1. İstanbul Act Günleri Başladı - Son Dakika
Güncel

1. İstanbul Act Günleri Başladı

İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği tarafından, Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) hakkında bilgi vermek ve uluslararası çalışmaları sunmak amacıyla düzenlenen 1. İstanbul ACT Günleri başladı.

23.09.2017 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği tarafından, Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) hakkında bilgi vermek ve uluslararası çalışmaları sunmak amacıyla düzenlenen 1. İstanbul ACT Günleri başladı.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Güney Yerleşkesi'nde gerçekleşen kongrenin açılışında konuşan 1. İstanbul ACT Günleri Komitesi Başkanı Uzm. Dr. Fatih Yavuz, etkinliğin sloganının "Acıdan Değişime Yolculuk" olduğunu hatırlattı.

Türkçe'de Kabul ve Kararlılık Terapisi olarak adlandırılan ACT'in bilişsel davranışsallar ekolünün Türkiye'de organizasyonunu yapan bir grup olduklarını belirten Yavuz, yaklaşık 4-5 yıldır Türkiye'de yapılan çalışmalar sonunda, bu yıl ulusal bir kongre düzenlemeye karar verdiklerini söyledi.

Yavuz, "ACT yaklaşım olarak, insanın psikolojik acılarının, hayatta tecrübe ettiği olumsuz duyguların ve düşüncelerin, anıların onun aslında düşmanı olmadığını, onların kendi hayatı için önem verdiği değerlerine, kıymet verdiği şeylere yönelik mesaj olduğu yaklaşımına sahip bir terapi ekolüdür. Dolayısıyla aslında şu ana kadar genel psikiyatri ve psikoloji yaklaşımların biraz daha tersinden ve farklı bir açıdan meseleye bakan bir yaklaşıma sahibiz." diye konuştu.

Üç gün sürecek kongrede eğitimler yapılacağını, bağımlılıktan şizofreni ve benzeri problemlere kadar birçok alanda çalışmalar yürütüleceğini aktaran Yavuz, yurt içinden ve dışından 20 konuşmacının yer alacağını açıkladı.

Fatih Yavuz, şunları kaydetti:

"ACT dünyada 30 yıldan fazla süredir kullanılan bir terapi yöntemi. Hemen hemen psikiyatri ve psikolojideki bütün problemlerde işe yarayan ve bunun bilimsel olarak etkili olduğu bir yaklaşım. Türkçe de ACT'yle ilgili 6 kitap var. Yeni kitapları da hazırlıyoruz. ACT'in, dünyada en fazla kanıtının olduğu alan, kanserle ve bedenselle ilgili kronik ağrı. Bu alanda çok fazla bilimsel birikimi var. Onun dışında kaygı problemleri, depresyon, sigara, alkol,madde bağımlılığı, şizofreni gibi birçok klinik durumun yanı sıra iş yaşamında karşılaşılan zorluklar, dezavantajlı gruplara yönelik ön yargı ve damgalama gibi klinik dışı durumlarda da ACT'in etkili olduğu görülüyor."

Etkinliği iki yılda bir düzenlemeyi planladıklarını dile getiren Yavuz, psikoloji ve psikiyatride insanın psikolojik acısına, daha farklı bir şekilde bakabilecek bir geleneği, yaklaşımı Türkiye'de yerleştirebilmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Açılışın ardından başlayan oturumlarda Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Hakan Tükçapar, "Psikoterapide Davranış ve Bilişin Serüveni" adlı sunum gerçekleştirdi.

Kongrede, Kaliforniya Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Robyn Walser da, travma sonrası stres bozukluğu ve travma ile ilgili sorunların tedavisinde kabul ve kararlılık terapisi konusunu değerlendirdi. İrlanda Dublin Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Louise McHugh da ACT dahil olmak üzere davranışsal ve bilişsel psikoterapi süreçlerinin araştırılmasıyla ilgili bilgi verdi.

Etkinlik yarın sona erecek.

ACT

ACT, insan zihninin nasıl çalıştığına dair yapılan bilimsel araştırmalara dayanan yeni, güçlü bir psikoterapidir. Temel olarak 2 odağı bulunuyor. Anlam dolu bir hayata ulaşmakta insana yardımcı olmak ve acı veren düşünce, duyguların bu yolda insana engel olmadığını, bilakis insan varoluşunun anlamlı bir parçası olduğunu vurguluyor. Bu yaklaşımla ACT, insanın ızdırabının dindirilmesini amaçlayan yeni bakış açısını öneriyor. ACT terapistleri, yaşamda tecrübe edilen acının, yürümek istenilen yolda insana rehberlik edebileceğine inanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 1. İstanbul Act Günleri Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Isparta'da Otomobil Kazası: 1'i Ağır 2 Kişi Yaralandı
    16:40 Isparta'da Otomobil Kazası: 1'i Ağır 2 Kişi Yaralandı

    Isparta'nın Gelendost ilçesine bağlı Yaka köyünde meydana gelen kazada, otomobil sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu 1'i ağır olmak üzere 2 kişi yaralandı. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine sağlık ve jandarma ekipleri olay yerine sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından Gelendost Devlet Hastanesine kaldırıldı. Yaralılardan birinin hayati tehlikesinin bulunduğu ve Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesine sevk edildiği belirtildi.

  • Bandırma'da Çöl Tozu Araçları Kapladı
    16:40 Bandırma'da Çöl Tozu Araçları Kapladı

    Balıkesir'in Bandırma ilçesinde, Kuzey Afrika'dan gelen çöl tozu etkili oldu. Araçların üzerini kaplayan çamur, sürücülerin şaşkınlık içinde kalmasına neden oldu. Lodoslu havanın etkisiyle araçlar tozla kaplanınca, Bandırmalılar kovalarla getirdikleri sularla araçlarını yıkamaya başladı. Oto yıkama istasyonlarına akın eden sürücüler, uzun kuyruklar oluşturdu. Uzmanlar, toz taşınımının tarım alanları için faydalı olduğunu belirtirken, bahar alerjisi veya solunum rahatsızlığı olanların tedbirli olmaları gerektiğini söyledi.

  • İzmir'de Küçük Yaştaki Çocuğa Tır Kullandıran Baba Hakkında İşlem Başlatıldı
    16:40 İzmir'de Küçük Yaştaki Çocuğa Tır Kullandıran Baba Hakkında İşlem Başlatıldı

    İzmir'de bir baba, küçük yaştaki kız çocuğuna tır kullanmasına izin vererek o anları sosyal medyada paylaştı. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan incelemede, baba ve kızı hakkında idari para cezası kesildi ve adli işlem başlatıldı.

  • ÇBK Mersin, Beşiktaş BOA'yı mağlup ederek finale yükseldi
    16:39 ÇBK Mersin, Beşiktaş BOA'yı mağlup ederek finale yükseldi

    ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi play-off yarı final serisi ikinci maçında ÇBK Mersin, sahasında Beşiktaş BOA'yı 91-64 yendi. Mersin temsilcisi, bu sonuçla seride 2-0 öne geçerek finale yükseldi.

  • Diyarbakır'da 'Filozof Ramazan' lakabıyla bilinen Ramazan Pişkin'i öldüren sanık hakkında müebbet hapis istemi
    16:38 Diyarbakır'da 'Filozof Ramazan' lakabıyla bilinen Ramazan Pişkin'i öldüren sanık hakkında müebbet hapis istemi

    Diyarbakır'da 'Filozof Ramazan' lakabıyla bilinen Ramazan Pişkin'i öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanan sanık Erkan Baykut hakkında 'kasten öldürme' suçundan müebbet hapis istemiyle dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmayı tamamladıktan sonra hazırlanan iddianamede, olayın detayları ve sanığın ifadelerine yer verildi. Sanık ilerleyen günlerde hakim karşısına çıkacak.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, CHP Çorum Belediye Başkan adayı için destek istedi
    16:37 CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, CHP Çorum Belediye Başkan adayı için destek istedi

    CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, CHP Çorum Belediye Başkan adayı Hasan Levent Çöphüseyinoğlu için vatandaşlardan destek istedi. Nazlıaka, CHP'nin halkı eşitleme, güçlendirme, özgürleştirme, toplumu dönüştürme ve halkı yaşatma anlamında beş alanda somut olarak insan hayatına dokunduğunu söyledi. CHP Çorum Belediye Başkan adayı Hasan Levent Çöphüseyinoğlu'nun belediye başkanı seçilmesiyle Çorum Belediyesine İzmir, Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin destek olacağını anlatan Nazlıaka, tüm belediyelerin dayanışma içinde olacaklarını belirtti.

  • Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki Kütahya'da ziyaretlerde bulundu
    16:35 Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki Kütahya'da ziyaretlerde bulundu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Bakan Özhaseki, Kütahya Valisi Musa Işın'ı ziyaret ederek genel durum hakkında bilgi aldı ve istişarelerde bulundu. Ayrıca AK Parti ve MHP teşkilatlarının seçim stantlarını ziyaret eden Bakan Özhaseki, vatandaşlara fidan dağıttı. Cuma namazını Kütahya Ulu Cami'de kılan Bakan Özhaseki, Tavşanlı ilçesinde miting yapmak üzere yola çıktı.

  • Tunceli'de sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi
    16:34 Tunceli'de sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi

    Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde görev alacak sandık kurulu başkanları için eğitim düzenlendi. Eğitimde, sandık başkanlarına görevleri, yetki ve sorumlulukları ile seçim kuralları hakkında bilgi verildi.


Advertisement