10 Asırlık Çınar Ağacı Ekoturizme Hizmet Edecek - Son Dakika
Güncel

10 Asırlık Çınar Ağacı Ekoturizme Hizmet Edecek

10 Asırlık Çınar Ağacı Ekoturizme Hizmet Edecek

Ağlasun ilçesindeki yaklaşık bin yıllık olduğu belirtilen çınar ağacı, BAKA projesiyle ekoturizme kazandırılıyor Belediye Başkanı Kaplan: "Bu ağaç ilçemizin simgesi, insanların buluşma yeri oldu. Şimdi BAKA projesiyle çınar ağacının çevresini yeşillendireceğiz ve yöresel ürünlerin satışının yapılacağı stantlar kuracağız"

28.06.2013 10:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ağlasun ilçesindeki yaklaşık bin yıllık olduğu belirtilen çınar ağacı, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) projesiyle ekoturizme kazandırılıyor.

Kültür Bakanlığı Gayri Menkul Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından 1971'de tescillenen "anıt ağaç"  11 metrelik gövde, 16 metrelik kök kısmı çevresiyle ilçeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Gölgesinde özellikle yaşlıların oturup çaylarını yudumladığı ve turistlerin fotoğrafını çektiği çınar ağacı, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), Ağlasun Kaymakamlığı, Ağlasun Belediyesi ve Ağlasun Turizm Derneği tarafından hazırlanan BAKA projesiyle ekoturizme kazandırılıyor.

Yöresel ürünler sergilenecek

Ağlasun Belediye Başkanı Aydın Kaplan,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sagalassos Antik Kenti'ni görmek için Ağlasun'a gelen turist kafilelerinin çınar ağacının altında oturarak dinlendiklerini söyledi. Hazırlanan BAKA projesiyle ağacın ekoturizme kazandırılacağına işaret eden Kaplan, "Bu ağaç ilçemizin simgesi, insanların buluşma yeri oldu. Şimdi BAKA projesiyle çınar ağacının çevresini yeşillendireceğiz ve yöresel ürünlerin satışının yapılacağı stantlar kuracağız" diye konuştu.

Kaplan, proje kapsamında çınar ağacının çevresinde 3 tarafı camlı, içinde kekik, tarhana, ada çayı, kuru fasülye gibi yöresel ürünlerin satışının yapılacağı bir yapı oluşturacaklarını kaydetti.

İlçeye gelen turistleri çınar ağacının 150-200 metre yakınındaki tarihi hamamın girişinde karşılayacaklarını ve daha sonra bu yapıya getirerek yöresel ürünlerin tanıtımını yapacaklarını anlatan Kaplan, bu sayede ilçe ekonomisine girdi sağlayacaklarını bildirdi.

Turistlerin ilgisini çekiyor

Ağlasun'da doğup büyüdüğünü anlatan 73 yaşındaki Ahmet Korkmaz ise çınar ağacının ilçede yaşayanlar için büyük önem taşıdığını söyledi. Daha önce çınarın bulunduğu bölgeden çay geçtiğini vurgulayan Korkmaz, ağacın bu kadar uzun süre ayakta kalmasında çayın da etkisinin olabileceğini belirtti.

Alanya'dan Alman arkadaşı Ete Dünnebacke ve eşi ile Sagalassos Antik Kenti'ni görmek için Ağlasun'a gelen emekli İngilizce öğretmeni Doğugül Kan, Sagalassos'a 5'inci kez gelmesine rağmen çınar ağacını ilk kez farkettiğini ve çok şaşırdığını dile getirdi. Kan, ağacın yerini gösteren bir tabela ya da işaretin bulunması gerektiğini ifade etti.

Dünnebacke ise daha önce bu büyüklükte bir ağaç görmediğini, çok etkilendiğini dile getirdi.

Bu arada parkta ve kahvehanede oturan 35 yaşlı, büyüklüğünü göstermek için ağacın çevresinde el ele tutuştu. - Burdur

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 10 Asırlık Çınar Ağacı Ekoturizme Hizmet Edecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement