1//Cumhurbaşkanı Gül Restorasyonu Biten Camide Cuma Namazını - Son Dakika
Güncel

1//Cumhurbaşkanı Gül Restorasyonu Biten Camide Cuma Namazını

1//Cumhurbaşkanı Gül Restorasyonu Biten Camide Cuma Namazını

-dualarla Açtılar

21.05.2010 17:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

-Dualarla açtılar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, II. Abdulhamid tarafından 1877'de Şeyh Hamza Zafir Efendi adına yaptırdığı, uzun süre harabe şekilde kalan ve 2 yılda 5,5 trilyon lira harcanarak restore edilen Beşiktaş'taki Ertuğrul Tekke Camii'nin açılışını yaptı.

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt'ın da katıldığı açılış, İstanbul Müftü Vekili Mehmet Aşık'ın açılış duasıyla gerçekleştirildi.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindekiler Ertuğrul Tekke Camii'nin merdivenlerinde fotoğraf çektirip sonrasında cuma namazını kıldılar.

BURASI MEZBELELİKTİ

Açılışta yaptığı konuşmada eserin restore edilmesinden dolayı çok mutlu olduğunu belirten Gül, "Birkaç yıl önce burayı ziyaret ettim. O zaman burası adeta bir mezbelelikti. İstanbul'a geldiğimde, gerek Dışişleri Bakanı iken gerek Cumhurbaşkanı olduğum ilk yıl Conrad Otel'de kalıyordum. Bir gün gelip gezmiştim. Gerçekten çok hüzün duymuştum. Buralar çok, tarif edilemeyecek kadar perişandı. Üst katlar tamamen açıktı. Tam bir kendi haline terk edilmişti. Çok hüzün verici ve üzücü bir durum vardı. İmam efendinin kendi gayretleriyle temizlediği bir bahçe vardı. Hayvanların gezip dolaştığı, kapısı camı kırık böyle bir haldeydi. O zaman Vakıflar Genel Müdürü'nü arayıp burayı bir an önce ele almalarını istemiştim. Teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum. Emeği geçen herkesi" dedi.

TARİH TEKRAR CANLANIYOR

Cumhurbaşkanı Gül, Ertuğrul Tekkesi ve Camii'nin tekrar en güzel şekilde halkın hizmetine sunulduğunu belirterek, "Çok memnuniyet verici olan, İstanbul top yekün ayağa kalkıyor. Bir taraftan en modern köprüler, boğazın altından geçitler, kıtaları birbirine bağlayan tüneller yapılırken, artık bunlar küçük projeler haline dönüşmüşken, diğer taraftan tarih tekrar canlanıyor. Uzun yıllardan sonra tekrar hepsi elden geçiyor ve hepsinin ömrü asırlar sürecek uzunluğa kavuşuyor. İstanbul'un Avrupa Kültür Merkezi olması buna ayrıca vesile oldu" diye konuştu.

BU ESER CAM FAUNUS İÇİNDE SAKLANMALI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yanından geçerken, 'bu eser, başkalarında olsa, cam faunus içinde korunurdu, şu perişan hal nedir' denilen birçok eserin tekrar korunup canlandığını söyledi. Gül bunun yetmediğini belirterek, "Hemen şurda iki tane bina var. Barbaros Bulvarı'nda, parkın içerisinde iki ahşap bina var. Onların da öyle durmaması gerekir. Kim yapacaksa. Özel sektörünse ki bildiğim kadarıyla öyle. Sahipleri var. Artık bu tür eserler sıradan mülk değil. Onlar da en kısa zamanda bunları restore ettirmeli. Kendi güçleri yetmiyorsa, olabilir o zaman gücü yetecek olanlara bunu devretmeleri gerekir. Bu başka bir vakıf olabilir. Bu Vakıflar Genel Müdürlüğü olabilir, İstanbul Vilayeti olabilir. Burada İstanbul'un en güzel caddesi üzerinde, en güzel parkı olan Yıldız Parkı içinde, bu saray mahallinde o şekilde durmaması gerekir. Umut ediyorum ki sahipleri bu duyarlılığı gösterecek, yetkililerde gerekli yardımları yapacaktır" diye konuştu.

VAKIF DUASI OKUNDU

Konuşmaların ardından Kanuni Sultan Süleyman'ın Vakfıyesi'nden, "Her kimse ki vakıflarımın bekasını özen ve gelirlerinin artırılmasına itina gösterirse bağışlıyıcı olan Allah'ın huzurunda ameli güzel ve makbul olup mükafatı sayılmayacak kadar çok olsun. Dünya üzüntülerinden korunsun ve muhafaza edilsin" şeklindeki vakıf duası okundu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 1//Cumhurbaşkanı Gül Restorasyonu Biten Camide Cuma Namazını - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement