10. Malatya Uluslararası Film Festivali, açılış töreniyle başladı - Son Dakika
Güncel

10. Malatya Uluslararası Film Festivali, açılış töreniyle başladı

Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki törene sanatçılar, kırmızı halıdan geçerek geldi.

10.12.2021 23:32  Güncelleme: 02:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki törene sanatçılar, kırmızı halıdan geçerek geldi.

Törende konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, festivalin temasını bu yıl UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne alınan Arslantepe Höyüğü'nden dolayı "Arslantepe" olarak belirlediklerini dile getirdi.

Arslantepe Höyüğü ile ilgili bilgi veren Gürkan, kazıların ilk devletin, saray ve bürokrasi yaşamının ve ilk muhasebe kayıtlarının burada bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

Gürkan, "Biz Malatya'yı tarif ederken 'İnsanlık medeniyetinin başladığı Anadolu'yu ana yurt yapan destan şehri' diye tarif ediyoruz yani bu şehir insanlık medeniyetinin başladığı şehirdir." dedi.

Malazgirt Savaşı'ndan önce fethedilen Malatya'nın Anadolu'nun Türkleşmesinde de önemli bir işlevinin bulunduğunu anlatan Gürkan, Evliya Çelebi'nin de Malatya için "Seçkin insanların şehri" dediğini, şehrin, sanat, siyaset, devlet ve bilim dünyası için çok önemli insanlar yetiştirdiğini belirtti.

Festivale yoğun ilgi olduğunu ve bundan memnuniyet duyduklarını dile getiren Gürkan, "Sinema, bizim için çok önemlidir. Sinema, insanların kişilik ve benliğinin oluşmasında, toplumun kanalize edilmesinde, milletlerin değerlerinin oluşmasında ve dünya insanlığına yön verebilmesi adına güzel bir iletişim ve etkileşim ürünüdür. Bu anlamda sinemayı önemsiyoruz, sinema sanatçısını önemsiyoruz. ve diyoruz ki önemli olan dünya sinemasında oynadığımız hayat filminde rollerimizin güzel olmasıdır." ifadelerini kullandı.

Gürkan, festival kapsamında belgesel, uzun ve kısa metraj film kategorilerinde ödüller verileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Artık bundan sonra film festivallerine bir format getirelim. Bu formatta birinci etap tematik olsun, şehrin temasını, değerlerini, gelenek, görenek ve inançlarını öne çıkaracak bir tematik uzun, kısa ve belgesel filmler yapılsın. İkinci aşamada ulusal anlamda o ülkenin, o milletin değerlerini öne çıkaracak güzelliklerle onları güzel yerlere kanalize edecek kısa, uzun ve belgesel filmler yapılsın dedik. Üçüncü aşamada da dünya insanlığına hitap eden ve dünya insanlığını ilgilendiren filmler uzun, kısa ve belgeseller yapılsın. Bu yıl özellikle küresel ısınma, iklim değişikliği ve kuraklık hakikaten bütün dünyayı kasıp kavuruyor. Bunlarla ilgili biz insanların üzerine düşen sorumluluklar nelerdir? Bizler her zaman kendi sınırımızın dışına çıktığımız için bunlar karşımıza çıkıyor.

Her yaratılan kendi sınırları içinde hareket etmesini bildiği zaman bu sıkıntıların olmayacağını ifade etmek istiyorum. Bitki ve hayvanlar kendi sınırları içinde duruyorlar ama biz insanlar nedense o sınırları aşıyoruz. Başka canlıların, başka insanların hayatlarına müdahale ediyoruz. Bu müdahaleler ki netice itibarıyla bu tür sıkıntıları da beraberinde getiriyor."

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da festivalin Malatya'da düzenlenmesinin çok önemli olduğunu ve kendilerine düşen görevin sanatın güçlenmesini sağlamak olduğunu söyledi.

"Yaşam Boyu Onur, Emek ve Türk Sinemasına Katkı" ödülleri verildi

Konuşmaların ardından sinema oyuncusu Selma Güneri'ye "Yaşam Boyu Onur Ödülü"nü Selahattin Gürkan verdi.

Güneri, alkışlarla buralara geldiğini belirterek, "Bunun için sizlere olan minnetimi, sevgimi, teşekkürlerimi sunmak için buradayım. Çağımızın en etkili iletişim aracı sinema, en etkili diyorum çünkü kültürleri buluşturuyor, duyguları buluşturuyor. Onun için ben de bunun bir parçası olmaktan son derece mutluyum." dedi.

Oyuncu Turgay Tanülkü'ye "Yaşam Boyu Onur Ödülü"nü Kerem Alışık takdim etti.

Tanülkü, ustalardan birinin evladından bu ödülü olmanın kendisine onur verdiğini dile getirerek, bu onur yolculuğunda eşiyle beraber yürüdüğünü ifade etti.

Sanat yönetmeni Sırma Bradley'e "Emek Ödülü"nü Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar verdi.

Bradley, 30 yıldır Türk film sektöründe çalıştığını belirterek, sektörün zorluklarına işaret etti.

Bradley, "Sektöre girdiğimde ayaklarım 39 numaraydı, uzun süredir ayakta durmaktan şimdi 43 numara." ifadesini kullandı.

"Emek Ödülü"nü ışık şefi Metin Devrim'e Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder takdim etti.

Devrim, festivalde emeği geçen protokole ve festival komitesine teşekkür etti, ödülü Türk sinemasına emek veren set emekçileri için aldığını dile getirdi.

Yapımcı Şükrü Avşar'a da "Türk Sinemasına Katkı Ödülü"nü oyuncu Ece Uslu verdi.

Avşar, yaklaşık 40 yıldır sektörün içinde olduğunu ve hayatını kaybeden oyuncuların görüntülerini her gördüğünde içinden bir şeylerin koptuğunu ifade etti.

10. Malatya Uluslararası Film Festivali, açılış töreniyle başladı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 10. Malatya Uluslararası Film Festivali, açılış töreniyle başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Teknosa, Cevahir Mağazasını Dijital Konsepte Dönüştürdü
    13:10 Teknosa, Cevahir Mağazasını Dijital Konsepte Dönüştürdü

    Teknosa, yılda milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan Cevahir Teknosa mağazasını müşteri odaklı dijital konsepte dönüştürdü. Yenilenen mağaza, avantajlı fiyatlar ve katma değerli hizmetlerle 6 bin 600'ü aşkın ürün çeşidini tüketicilerle buluşturuyor. Dijital kanallarla entegre edilen mağaza, teknoloji tutkunlarına daha dijital ve yalın bir deneyim sunuyor. Ayrıca, mağazada özel alanlar ve deneyim alanları da bulunuyor. Teknosa, Türkiye genelindeki mağazalarını daha dijital ve erişilebilir konseptte yenilemeye devam ediyor.

  • Xiaomi 11T Pro için Android 14'lü HyperOS güncellemesi
    13:10 Xiaomi 11T Pro için Android 14'lü HyperOS güncellemesi

    Xiaomi, MIUI 14'ün ardından HyperOS arayüzüne geçiş yaparak 11T Pro için güncelleme vermeye başladı. Yeni güncellemeyle birlikte cihazda yenilenmiş animasyonlar ve kilit ekranı için daha fazla özelleştirme seçeneği sunulacak. Güncelleme Avrupa pazarlarında başladı ve Türkiye'ye de gelmesi bekleniyor.

  • Microsoft, Xbox ve PC Oyunculuğunu Birleştirmeyi Hedefliyor
    13:10 Microsoft, Xbox ve PC Oyunculuğunu Birleştirmeyi Hedefliyor

    Microsoft, Xbox ve PC arasındaki etkileşimi artırmak için çalışmalar yapıyor. Xbox CEO'su Phil Spencer, şirketin Xbox platformunu rakip dijital mağazalara açmayı planladığını belirtti. Microsoft'un ayrıca eski nesillere yönelik geriye dönük uyumluluk üzerinde çalıştığı ve Steam Deck rakibi bir el konsolu üzerinde çalıştığı da söyleniyor.

  • Google, yapay zeka operasyonlarını tek ekipte birleştiriyor
    13:09 Google, yapay zeka operasyonlarını tek ekipte birleştiriyor

    Google, şirketin yapay zeka çalışmalarını hızlandırmak amacıyla ekiplerinde büyük bir yapılanmaya gitti. Şirket CEO'su Sundar Pichai, Google'ın yazılım ve donanım ekiplerini 'Platformlar ve Cihazlar' adlı yeni bir bölümde birleştirdi. Ayrıca Android çalışmalarının da bu takıma dahil edildi. Platformlar ve Cihazlar birimi, daha önce Google'ın donanım çalışmalarından sorumlu olan Rick Osterloh tarafından yönetilecek. Yeniden yapılanmanın temel amaçlarından biri; Android, Chrome, Pixel gibi teknolojiler üzerinde çalışan ekipleri birleştirmek. Google, yapay zekayı kendi ürünlerine daha iyi entegre etmek istiyor. Osterloh, yapay zeka modelleri üzerinde bağımsız olarak çalışan grupların ilerlemeyi yavaşlattığını dile getirdi. Tek bir liderin tüm yapay zeka operasyonlarını denetlemesinin doğru olacağını aktardı. Uzun süredir Android ve Chrome'un başında olan Hiroshi Lockheimer, geçişi kolaylaştırmak için Google'da yeni sorumluluklar üstlenecek. Ancak Lockheimer, Osterloh ile güç gösterisine girmeyeceğini söyleyerek iki yıldır bu yapılanma üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Google ayrıca Android'li cihazlar üreten ortaklarını desteklemeye devam edeceğini dile getirdi. Bu kapsamda kendi yapay zeka ve makine öğrenimi gelişmelerini, Platformlar ve Cihazlar biriminde daha hızlı şekilde test edebileceğini aktardı. Amazon, Apple, Microsoft gibi rakiplerin yapay zekayı kendi ürünlerine entegre etmek için yoğun çaba sarf ettiğini biliyoruz. Google da bu konuda hızlı hareket ederek, Android'den Chrome'a kadar farklı ürünlerine yapay zeka getirmek istiyor.

  • Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü, 10 bin motosiklet sürücüsüne 31 milyon ceza kesti
    13:09 Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü, 10 bin motosiklet sürücüsüne 31 milyon ceza kesti

    Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü, 2024 yılından bu yana yapılan motosiklet denetimlerinde 10 bin motosiklet sürücüsüne toplamda 31 milyon lira ceza kesti. Sadece Nisan ayında ise 7 bin 476 motosiklet denetlendi ve 2 bin 715 sürücüye 8 milyon lira ceza uygulandı. Denetimlerin artarak devam edeceği belirtildi.

  • Çayırova Belediye Başkanı Şehit Ailelerini Ziyaret Etti
    13:08 Çayırova Belediye Başkanı Şehit Ailelerini Ziyaret Etti

    Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, şehit ailelerini ziyaret etti. Çiftçi, esnaf ve vatandaşlarla da bir araya gelerek desteklerini sürdürdü. Şehitlerin ailelerine her zaman yanlarında olduklarını belirten Çiftçi, şehitlerimizin makamlarının yüce, mekanlarının cennet olduğunu ifade etti.

  • Kırşehir Şehit Aileleri Derneği, 195 şehit için mevlit programı düzenledi
    13:07 Kırşehir Şehit Aileleri Derneği, 195 şehit için mevlit programı düzenledi

    Kırşehir Şehit Aileleri Derneği, Şehitler Haftası kapsamında 195 şehit için mevlit programı düzenledi. Dernek binasında yapılan programda Kur'an-ı Kerim ve mevlit okundu. Dernek Başkanı Mutlu Kılıçaslan, şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır, gazilere de şifa diledi.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran: Enflasyon Mücadelesi Başarıya Ulaşacak
    13:06 ATO Başkanı Gürsel Baran: Enflasyon Mücadelesi Başarıya Ulaşacak

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye'de sürdürülen enflasyon mücadelesinin bir yıl içerisinde başarıya ulaşacağına inandıklarını belirtti. Baran, enflasyon nedeniyle ticaretin her alanında sıkıntı yaşandığını ancak bu sürecin bir yılı geçeceğini düşünmediğini ifade etti. Ayrıca, hizmet sektörünün ekonominin omurgası olduğunu vurgulayan Baran, hükümete ve ekonomi yönetimine güvendiklerini ve desteklediklerini söyledi.

  • Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespit Edildi
    13:06 Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespit Edildi

    Yozgat Valiliği, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen deprem sonucunda Yozgat'ın Aydıncık, Kadışehri ve Çekerek ilçelerine bağlı bazı köylerde hasar oluştuğunu bildirdi. Can kaybı ve yaralanan olmaması sevindirici olarak değerlendirildi. Okullar tatil edildi.

  • Yüksek Hızlı Tren İstanbul-Sivas Seferleri Başlıyor
    13:04 Yüksek Hızlı Tren İstanbul-Sivas Seferleri Başlıyor

    Türkiye'nin önemli ulaşım projelerinden biri olan Yüksek Hızlı Tren hattı, Sivas ile İstanbul arasında kesintisiz seyahat imkanı sunacak. Sivas-İstanbul seyahat süresi aktarmasız tren seferleriyle kısalacak.


Advertisement