"1. Didim Zeytin Festivali" Başladı - Son Dakika
Yerel

"1. Didim Zeytin Festivali" Başladı

"1. Didim Zeytin Festivali" Başladı

Aydın'ın Didim ilçesinde Ziraat Odası öncülüğünde ilki gerçekleştirilen "Zeytin Festivali" başladı.2 gün sürecek olan festivale Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği Genel Kurulu için ilçede bulunan üye ülke temsilcileri de katıldı.

20.10.2012 22:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'ın Didim ilçesinde Ziraat Odası öncülüğünde ilki gerçekleştirilen "Zeytin Festivali" başladı. 2 gün sürecek olan festivale Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği Genel Kurulu için ilçede bulunan üye ülke temsilcileri de katıldı.

Didim Ziraat Odası öncülüğünde Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü, Kent Konseyi, Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi, Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği ve zeytin işletmecilerin katkılarıyla hazırlanan 1. Didim Zeytin Festivali başladı. Bugün saat 14.00'te iki oturum halinde gerçekleşen açılış programında Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği Genel Kurulu için ilçede olan üye ülke temsilcileri de hazır bulundu. Festivale Aydın Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi, Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu,

Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği Başkanı Enrıco Lupi, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, Uluslar arası Zeytin Konseyi Başkan Yardımcısı Ender Gündüz, Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği Sekreteryası Antonıo Balenzano, Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği Sekreteryası Elısa Scuto, Tunus Zeytin Araştırma Enstitüsünden Naziha Kamoun, Tunus Ulusal Tarım Araştırma Enstitüsünden Raoudha Khald, Arnavutluk Zeytin Araştırma Temsilcisi Piro Pıca, Fas Ulusal Zeytin Temsilcisi ve Meknes Belediye Başkanı Ahmed Hilal, Fas Zeytin Araştırma Temsilcileri Noureddine Ouazzanı ve Ahmed Chegdali, İspanya'dan iş yeri temsilcileri Sofiane Ariba, ilçede bulunan dernek ve oda temsilcileri ile üreticiler katıldı.

Festivalin açılış konuşmasını Bahattin Gökdemir gerçekleştirdi. Gökdemir, Zeytin Festivali'nin ilkini Akdeniz Zeytin Şehirleri Ağı Başkanı Enrico Lupi (RE.C.O.MED) Genel Kuruluna ev sahipliği ile birleştiren Didim'in, Akdeniz çanağında tarım ve turizmin aynı anda yapılabildiği nadide yerlerden biri olduğunu belirti. Tarımsal faaliyetler içerisinde zeytincilik ile ön plana çıkan Didim'in 1 milyon zeytin ağacı olduğunu ve ekimin devam ettiğini aktaran Gökdemir, üretimin yanı sıra markalaşmayı hedeflediklerini de belirtti.

Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği'ne üye olarak bölgede yetişen başta zeytin olmak üzere bölgesel ürünlerin gelişime katkıda bulunarak zeytin kültürünü oluşturmak ve yanı sıra kaliteyi artırmak, pazarlama ve paketleme işlemlerinde tecrübelerden yararlanmanın amaçlandığını belirtti. Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği'nde Türkiye'yi Didim'in temsil ettiğini hatırlatan Gökdemir, ülkede kiş zeytin üretimi ile ön plana çıkan ilçelerinde birliğe dahil olması için çağrıda bulunarak konuşmasının sonunda Uluslararası bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını belirtti.

Gökdemir'in ardından RE.C.O.MED Başkanı Enrico Lupi söz aldı. Birliğin 14 üyesi olduğunu ve henüz 1 yaşında olduğunu belirten Lupi, birlik çalışmalarının UNESCO tarafından desteklenmek amacıyla incelemeye alındığını söyledi. RE.C.O.MED.'in Akdeniz de bir lobi oluşturmak olduğunu aktaran Lupi, oluşacak lobi ile birlikte zeytin ve zeytin yağı kalitesini artırmak, ekonomik değeri yükseltmek, dış pazara açılmak ve en önemlisi de UNESCO tarafından desteklenen Akdeniz Diyeti olarak bilinen beslenme tarzını insanlığa yaymak olduğunu açıkladı. Birlik içerisinde rekabet olmadığını ve birlik üyelerinin bir birilerinin tecrübelerinden faydalandıklarını aktaran Lupi "Bu birlik ile Akdeniz çanağının ekonomik gücünü göstermemiz lazım. Bu şekilde devletleri ve sosyal kurumları da birleştirecek kültürel ve ekonomik mesaj vereceğiz" dedi. Zeytin ve zeytin yağı tüketiminin dünyada bir çok kesim tarafından henüz benimsenmediğini aktaran Lupi konuşmasını "Henüz fethedeceğimiz geniş bir bölüm var. Üzerinde bulunduğumuz çanağın önemini ve zeytin peyzajının önemini bilerek hareket etmeliyiz" dedi.

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal ise, Aydın'ın polikül tarıma elverişli ve bir çok tarımsal ürünün yetişmesinde ülkenin ilk sıralarında yer alan verimli topraklar üzerinde yer aldığını belirterek, Aydın genelinde 22 milyon zeytin ağacının ekili olduğunu dile getirdi. Zeytin'in Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından önemsendiğini 'Özel Kanun'a sahip bir bitki olduğunu hatırlatan Köksal, Bakanlık desteklemelerinden bahsetti.

Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı da, Didim'in bir turizm ilçesi olduğunu belirterek, "Turizm tüketmek demektir. Sadece tüketmekle olmuyor. Devletimiz bu anlamda Toprak Reformu yasası ile atıl vaziyette duran makilik fundalık alanları zeytinlik olarak üreticilerimize dağıttı ve şimdi 1 milyon ağacımız var. Bu üretim demektir ve önemi büyüktür. Bizler desteklemeler öncesinde Yunanlıların ekip gittikleri zeytin ağaçları ile idare ediyorduk, eskiden benim çocukluğumda ilçemizde eczane yoktu ve kulağımız ağrıdığında veya bir rahatsızlığımız olduğunda annelerimiz bizleri zeytinyağı ile iyileştirirdi. Genel Kurul ve Festivalimize katılan Birlik üyelerinin aynı zamanda birere gönüllü elçi olacağı düşüncesiyle ve de birlikte Türkiye'yi temsil ederek verdikleri gurur ile Didim Ziraat Odası'na teşekkür ediyorum" dedi.

Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu ise, festival öncesinde tüm kurumların bir araya gelmesi sonucu 4 aylık bir süreçte hazırlandığını belirterek, "İlk festivalimizi RE.C.O.MED'in Genel Kurulu'na denk getirerek tecrübelerinizden faydalanmak istedik. Temennim bu oluşuma Didim öncülüğünde bir çok kentimizin de dahil olmasıdır. Zeytin'in tarihten gelen 'Barış' simgesi altında Akdeniz çanağının da bir barış havzası olmasını diliyorum. Bu birlikler sayesinde kültürler ve medeniyetler kaynaşması da yaşanacak ilçemize, ilimize ve ülkemize katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Aydın Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi, son yıllarda zeytincilikte ciddi artışın kaydedildiğini belirterek, üretime bağlı olarak tüketiminde artırılması için bilim insanları, devlet, üretici ve üniversitelerin işbirliği içinde olması gerektiğini belirti. Çiftçi konuşmasının devamında gelişimin her alanında devlet desteğinin bulunduğu zeytincilikte pazarlama ve markalaşma konularında desteklendirmelerin gerekliliğine inandığını belirtti.

Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi 2. Başkanı Ender Gündüz de, konseyin RE.C.O.MED'i yakından takip ettiğini ve desteklediğini belirtti. Türkiye'de üretim ve tüketimin dengelenerek artırılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını aktaran Gündüz, üreticilerin kalite, para kazanma ve sağlıklı yaşamı aşılama amaçlarında hizmet vermeleri gerektiğini belirtti.

Konuşmaların ardından Fas Zeytin Araştırma Temsilcisi Noureddine Ouazzanı tarafından makineli dikim ve toplama konularında hazırlanan bir sunum izlettirildi. Ardından söz alan Fas'ın Meknes kenti Belediye Başkanı ve Fas Ulusal Zeytin Temsilcisi Ahmed Hilal, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir'in bölgesi ve birlik için çok çalıştığını söyleyerek kendisini tebrik etti. Meknes'in Fas'ta zeytin ve zeytin yağının başkenti olduğunu aktaran Hilal, ülkesinde ekimin devam ettiğini de aktardı.

Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği'ne üye olarak katma değeri artırmayı hedeflediklerini söyleyen Hilal, "Bu nedenle yerel düzeyde örgütlerin öne çıkması lazım. Bakanlıklar henüz zeytinin gücünün farkında değiller ve ağır işliyorlar bu yüzden onları biraz itmemiz gerek. Dünyada bir tarım krizi var, bunun için ve gıda güvenliği için birlik olarak strateji tanımlamamız gerek" dedi. Hilal, zeytin atıklarından enerji elde edilebileceğini de savundu.

Konuşmaların ilk bölümün ardından katılımcı birlik üyelerine plaket verildi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel '1. Didim Zeytin Festivali' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement