1. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi Yapıldı - Son Dakika
Güncel

1. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi Yapıldı

1. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi Yapıldı

734. Türk Dil Bayramı Etkinlikleri Kapsamında, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesince 1. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi Düzenlendi.

12.05.2011 19:03  Güncelleme: 19:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

734. Türk dil bayramı etkinlikleri kapsamında, karamanoğlu mehmetbey üniversitesince 1. Uluslararası türkçe konuşan öğrenciler kongresi düzenlendi.

Vali Vekili Yılmaz Şimşek, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Karamanoğlu Mehmetbey Salonu'nda düzenlenen kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, Türkçe'nin 734 yıl önce devlet dili kabul edilmesini bugün Karaman'da çeşitli etkinliklerle kutladıklarını belirtti. Vali Şimşek, kongrenin 26 ülkeden öğrencilerin katılımıyla yapılmasının, Türk Dil Bayramı'na uluslararası bir nitelik kazandırdığını da söyledi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen de dilin insan topluluklarını bir yığın olmaktan kurtaran, millet haline getiren en önemli kültürel değerlerden biri olduğunu söyledi. Rektör Gökmen, üniversite bünyesinde dil ile ilgili 5 bölüm açtıklarını da ifade ederek bir de Edebiyatçılar Müzesi kurmak istediklerini belirtti.

Belediye Başkanı Kamil Uğurlu ise Karaman'ın tarihte hep önemli bir il olduğunu söyleyerek, Türk dilini diğer dillere egemen kılan fermanın da Karaman'da ilan edildiğini anlattı.

Karaman ekonomisinin 81 il arasında 16. sırada yer aldığına dikkati çeken Başkan Uğurlu, kentin gıda sektöründe yurtiçinde ve yurtdışında adından söz ettirdiğini de vurguladı.

Uğurlu, dile ve kültüre sahip çıkılması gerektiğini ifade ederek: "Dilimizi en güzel şekilde öğrenmeliyiz. Dilimize ve kültürel değerlerimize sahip çıkmalıyız. Her alanda dilimizi kullanmalı, iletişim için yabancı dil değil kendi dilimizi kullanmalıyız" dedi.

Daha sonra söz alan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karataş, kongreye 1 yıldır hazırlandıklarını, kongrede 98 sunum yapılacağını ve bunların 77'sinin sözlü, 21'inin ise broşür şeklinde olacağını kaydetti. Karataş, Türkçenin dünyada sevgi, barış ve hoşgörü dili olması yolunda son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını ifade ederek, bu konuda atılan adımları desteklediklerini ve gelişmeleri de memnuniyet verici bulduklarını söyledi.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın da, Geçmişten Geleceğe Türkçe konulu sunumunda, Türkçe'nin yazının tarihi kadar eski ve köklü bir dil olduğunu belirtti. Türkçenin tarihi süreci hakkında da bilgi veren Akalın, Türkçenin Uygurlar döneminde çeşitli dallarda bilim dili olarak gelişmeye başladığını söyledi.

Karamanoğlu Mehmetbey'in Türkçe'nin Anadolu'da kök salmasına ve bugünlere ulaşmasına yardımcı olduğunu ifade eden Akalın, Türkçe'nin yaygın bir dil olduğunu, konuşulan dil bakımından dünyada beşinci sırada yer aldığını, 12 milyon metrekarelik alanda ise Türkçe'nin konuşulduğunu kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından Gülten ve Gülşen Kahraman adlı kardeşlerin 'Renkler' konulu seramik ve resim sergisinin açılışı yapıldı.

Kongreye katılan yabancı öğrenciler de Türkçe selamlama konuşması yaparak, kongrenin önemine değindi ve sunumlarını yaptı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 1. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement