1 Kasım'da Baraj Altında Kalan Anket Şirketlerinden Başkanlık Araştırması - Son Dakika
Güncel

1 Kasım'da Baraj Altında Kalan Anket Şirketlerinden Başkanlık Araştırması

1 Kasım\'da Baraj Altında Kalan Anket Şirketlerinden Başkanlık Araştırması

Hükümet ve muhalefet arasındaki gergin konulardan biri olan başkanlık sistemi, 1 Kasım'da 'çuvallayan' anket şirketleri tarafından araştırıldı: Yüzde 60'ı karşı.

05.11.2015 10:33  Güncelleme: 10:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1 Kasım seçim sonuçlarının ardından başkanlık sistemi tartışmaları yeniden alevlendi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Başkanlık tartışmaları ile ilgili sorulara "Bu tartışma milletten bağımsız düşünülemez, bunun mekanizması referandum ise referanduma gidilir" dedi. Ancak seçimden hemen önce yapılan araştırmalara göre başkanlığa destek, AKP ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın en güçlü döneminde bile yüzde 40'ı geçemedi.

DESTEK ZAYIF

Vatan gazetesinden İlker Akgüngör'ün haberine göre, araştırmalarda başkanlık sistemine desteğin zayıf olduğu, AK Parti seçmeninin de en az yüzde 25'inin ikna olmadığı sonucu ortaya çıktı.

Araştırmacıların genel kanısı; halkın, başkanlık sistemi sonrasında Türkiye'nin bölüneceğini düşündüğü için karşı çıktığı yönünde.

"2010'DAN BERİ ARAŞTIRIYORUZ"

Konsensüs Araştırma Genel Müdürü Murat Sarı, 2010'dan beri sorduklarını ancak Türkiye halkının başkanlığı istemediğini vurgulamıştı.

Sarı'nın, araştırmalar ışığında vardığı sonuç şöyle:

"2011'de halkın sadece yüzde 39'u başkanlığa 'evet' diyordu. Eylül 2014'teki son araştırmamızda halkın yüzde 67'si başkanlığa 'hayır' dedi. Son ankette AK Parti seçmeninin yüzde 55'i başkanlığa karşı olduğunu belirtti. Halk, başkanlık dendiğinde; Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da bir kanton olacak, Türkiye'nin üniter yapısı bozulacak ve bölünecek diye bakıyor. Bu nedenle başkanlığa karşı çıkıyor."

"BAŞKANLIK DENİNCE AKLA ERDOĞAN GELİYOR, YÜZDE 65-70 KARŞI"

Andy-Ar araştırmadan Faruk Acar ise geçen Şubat ve Nisan aylarında yaptıkları iki araştırma neticesinde; başkanlık sistemine 'evet' diyenlerin oranının yüzde 30-35 oranında olduğunu söyledi.

Acar sözlerine şöyle devam etti:

"Yüzde 65-70'lik bir kesim başkanlık sistemine karşı. Halkın yaklaşık yüzde 30'u başkanlık sistemini bilmiyor. Başkanlık sistemini tek adamlık, padişahlık ve ABD sistemi olarak tanımlıyor. Başkanlık dendiğinde; halkın aklına sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan geliyor."

"YÜZDE 70 'HAYIR' DİYOR"

1 Kasım seçim sonuçlarında en yakın tahminde bulunan A&G Araştırma'nın sahibi Adil Gür, Aralık ve Ocak aylarında halkın yüzde 70'inin 'hayır' dediğini söyledi. adil gur

Gür, "Halkta, başkanlık eşittir; federasyon, federasyon da eşittir; bölünme şeklinde bir algı var. Asıl problem; AK Parti yüzde 50 oy aldığında bile her dört seçmeninden birini ikna edemiyorsunuz. Türkiye, Kürt sorununu çözmeden başkanlığı tartışamaz. Türkiye bir anayasayla Kürt sorununu çözerse, bölünme paranoyasını kaldırırsa destek artar ve başkanlığa geçilebilir. Şu anda referanduma gidilse hayır çıkar" diye konuştu.

"HALK OTORİTER BİR YÖNETİM OLACAĞINA İNANIYOR"

Metropoll Araştırma'nın Başkanı Özer Sencar da başkanlık sisteminin, halk nezdinde kabul görmediğini savunanlardan.

Sencar durumu şöyle yorumladı: "En son Eylül 2015'te yaptığımız ankette, başkanlığa destek yüzde 32 çıktı. Halkın yüzde 54'ü net istemiyor. Son üç yılda en az 10 kere ölçtük, başkanlığa destek yüzde 32'yi geçmedi. AKP seçmeninin yaklaşık yüzde 45-50'si de istemiyor. Şimdiye kadar AKP seçmenin başkanlığa en büyük desteği yüzde 54 oldu. Halk parlementer sistemle ilgili şikayetleri olsa da Ortadoğu ve dünyadaki örneklere bakarak Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetim biçiminin otoriter bir yönetim olacağını hissettiği için karşı çıkıyor."





Son Dakika Güncel 1 Kasım'da Baraj Altında Kalan Anket Şirketlerinden Başkanlık Araştırması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • Büyük Türkiye: Başkan Erdoğan... 8 21 Yanıtla
  • ozgur73: seni baskan yaptırmayacağız 14 7 Yanıtla
  • 21 amed: Bence olsun zaten hiç bir şeyi meşru degildir muhakak bir gün yargılanacak korkma titre teyip ve yandaşları.:)) 8 4 Yanıtla
  • mert: Turkiye'yi bolmek istiyor yalancı akp 2 10 Yanıtla
  • Şşşssşsssssssssssssus: Yüzde 50 ile ak partiyi nasıl tek başına iktidar yaptıysak sayin recep tayyip erdogani da başkan yapacagiz insallah siz merak etmeyin 3 4 Yanıtla
  • heeee: halkinin in cogu Cahill baskanligi bIlmez rate derseki eger çok makarna demek baskanlik derse halkin anlayacagi dilden kesin kazanir meee 1 4 Yanıtla
  • tantalos: bir yolunu bulup olur yine. 3 1 Yanıtla
  • d-korkmaz: içeriği bilinmeyen bir sisteme %39 NASIL oluyor yahu anlayamadım bunlarin evet demesini halahallah be Subhanallah bu insanlar kafa yemiş birileri biliyorsa anlatsin bizde bilelim padişahlik istiyorlardır 2 2 Yanıtla
  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.


Advertisement