzere 164 madalyayla tamamlayarak genel sıralamada zirvenin sahibi oldu.

Rusya'yı, 21 altın, 15 gümüş, 20 bronz ile 56 madalyaya sahip Azerbaycan takip etti. Büyük Britanya 18 altın, 10 gümüş, 19 bronz, toplamda 47 madalyayla 3. sırada yer aldı.

Türkiye ise 6 altın, 4 gümüş ve 19 bronz ile 29 madalya toplayarak oyunları 14. sırada tamamladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 1. Avrupa Oyunları'nda Görkemli Kapanış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.


Advertisement