10 Günde 4 Bin Kilometre Uçuyorlar - Son Dakika
Yerel

10 Günde 4 Bin Kilometre Uçuyorlar

Dünyada en fazla popülasyonunun bulunduğu Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Pırasalı Adası'nda bulunan akkarınlı ebabil (Tachymarptis melba) kuşları hakkında yürütülen bilimsel çalışmalarda ilk bulgular elde edildi.

13.05.2015 12:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEHMET ÇAKMAK - Dünyada en fazla popülasyonunun bulunduğu Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Pırasalı Adası'nda bulunan akkarınlı ebabil (Tachymarptis melba) kuşları hakkında yürütülen bilimsel çalışmalarda ilk bulgular elde edildi.

Akkarınlı ebabil kuşları hakkında 2013 yılında başlatılan araştırma, bu yıl da devam ediyor. Bugüne kadar yürütülen çalışmalarda elde edilen bulgulara göre, akkarınlı ebabil kuşları kış aylarını 10 gün süren uçuşun ardından 4 bin kilometre uzaklıktaki Etiyopya'nın güney bölgelerinde geçiriyor.

Türkiye ve Doğu Avrupa'daki yaşamları hakkında İsviçre Sempach Kuş Araştırma Enstitüsü ile Akdeniz Üniversitesince 2013 yılında başlatılan araştırmanın başkanlığını yürüten Akdeniz Üniversitesi Alanya Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Karaardıç, AA muhabirine, çalışmaları sırasında Pırasalı Adası'nda 2 binden fazla Akkarınlı Ebabil kuşu yaşadığını tespit ettiklerini söyledi.

Dünyada ve Türkiye'de en çok popülasyonun Adrasan açıklarındaki Pırasalı Adası'nda bulunduğunu bildiren Karaardıç, çalışma kapsamında Doğu Avrupa ve Türkiye göç yolları ile kışlama alanlarının belirlenmesi amacıyla kuşlara "geolocator" adı verilen ışık oranı ve saati kaydeden cihaz taktıklarını kaydetti.

Bu cihazlardan 49 kuşa takıldığını ifade eden Karaardıç, 21'inin tekrar yakalanarak cihazlardan elde edilen verilerin analizinin yapıldığını anlattı.

-En çok popülasyon Kumluca'da

İlk bilimsel bulguları elde etmeye başladıklarını dile getiren Karaardıç, şöyle konuştu:

"Dünyada en çok popülasyonunun Kumluca'da bulunması, bu kuşlar hakkında yürüttüğümüz çalışmalarda doğru veriler elde etmemizi sağlıyor. Pırasalı Adası'nda 250'den fazla yuva tespit etmiştik. Şu ana kadar elde ettiğimiz bulgulara göre kuşlarımız, kış aylarını geçirmek üzere iklimi daha ılıman olan Etiyopya'nın güney bölgelerine göç ediyor. Bunun için kuşlarımız 10 günlük bir yolculuk yapıyor ve 4 bin kilometre yol kat ediyorlar. Kuşlarla ilgili bir başka önemli bulgu ise 180 gün durmadan uçmaları."

Çalışmaların 2017 yılına kadar devam etmesini planladıklarını anlatan Karaardıç, cihazlardan elde edecekleri yeni bulgularla daha sağlıklı ve şimdiye kadar ulaşılan sonuçların doğruluğunu ortaya koyan veriler alınacağını belirtti.

Karaardıç, akkarınlı ebabil kuşları hakkında farkındalık ortaya koymak ve doğal yaşam alanlarının korunması amacıyla bu yıl 30-31 Mayıs tarihlerinde Kumluca Belediyesinin katkılarıyla "Akkarınlı Ebabil Şenliği" düzenleyeceklerini, bunun turizme de katkı sağlayacağını ümit ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 10 Günde 4 Bin Kilometre Uçuyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement