"1. Uluslararası Hutbe-i Şamiye Sempozyumu" Sona Erdi - Son Dakika
Yerel

"1. Uluslararası Hutbe-i Şamiye Sempozyumu" Sona Erdi

(AKAV) düzenlenen, "1.Uluslararası Hutbe-i Şamiye Sempozyumu" sona erdi.

15.04.2013 00:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ), Risale Akademi, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı (İİKV) ile Akademik Araştırmalar Vakfı'nca

(AKAV) düzenlenen, "1. Uluslararası Hutbe-i Şamiye Sempozyumu" sona erdi.

MAÜ'de düzenlenen sempozyumun, "İslam Dünyasına Çözümler" konulu son oturumu AKAV Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy başkanlığında yapıldı.

Oturuma konuşmacı olarak katılan gazeteci yazar Daniel Abdullfetah sunumunda, Risaleyi Nur'un İslam aleminin kurtuluş reçetesi olduğunu belirterek, herkesin bu reçete etrafında toplanması ve birlik olması gerektiğini söyledi.

Sempozyum sonunda hazırlanan sonuç bildirisini okuyan AKAV Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, Said'i Nursi'nin 1911 yılında Şam Emeviye Camisi'nde Arapça okuduğu Hutbe-i Şamiye'de (Şam Hutbesi) İslam Dünyası'ndaki 6 temel hastalıktan bahsettiğini kaydetti.

Hutbede Müslüman dünyasının ittihadına esas teşkil edecek maddi ve manevi terakkinin önündeki engellerin nasıl aşılabileceğinin anlatıldığını belirten Aksoy şunları söyledi:

"İslam dünyasının küresel barış unsuru olarak inşasında Türkiye'deki çözüm sürecinin başarıya ulaşması Hutbe-i Şamiye ruhunun tezahürlerinden biri olacak. Arap baharının doneleriyle perçinleşerek İslam ve insanlık baharına mukaddime olması Hutbe-i Şamiye'de önerilen ilkelere riayetle mümkündür. Müslümanlar ile Müslümanlar ve insanlar arasındaki ilişkilerin barış üzerine tesis olması şiddetsizliğin evrensel bir ilke olarak kabulü ve müsbet hareketin inşasıyla mümkün. Uluslararası ilişkiler, stratejikler siyasi bilimciler, hükümetler, devletler, iktidarlar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası günümüz sorunlarını çözmekte İzzetiye İslamiye'nin şuuruyla Şam'da yazılan bu hutbeyi dikkate almalıdır. Müslüman dünyanın hastalıklarının ve ortaya konulan çözüm önerilerinin etraflıca ilmi ortamlarda değerlendirilmesi gerekmektedir. Suriye'deki akan kanın durdurulması, İslam ülkelerindeki sıkıntıların ve iktidar kavgalarının giderilmesi, güç eksenli yönetim anlayışı yerini makul, katılımcı bir ortamın sağlanması gerekmektedir."

Sempozyum sonunda katılımcılara birer plaket verildi.

3 gün süren ve 13 oturumun gerçekleştirildiği sempozyuma, 26'sı Türkiye'den toplam 43 bilim adamı katıldı. - MARDİN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel '1. Uluslararası Hutbe-i Şamiye Sempozyumu' Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement