10. Boğaziçi Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

10. Boğaziçi Zirvesi

10. Boğaziçi Zirvesi

Vakıfbank Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Aksu, "Tek kuruş kamu kaynağı, bağış veya kredi kullanılmadan 2030 yılına kadar 'yoksulluğun olmadığı dünyanın ilk ülkesi Türkiye' hedefini gerçekleştirecek şekilde, faizsiz olarak 81 ilde yaklaşık 4 milyon haneyi kapsayacak mikro finans...

28.11.2019 16:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vakıfbank Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Aksu, "Tek kuruş kamu kaynağı, bağış veya kredi kullanılmadan 2030 yılına kadar 'yoksulluğun olmadığı dünyanın ilk ülkesi Türkiye' hedefini gerçekleştirecek şekilde, faizsiz olarak 81 ilde yaklaşık 4 milyon haneyi kapsayacak mikro finans uygulaması yapılmalı." dedi.

Aksu, 10. Boğaziçi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, yoksulluğun insanlık tarihi boyunca var olan bir olgu olduğunu belirterek, adaletsizliğin artmasının yoksulluk artışına da neden olduğunu söyledi.

2018 yılında dünyada zenginlerin tarihte hiç olmadığı kadar zenginleştiğine işaret eden Aksu, şunları kaydetti:

"2018 yılında dünyada en zengin 26 kişinin serveti, dünya nüfusunun yarısı olan 3,8 milyar kişinin servetine eşittir. En zenginlerin sayısı, 2017 yılında 43, 2016'da ise 61 kişiydi. Para gitgide daha az kişinin elinde toplanmakta. Gelir dağılımındaki uçurum çok arttı. 2018'de ortaya çıkan yeni servetin yüzde 82'si, dünyanın en zengin yüzde 1'inin eline geçti. Küreselleşmenin getirilerinin de dünyaya eşit dağılımı sağlanamamakta. Türkiye'de en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay yüzde 47,6 iken, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay ise yüzde 6,1'dir."

Yoksulluğun ortadan kaldırılması için dünyada ve Türkiye'de yapılan çalışmalara değinen Aksu, verilen mikro kredilerin getirileri hakkında bilgi verdi.

Aksu, ticari bankalardan kredi alırken ne kadar çok teminat varsa o kadar kredi alınabileceğini, mikrokredide ise "ne kadar aza sahipsen o kadar fazla önceliğin vardır" anlayışının hakim olduğunu söyledi.

Mikro girişimcilik havuz hesabı

Abdülkadir Aksu, Mikro Girişimci Vadesiz Mevduat Hesabı oluşturularak finansal adaletsizliğin azaltılabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Hükümetimiz programlarında da sosyal politikalara büyük önem verilmiş ve yoksul vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak tedbirler uygulamaya konulmuştur. Hibe şeklindeki yardımlar, istisnai hale getirilirken, dar gelirli vatandaşımızın devamlı hibe alan kişiler olmaları yerine, onları üretken hale getirerek yoksulluk sınırının üzerine çıkaracak, kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarına imkan veren ve daha az kamu kaynağı kullanılacak yeni bir politika öneriyorum. Çalışabilecek durumda olan bütün yoksulların kendi kendilerine gelir getirici bir faaliyette bulunmalarına imkan sağlayan mikro finans uygulaması yaygınlaştırılmalı.

Mikro finans uygulaması suretiyle yoksulluğun azaltılması çalışmalarında, Nobel ödülü alan Grameen Bankası uygulamasında olduğu gibi kısmi mevduat toplama yetkisi verildiğinde, yoksulluğun azaltılmasında kamu finansman kaynağına hiç gerek olmayacak. Tek kuruş kamu kaynağı, bağış veya kredi kullanılmadan 2030 yılına kadar 'yoksulluğun olmadığı dünyanın ilk ülkesi Türkiye' hedefini gerçekleştirecek şekilde, faizsiz olarak 81 ilde yaklaşık 4 milyon haneyi kapsayacak mikro finans uygulaması yapılmalı."

Aksu, mikrokredi uygulamasında Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mikrokredi Merkezi ile bankalar arasında yapılacak iş birliği ile yoksulluğun olmadığı Türkiye hedefi için tüm bankalarda oluşturulacak olan mikro girişimcilik havuz hesabına fon gelecek şekilde, tüm bankalarda Mikro Girişimci Vadesiz Mevduat Hesabı uygulamasının değerlendirilmesi önerisinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 10. Boğaziçi Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde ithal edilen sığırlara danışmanlık hizmeti veriliyor
    11:53 Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde ithal edilen sığırlara danışmanlık hizmeti veriliyor

    Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde bir besiciye ithal ettiği sığırlar için İlçe Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından danışmanlık hizmeti veriliyor. Besici Atilla Yılmaz, Polonya'dan getirdiği 35 dişi 'limuzin' cinsi sığırların etçi bir ırk olduğunu ve bu nedenle tercih ettiklerini belirtti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Türk ise veteriner hekimlerin çiftçiye bu ırk hakkında bilgilendirme ve sağlık hizmetleri sunduğunu ifade etti.

  • Balya'da Kadın İstihdamına Destek: Doğal ve Organik Ürünler Üretiliyor
    11:45 Balya'da Kadın İstihdamına Destek: Doğal ve Organik Ürünler Üretiliyor

    Balıkesir'in Balya ilçesinde, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) desteğiyle kurulan kooperatif, doğal ve organik ürünler üreterek kadın istihdamına katkı sağlıyor. Dörtyol Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin hayata geçirdiği proje kapsamında atıl bir bina restore edilerek üretim ve satış ofisi olarak kullanılmaya başlandı. Üretim yapan çiftçilere ve kadınlara eğitimler verilerek birçok ürünün pazarlanmasına başlandı. Ayrıca bölgede yetişen ve yüksek gelir sağlayan badalan fasulyesi için çalışmalara başlandı. Bu projelerle kadınlar hem üretim yaparak hem de diğer kadınlara örnek oluyor.

  • Erzurum, Faydalı Model Başvurularında 14. Sırada
    11:44 Erzurum, Faydalı Model Başvurularında 14. Sırada

    TÜRKPATENT'in Şubat ayı verilerine göre Erzurum, bu yılın ilk iki ayında toplamda 2 faydalı model başvurusu gerçekleştirdi. İl, bölge illeri içinde Elazığ'ın ardından 2., ülke genelinde ise 14. sırayı aldı. Doğu Anadolu Bölgesi'nden ise sadece 4 il faydalı model başvurusu yaptı.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi Develi ilçesine 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı yapıyor
    11:40 Kayseri Büyükşehir Belediyesi Develi ilçesine 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı yapıyor

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Develi ilçesinde sürekli artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı gerçekleştiriyor. Bu yatırım kapsamında Zile Mahallesi'nde kanalizasyon hatları, foseptik yapısı, doğal arıtma tesisi ve deşarj hattı yapım çalışmaları yapılmaktadır. Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, ilçelerdeki altyapıyı revize ederek daha modern bir yapı oluşturmayı hedeflediklerini belirtti ve yatırımların hız kesmeden devam edeceğini vurguladı.

  • Doğu Karadeniz'den yapılan su ürünleri ihracatı arttı
    11:32 Doğu Karadeniz'den yapılan su ürünleri ihracatı arttı

    Doğu Karadeniz'den ocak-şubat döneminde yapılan su ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 21 milyon 507 bin 744 dolara ulaştı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, bölgeden 2 ayda 16 ülkeye 4 bin 436 ton su ürünü satıldığını belirtti. En fazla ihracatın Rusya Federasyonu'na yapıldığı ve Trabzon'un ihracatının yüzde 22 arttığı ifade edildi.

  • Akkuyu NGS'de maaş alamayan işçiler iş bıraktı
    11:28 Akkuyu NGS'de maaş alamayan işçiler iş bıraktı

    Mersin'in Gülnar ilçesindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki taşeron firmanın çalışanları, maaş alamadıklarını belirterek bazı bölümlerde çalışmaları durdurdu. Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu NGS inşaatında çalışan işçiler, taşeron firmanın maaş ödemediğini ileri sürerek eyleme başladı. Dün yüzlerce işçinin iş bırakmasıyla başlayan eylem nedeniyle bölgede güvenlik tedbirleri de arttırıldı. Maaşlarının yatmadığını belirten işçilerin bugün de iş bırakma eylemlerine devam ettiği öğrenildi. Daha önce de birçok kez Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki taşeron firmanın işçileri maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle eylemler yapmıştı.

  • DSİ, Nevşehir'e 2,8 milyar liralık yatırım yaptı
    11:21 DSİ, Nevşehir'e 2,8 milyar liralık yatırım yaptı

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, son 21 yılda Nevşehir'e 2 milyar 851 milyon 646 bin lira değerinde 59 tesis inşa ettiklerini bildirdi. Balta, ayrıca kente 3 baraj, 2 gölet ve 8 yeraltı depolaması inşa ederek 50,24 milyon metreküp su depolama hacmine ulaştıklarını ve 4 içme suyu tesisi ile yaklaşık 155 bin 968 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan yıllık 5,14 milyon metreküp içme suyu temin ettiklerini belirtti. Ayrıca, 24 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, 24 yerleşim yeri ve 1200 dekar arazinin taşkın kontrolünü sağladıklarını ve 6 taşkın koruma tesisinin inşaat çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Balta, ayrıca 6 HES Tesisi'nin işletmeye alındığını ve bu tesisler sayesinde yıllık 815 milyon lira katkı sağladıklarını ve 148 bin 750 hanenin enerji ihtiyacını karşıladıklarını söyledi.


Advertisement