1 Nisan'dan İtibaren İkinci El Araç Alım-Satımında Ekspertiz Raporu Zorunlu Olacak - Son Dakika
Güncel

1 Nisan'dan İtibaren İkinci El Araç Alım-Satımında Ekspertiz Raporu Zorunlu Olacak

İkinci el araç satışında bir takım mağduriyetleri sona erdirmek için getirilen ekspertiz raporu zorunluluğu 1 hafta sonra başlıyor. Araç alım-satımda artık ekspertiz raporu olmadan satış işlemi gerçekleştirilemeyecek.

26.03.2019 10:36  Güncelleme: 10:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yıllık 5,5 milyon aracın el değiştirdiği ikinci el otomobil pazarında 1 Nisan 2019 itibariyle yeni bir dönem başlıyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni yönetmelikle ikinci ele yönelik alım satında arıza, kaza, kilometre ve değişen parçaları gizleyerek mağduriyet oluşturan satışların önüne geçilmesi için artık satış öncesi araçlara ekspertiz yaptırma işlemi zorunlu olacak. Ekspertiz raporu olmadan satış işlemi noterlerde gerçekleşmeyecek.

TSE BELGESİ OLMASI ŞART

Düzenlemeye göre alım-satımlarda her şirketin ekspertiz raporu da geçerli olmayacak. İşin bu tarafında ise yetki sadece Türk Standartları Enstitüsünden Hizmet Yeterlilik Belgesi alan firmalarda olacak. Alınan ekspertiz raporunun bir nüshası satış esnasında alıcıya teslim edilecek. Ekspertiz raporunu düzenleyen kişiler ekspertiz raporundaki bilgilerin taşıtın gerçek durumunu yansıtmasından sorumlu olacak.

RAPOR ÜCRETİ

Ekspertiz raporunun ücreti, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde yetki belgesine sahip işletme tarafından ödenecek.

8 YAŞ ÜSTÜ MUAF

Ekspertiz raporunda ikinci el motorlu kara taşıtının özellikleri, arıza ve hasar durumu ile kilometre bilgilerine yer verilecekken 8 yaş veya 160 bin kilometrenin üzerindeki ikinci el motorlu kara taşıtları için ekspertiz raporu alınması zorunlu olmayacak.

ARAÇLARA TANITIM KARTI ZORUNLULUĞU

Satışa sunulan ikinci el taşıtının üzerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde taşıta ilişkin tanıtıcı bilgilerin güncel olarak yer aldığı bir tanıtım kartı da yer alacak. Söz konusu kartlarda marka ve modeli ile model yılı, motor ve şasi numarası, plaka numarası, yakıt türü, kilometresi, satış fiyatı, boyalı ve değişen parçaları, niteliği belirtilmek suretiyle hasar kaydı, üzerinde rehin veya haciz gibi şerhlerin bulunup bulunmadığı gibi kritik bilgiler bulunacak.

İkinci elde hileli satışın önüne geçilmesini sağlayan düzenlemenin uygulanmaya başlamasına 1 hafta kala uzmanlar ise bir noktaya dikkat çekiyor.

SATIŞLAR DURABİLİR

TSE standartlarına sahip Türkiye genelinde 76 adet oto ekspertiz kuruluşu bulunduğunu belirten sektör temsilcileri bu kadar az sayıda firma ile talebin karşılanamayacağına bunun ise ikinci el otomobil satışlarını durma noktasına getirebileceğine vurgu yapıyor.

76 FİRMADA YETKİ VAR

TSE ve Ticaret Bakanlığının yapmış olduğu yönetmelik değişikliği kapsamında 1 Nisan 2019 tarihinden sonra yeni döneme başlanacağını, ikinci el otomobil alım satımında ekspertiz raporu zorunlu hale getireceğini dile getiren sektör temsilcisi Erkan Özgür, Türkiye genelindeki TSE belgeli ekspertiz yapan firma sayısına değinerek şöyle konuştu;

''Şu ana kadar Türkiye genelinde TSE belgesi alabilen oto ekspertiz firma sayısı 76. Bu sayı ile yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesi sonucu Türkiye'de ikinci el araç alım satımında talebe yetişilememesinden kaynaklı tıkanma yaşanması muhtemel.''

BELGE BEDELİ 10 BİN TL'Yİ AŞIYOR

TSE belgesi almayan firmaların büyük bölümü belge maliyetinin yüksek olmasından kaynaklı Türk Standartları Enstütütüsüne başvuramadığını da ifade eden Özgür, ''Mevcutta faaliyet gösteren bir ekspertiz firmasının belge alma masrafı 10 bin TL'yi aşıyor. Firmalara kolaylık sağlanarak sayının ivedilikle arttırılması gerekiyor.'' diye konuştu.

Kaynak: Yeni Şafak

1 Nisan\'dan İtibaren İkinci El Araç Alım-Satımında Ekspertiz Raporu Zorunlu Olacak

Son Dakika Güncel 1 Nisan'dan İtibaren İkinci El Araç Alım-Satımında Ekspertiz Raporu Zorunlu Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza
    02:49 Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Yapılan kontrollerde toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulanırken, 16 bin 587 kişi sorgulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı. Ayrıca 110 araç trafikten men edildi.

  • Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı
    02:46 Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Trafik denetimlerinde 94 okul servisi, 281 motosiklet ve 7 bin 721 araç kontrol edildi. Toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı.

  • New York'ta Çanakkale Şehitleri Anma Günü ve Deniz Zaferi töreni düzenlendi
    02:34 New York'ta Çanakkale Şehitleri Anma Günü ve Deniz Zaferi töreni düzenlendi

    New York'ta, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi. Türkiye'nin BM Nezdindeki Daimi Temsilcisi Sedat Önal, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) New York Temsilcisi Mehmet Dana, New York Başkonsolosu Reyhan Özgür ve Türk Amerikan sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı, Kuran-ı Kerim okunması ve konuşmalarla gerçekleşti.


Advertisement