10. Uluslarara​sı Türkçe Olimpiyatl​arı Türkiye'ye Bayram Havası Yaşattı - Son Dakika
Güncel

10. Uluslarara​sı Türkçe Olimpiyatl​arı Türkiye'ye Bayram Havası Yaşattı

135 ülkeden 1500 öğrenci bütün dünyaya "insanlık el ele, bayram o bayram olur" dedi.

20.06.2012 18:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 10.su düzenlenen ve dünyanın en kapsamlı organizasyonları arasında gösterilen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 30 Mayıs – 14 Haziran tarihleri arasında tüm Türkiye'yi adeta bayram yerine çevirdi. 10.Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na katılmak için 5 kıtadan, 135 ülkeden Türkiye'ye gelen 1500 öğrenci, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere toplam 41 il ve 65 sahnede yaptıkları 10. yıla özel muhteşem gösteri ve performanslarla yine Türkçe sevdalılarına bayram yaşattı. 2003 yılında 17 ülkenin katılımıyla başlayan Türkçe Olimpiyatları kısa sürede tüm dünyanın ilgi odağı oldu ve katılımcı sayısı bu yıl 135 ülkeye yükseldi.

Türkçe Olimpiyatları Türkçe'nin yaşatılması, yaygınlaştırılması ve sevdirilmesinin yanında, farklı ülkelerden öğrencilerin bir araya gelerek geleceğe ait dostluklar kurması açısından da büyük önem taşıyor. TBMM'nin manevi desteği ile devam eden Türkçe Olimpiyatları ulusal ve uluslar arası birçok kurum ve kuruluş tarafından da destekleniyor.

Yurt dışındaki ilk Türk Okulu 1991'de açılmış, ilk Türkçe Olimpiyatları ise 2003 yılında İstanbul'da yapılmıştı. 10 yıldır Uluslararası Türkçe Olimpiyatları çatısı altında buluşan dili, dini, rengi ve ırkı farklı binlerce olimpiyat sevdalısı her yıl farklı bir slogan ile dünyaya barış, sevgi, dostluk ve kardeşlik mesajları veriyor. Daha önceki yıllarda "Sevgi Dili Türkçe", "Aynı dili konuşuyoruz" , "Gelin Tanış olalım" gibi anlamlı mesajlarla dünyaya seslenen Türkçe'nin çiçekleri, Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın 10'uncu yılında "İNSANLIK EL ELE, BAYRAM O BAYRAM OLUR" diyerek yine tüm dünyaya sevgi ve kardeşlik diliyle seslendi.

Şarkı, Şiir, Halk Oyunları, Genel Kültür, Güzel Konuşma ve Özel Beceri gibi 20 ayrı kategoride kıyasıya yarışan 1500 öğrenci, hem Türkçelerini konuşturdu hem de birbirleriyle kaynaşarak, farklı kültürleri ve güzel ülkemizi tanıma fırsatı buldu. Öğrenciler ayrılık vakti geldiğinde, gözyaşlarına hakim olamadı.

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın 10.yılı, Türk Okulları'nın 20. yılı coşkusu yaşandı

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nda 10.yıl coşkusuyla tüm dünyayı saran sevgi çemberi, aynı zamanda 5 kıtada yaklaşık 140 ülkede Türkiye ile barış köprüleri kuran Türk Okulları'yla daha da genişliyor. 20 yıldır tüm dünyada Türkiye'nin, Türkçe'nin ve Anadolu kültürünün renk ve desenlerini ilmek ilmek işleyen Türk okulları ve 2003 yılında 17 ülke ve 62 öğrenci ile başlayan, 10 yılda sevgiyle büyüyerek 135 ülke ve 1500 öğrenciye ulaşan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, dünyanın dört bir tarafından gelen binlerce çocuğun Türkçe sevdalılarıyla buluşmasına vesile oluyor.

135 ülkeyi ağırlayan Kültür Şöleni İstanbul'u Dünya Kültür başkentliğine taşıdı

Dünya gençlerini "Sevgi ve Barış' ortak paydasında buluşturan olimpiyatlarda Kültür Şöleni bu yıl İstanbul'da yapıldı. Son 3 yıldır Ankara Altınpark'ta yüzbinlerce insanı ağırlayan Kültür Şöleni, Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın 10.yılında İstanbul'u renklendirdi. 135 ülkenin katıldığı şölen 1-2-3 Haziran tarihlerinde Yeşilköy İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) yapıldı. Kültür Şöleni'nde her ülke kendi kültürünü, kıyafetini, yemeğini, müziğini tanıtma fırsatı buldu.

Ülkesinin tarihî, turistik ve sanatsal zenginliklerini en iyi tanıtan stant ise Ülke Tanıtım Stantları Yarışması'nda Altın Madalya kazandı. 2010'da Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul, bu kez Kültür Şöleni vesilesiyle Dünya Kültür Başkenti oldu. Şölene Türkiye genelinden altı yüz bin ziyaretçi geldi. Kültür Şöleni için gelen yüz binlerce insan ismini dahi duymadığı ülkelerle tanışma fırsatı bulup, kültürleri hakkında bilgi sahibi oldu.

Şarkı ve Şiirin Yıldızları belli oldu

Her yıl dünya genelinde 200 binin üzerinde Türkçe öğrenen öğrencinin yaklaşık 15 bini Türkçe Olimpiyatları'na hazırlanıyor. 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın merakla beklenen 'Şarkının Yıldızları Finali' bu yıl Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın katılımıyla Ataköy Sinan Erdem Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. Şarkının Yıldızları Final yarışmasında Türkmenistan'dan Ruslan Annamammedov İbrahim Tatlıses'in 'Gülüm Benim' adlı parçasıyla birinci oldu. Programda sunuculuğu Osman Tan Erkır yaptı. 'Şiirin Yıldızları Finali' ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla Ankara Spor Salonu'nda gerçekleştirildi.

Mısır'dan Mennatallah Ahmed Mahdy, Sezai Karakoç'un Sürgün şiiriyle birinci oldu. 4 farklı televizyon kanalından canlı olarak yayınlanan final gecesi Twitter'da çok konuşulanlar (TT) listesinde ilk sıraya girdi. Şiirin Yıldızları Finalinde ikinci Nazım Hikmet'in 'Güneşi İçenlerin Türküsü' şiiri ile Türkmenistan'dan Aygün Elyasova, üçüncü ise 'Uzayan Bir Şafak Sonrası' şiiriyle Makedonya'dan Muhammed Tahiri oldu.

TT Arena'da Görkemli Kapanış

Türkiye ve tüm dünya ülkeleri arasında sevgi, dostluk ve diyalog köprüleri kurulmasını sağlamayı amaçlayan Türkçe Olimpiyatları Kapanış Töreni'ne toplumun her kesiminden 100 binin üzerinde katılım gerçekleşti. Salonları dolduran toplumun farklı kesimlerinden on binlerce insan Türkçe Olimpiyatları'nın artık Türkiye'nin bir markası olduğunun kanıtı oldu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşen Kapanış Töreni, Türkiye'nin en modern ve yeni stadı olan Türk Telekom Arena'da yapıldı. 52 bin kişilik Aslantepe, dünya çocuklarını ve onları izlemeye gelen binlerce Türkçe sevdalısını ağırladı.

Tıklım tıklım dolan Arena'da binlerce vatandaş da dışarıdan projeksiyonlarla izlemek zorunda kaldı. Bütün saha zemininin sahne olarak kullanıldığı Kapanış Töreni'nde, 290 kişilik dünya çocuklarından oluşan gösteri ekibi; özel ışık, mapping ve projeksiyon teknikleri ile üretilen görsel bir şölen sundu.

Özel Beceri Yarışmasında 'Kim Türkçe Olimpiyatları'na Katılmak İster?' birinci oldu

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları kapsamında düzenlenen 'Özel Beceri Yetenek Yarışması Finali'nde birinciliği 'Kim Türkçe Olimpiyatlarına Katılmak İster?' isimli gösterisiyle Moldova aldı. Asya Termal Kızılcahamam'da gerçekleştirilen geceye Ankaralılar büyük ilgi gösterdi. Yarışmanın ikinci sırasında Nijeryalı 'Heredot Cevdet' oyunu, üçüncü sırada ise

Pakistanlı 'Hazzik Hoca' oyunu yer aldı.

Kaşgarlı Mahmut Türk Dili Ödülü İKSV ve Türk Dil ve Edebiyat Derneği'ne

Her yıl düzenli olarak verilen Kaşgarlı Mahmut Türk Dili Ödülü'ne bu yıl Merhum Nejat Eczacıbaşı'nın kurduğu ve Bülent Eczacıbaşı'nın başında bulunduğu İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) layık görüldü. Bülent Eczacıbaşı'na ödülü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay verdi. 1000 yıl önce Asya'da yaşamış ve Türk Dili'ne Divan-ı Lügatüt-Türk eserini kazandıran Kaşgarlı Mahmut adına verilen Türk Dili Özel Ödülü 'nün bu yılki diğer sahibi Türk Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem oldu. Erdem'e ödülünü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç verdi.

Olimpiyat Öğrencilerine TBMM Özel Ödülü

Konuşma, Dil Bilgisi ve Yazma yarışmalarında Altın Madalya Alan öğrencilere Ankara'da Meclis Özel Ödülleri verildi. Kategorilerinde altın madalya kazanan öğrencilerin ödüllerini TBMM Meclis Başkanı Cemil Çiçek takdim etti. Ardından altın madalya alan öğrencilerle birlikte toplu fotoğraf çekildi.

Gaspıralı İsmail Türk Dili Ödülü Nevzat Kösoğlu'na

Türk diline ve kültürüne katkısı olan medya mensuplarına, aksiyon ve iş adamlarına verilen İsmail Gaspıralı Türk Dili Ödülü ise bu yıl Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Nevzat Kösoğlu'na verildi. Ödülü İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin takdim etti.

10.yıla özel muhteşem reklam filmleri

Türkçe'nin dünya dilleri arasında hak ettiği konumu ve saygınlığı elde etmesinde aktif rol alan Uluslar arası Türkçe Olimpiyatları için 10. yıla özel muhteşem etkinlikler gerçekleşti. Geçen yıl çok ses getiren, senaryosundan oyuncularına ve reklam ekibine kadar büyük ilgi gören reklam filmi bu yıl da izleyenleri duygulandırıp hayran bıraktı.

Vietnam Ajans'tan Tibet Sanlıman ve ekibi tarafından Güney Afrika, Moğolistan, Tanzanya, Brezilya, Endonezya'da, 5 ayrı versiyonu çekilen reklamlar tüm ulusal televizyonlarda yayınlandı. Çekimleri zorlu şartlarda, toplamda 75.660 km yol kat edilerek yaklaşık 1 ayda tamamlanan filmlerin kreatif ajansı geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine Vietnam olurken, işin prodüksiyon kısmını PTT Film üstlendi.

Türkçe Olimpiyatları 10.yıl bayrağı boğaz'da

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için 10. yıla özel dev olimpiyat bayrağı Boğaziçi Köprüsü'ne asıldı. Dev bayrak, olimpiyatlar boyunca İstanbul Boğazı'nda dalgalandı. Boğazın incisi konumundaki 1973 yapımı köprü üzerinde yalnızca Türkiye'nin uluslararası tanıtımının yapılacağı etkinliklere izin veriliyor.

Renkler Kuşağı

Türkçe Olimpiyatları ve Kültür Şöleni'ni ziyaret edenler için açılan www.renklerkusagi.com adlı fotoğraf paylaşım sitesine de binlerce fotoğraf yüklendi. Çok yakında fotoğraf yarışması ve Facebook uygulamasını yayına alacak olan renklerkusagi.com sitesi, paylaşılan fotoğrafların daha geniş kitlelere ulaşması mümkün olacak.

Sosyal Medyada Türkçe Olimpiyatları rüzgârı

30 Mayıs'ta başlayan ve 14 Haziran'a kadar devam eden 10.Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Sosyal Medya'da da yoğun ilgi gördü. 5 kıta 135 ülkeden gelen 1500 öğrenci performanslarını sergilerken etkinlikleri izleyenler çektiği fotoğrafları, Türkçe Olimpiyatları hakkındaki duygu ve düşüncelerini her gün farklı etiketlerle paylaştı.

Türkçe Olimpiyatları farklı etiketlerle (Hastag) Twitter'da birçok kez Türkiye gündeminde en çok konuşulanlar listesine (Turkey Trend Topics) girerken dünyada da en çok konuşulanlar listesine (World Trend Topics) yükselmeyi başardı.

Türkçe Olimpiyatlarının 10. yılı anısına madeni para basıldı

Uluslar arası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için 10. yıla özel madeni para basıldı.

Olimpiyatlara özel 2 bin adet 50 lira değerinde hatıra 'gümüş para' ve 1 milyon adet 1 TL olarak iki şekilde basılan paraların üzerinde 'İnsanlık El Ele' sloganı ve Türkçe Olimpiyatları 10. yıl özel logosu bulunuyor. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü daha önce de hatıra para basımını Dünya Gıda Zirvesi, Cumhuriyet'in 75. Yılı ve Dünya Hoşgörü Yılı gibi Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunan etkinlikler için uygulamıştı.

PTT'den Türkçe olimpiyatları için özel pul damgası

Yıllardır siyaset, spor, sanat ve iş dünyasından herkesin beğenisini kazanan Türkçe Olimpiyatları için 10'uncu yıla özel pul basıldı. PTT Genel Müdürlüğü pulsever ve koleksiyonerlere yönelik özel tarih damgası hazırladı. PTT Genel Müdürü Osman Tural ülkemizin tanıtımına büyük katkısı olan Türkçe olimpiyatlarından büyük mutluluk duyduklarını ve bu vesileyle çeşitli çalışmalarla destek vermek istediklerini dile getirdi.

Muhteşem Sahne Gösterilerini 200 kişilik ekip hazırladı

10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nda çocuklar muhteşem gösterilere günlük yaklaşık 10 saatlik provalarla hazırlandı. Dünyanın dört bir yanından gelen öğrenciler "İnsanlık el ele, bayram o bayram olur" sloganıyla, mapping gösterileri eşliğinde gerçekleştirilen muhteşem Kapanış Töreni için de uzun saatler prova yaptı.

Kapanış töreni için dünya çapında ilgi uyandıran organizasyonların açılış ve kapanış gösterilerine denk muhteşem bir gösteri hazırlanıyor. Gösteri'nin Dünya Futbol Şampiyonası ve Güney Afrika Açılış ve Kapanış Seremonileri seviyesinde olması bekleniyor. Çünkü bu tür büyük organizasyonların hiçbirinde dünyanın 22 ayrı ülkesinde yaşayan öğrencilerin bir araya getirilmesiyle ortaya konulmuş bu çapta bir program yapılmadı. Böylece Türkçe Olimpiyatları bir ilki daha dünyaya armağan etmiş olacak.

N

E DÜŞÜNÜYORLAR?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Sinan Aygün, dünyanın değişik yerlerindeki öğrencilerin Türkçe konuşmasını görünce tüylerinin diken diken olduğunu söyledi..

Bülent Eczacıbaşı: "40. kuruluş yıldönümünü kutlayan İKSV çok değerli bir ödülle onurlandırılmış oluyor. İKSV'yi bu ödüle layık gördükleri için seçici kurula tüm İKSV'liler adına çok teşekkür ediyorum. İKSV tam kırk yıldır aynı Türkçe olimpiyatları gibi insanlığın el ele vermesine kültür ve sanat yoluyla çalışmalarına devam ediyor. Türkçe olimpiyatlarına nice çok başarılı on yıllar diliyorum."

10. Türkçe Olimpiyatları "Şarkının Yıldızları Finali" Sunucusu televizyon program yapımcısı Osman Tan Erkır:

ok büyük bir organizasyon. Sunuyor olmaktan dolayı da çok mutluyum. Türkçe olimpiyatlarından ben ilk olarak 2005 yılında haberdar oldum. İlk başta bu kadar ciddi bir organizasyon olabileceği hiç aklıma gelmedi açıkçası. Biraz şaşkınlıkla karşıladım. Daha sonraki senelerde büyüyerek devam etmesi çok ilgimi çekti ve hem de çok takdir ettim. Türkiye'nin en çok aç olduğu konu uluslararası başarılar.

Adı üstünde uluslararası bir organizasyon ve bu yıl içinde olduğum için de mutluyum.

Yazar Ümit Meriç: Kutadgu Bilig'den beri bin yıldır bir dünya dili olan Türkçemiz bir on yıl sonrasının dünyasına bir dünya dili olarak aktarılması yolunda atlımş dev bir adımdır.

Yazar Sibel Eraslan: Bütün dünyada Türkçemizin bir barış dili olarak dostluk çatısı kurduğuna şahit olduk. Dünya çocuklarının dünya renklerinin ve dünya dillerinin kalbi Türkiye'de atıyor ve bu bize hem iftihar hem de heyecan veriyor.

(Erdem Holding Ceo'su) Zeynel Abidin Erdem: 10 senedir ben kardeşimle birlikte bu organizasyonun en önde gidenleriyiz. Bu Türkiye'yi dünyada tanıtma vesilesi olmuştur. Büyük bir takdir, saygı ve ihtiyacın ürünüdür. Bu organizasyon en fazla ihtiyaç duyulan insanlık barışına da çok büyük bir katkı sağlayacaktır tabi ki.

Sanatçı-Yapımcı Garo Mafyan: Bir kere çocuk ve müzik dünyanın en güzel şeyi. Ama birde kullandığım dili başka dünyanın çocuklarından dinlemek tarifsiz bir haz.

Necati Şaşmaz - Oyuncu: Bu organizasyona bu kadar yakından ilk defa şahit oluyorum.beklediğimden cok daha fazla yogun ilgi olduğunu gördüm.bu cocuklar yanlizca bizim dilimizi öğrenmemiş kalmıyorlar geleneklerimizi ve kültürümüzü de öğreniyorlar.muazzam bir program.

Mustafa Sandal - Sanatçı: Bundan daha güzel bir organizasyon ne olabilir diye düşünüyorum ancak yanıt bulamıyorum.bu çalısmalar bir günlük haftalık kısa bir sürelim değil uzun vadeli calismalardir ve meyvelerini cok uzun yıllar sonra göreceğiz.türkce bir gün dunyanın en cok konuşulan dili olacaktır. muhteşem bir organizasyon bu gece burada kalplerimiz çarpacak. Bende burada olmaktan dolayı çok mutluyum.

İsmail YK - Sanatçı: Burada olmaktan gurur duyuyorum. Dünyanın her yerinde öğrettikleri çok güzel bir şey. Eğitimci arkadaşları tebrik ediyorum. Rusya gibi ülkelerde bende konser için gidiyorum ve orda bizim dilimizde şarkı söyledikleri zaman çok mutlu oluyorum. Bu insanlar her yerde Türkçeyi öğretiyorlar büyük bir gurur. İlk defa geliyorum katılan binlerce çocuğun dikkate deger bir Türkçe konuşması harika bir şey.

Tv den de hep izledim ortaya konan performans olağanüstü.

Kayahan - Sanatçı: ben programa juri üyesi olarak katıldım. Bundan çok onur duyuyorum. Bu işin felsefesini anlatmaya zaman yetmez sadece yapanlara içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Açelya Akkoyun - Oyuncu: bir yıl da sunuculuğunu ben yaptım. Beni her defasında mutlu eden gurur veren bir organizasyondur . türk sanat müziği söylemeleri ben her zaman daha çok duygulandırıyor. Bu duygu selini Türkçe olimpiyatlarından başka hiçbir organizasyon başaramazdı.

Sinan Özen - Sanatçı: dünyada dilimizin konuşulması kadar güzel bir şey var mı? Bundan daha başka bir şey e söylemeye gerek olmadığını düşünüyorum. Burak Kut - Sanatçı: Büyük keyif. Dünyanın tüm yanından gelen insanların Türkçe konuşması kadar gurur verici hiçbir şey yok. Bu anı

kaçırmamak için buradayım.

Bedirhan Gökçe - Şair: gurur verici bir tablo bu. 2020lerde dünyanın dili Türkçe olursa şaşırmam. Bir beyaz bir siyah bir de sarı üç çocuğun oturmuş Türkçe konuşmuş olmasına şahit oldum benim gibi diline aşık bir insan için muhteşem bir tablo. Onların görünmez kahramanlarına minnettarım. Bize ancak onlara alkış tutabiliriz.

Anjelika Akbar: "Öğrenciler özgüveni olan harika çocuklar. Elinizde bir cevher vardır ama onu işlemezseniz hiçbir değeri olmaz. Türkçe konuşmaları çocuklar. bende hiç ders almadan sonradan Türkçe öğrendim. Çünkü çok aşık oldum bu dile."

Gezegen Mehmet: "Gezegenin tam ortasındayım. Bu organizasyonun içinde yer aldığım için çok mutluyum. Herkesi tebrik ediyorum."

Melihat Gülses (İncesaz): "Bu çocuklarla bu organizasyonu hakikaten çok müthiş buluyorum. Türkçemizi 5 kıtada, bin 500 insanla buluşturmak Türkçe adına çok büyük bir adım. Tebrik ediyorum."

Hamdi Alkan: "Bence bu gecenin şampiyonları hem öğretmenler hem de onları bu sahneye getirenler."

Ahmet Özhan: "Bir kural vardır. İnsan kulağı belli bir yaşa kadar oluşur ve o yaştan sonra değişmesi zordur. Ama ben bugün öyle bir şeye şahit oluyorum ki zannediyorum bugün her kulak her müzik aralığını alabiliyor. Dünyanın bütünleşmesi globalleşmesi böyle bir şey olsa gerek.".

Yapımcı-Yönetmen Osman Sınav: "Sizin öğrendiğiniz güzel Türkçe'yle tarif etmek benim dil yeteneklerimi aşıyor. Buradaki atmosfer Türkçe'nin bir dünya dili olduğunu ispatlamıyor, haykırıyor.

Mehmet Ali Birand: "Şimdiye kadar olimpiyatlara biraz yan gözle bakıyorduk. Ama bu gece bambaşka."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 10. Uluslarara​sı Türkçe Olimpiyatl​arı Türkiye'ye Bayram Havası Yaşattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement