100'ün Üzerinde Sebze ve Meyvenin Cipsini Yaptılar - Son Dakika
Güncel

100'ün Üzerinde Sebze ve Meyvenin Cipsini Yaptılar

Samsun’da girişimci çiftin defne yaprağını kurutmak için kurdukları tesislerde 100’ün üzerinde meyve ve sebze kurusu, İngiltere ve Almanya’ya ihraç ediliyor Cips olarak tercih edilen elma, armut, portakal, limon gibi birçok meyve ile çorba yapımında kullanılan pırasa, havuç, ıspanak gibi sebzeler Avrupa ülkeleri ve ABD tarafından ilgi görüyor

16.08.2013 12:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FATMA KALAY - Samsun'da girişimci çiftin defne yaprağını kurutmak için kurdukları tesislerde 100'ün üzerinde meyve ve sebze kurusu, İngiltere ve Almanya'ya ihraç ediliyor. Cips olarak tercih edilen elma, armut, portakal, limon gibi birçok meyve ile pırasa, havuç, ıspanak gibi sebzeler Avrupa ülkeleri ve ABD tarafından ilgi görüyor.

Eyüp ve Nevcihan Durukan çifti, dış piyasada ilgi gören defne yaprağını kurutmak için geçen yıl haziran ayında Kavak Organize Sanayi Bölgesi'nde bir tesis kurdu.

Defne yaprağının ardından elma, armut, kivi, şeftali, portakal, mandalina, limon, çilek, kapya biber, pırasa, ıspanak gibi ürünlerin de kurutulduğu tesiste ilk elma kurusunun cipsi yapıldı. Tesiste 100'ün üzerinde sebze ve meyve kurutuluyor.

Okyanus Grup Genel Müdürü Eyüp Durukan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, defne yaprağını kuruttuktan sonra bir çok meyve ve sebzeyi de kurutmaya başladıklarını anlattı.

Bahçeden toplandıktan sonra tesise getirilen ürünlerin temizlendiğini ve uygun boyutlarda doğrandığını belirten Durukan,  tat ve koku testi yapılan ürünlerin özel kurutma makinelerinde kurutulduğunu, dinlendirilen ürünlerin paketlenerek depoya kaldırıldığını söyledi.

Ürünlerin hepsinin tarihinin, üretim şartlarının ve kayıtlarının bulunduğunu açıklayan Durukan,  şunları kaydetti:

"Bölgemizde olan sezon ürünlerle başladık. Deveci armudu, elma, karpuz, kavun, şeftali gibi ürünlerle yola çıktık. Seri üretime geçmemiz elma sezonuna denk geldi, elma ile başladık. Giresun ve Çarşamba'da üretilen kiviyle yola devam ettik. Özellikle kapya biber çalışmalarımız oldu. Portakal sezonu gelince portakal, limon, mandalina gibi ürünlerle çalıştık. Sebzeleri denedik. Şu an 100'ün üzerinde barkod numarası verdiğimiz ürünümüz var. İnternet üzerinden satışımız var. Türkiye ve yurt dışından aldığımız olumlu tepkilerden memnunuz. İngiltere ve Almanya'ya ihracatımız var. Rusya, ABD ve Arap ülkelerine de numuneler gitti, görüşülüyor. ABD ile yüzde 90 bağlantımız var portakal kurusuyla ilgili. Kanada ile görüşmelerimiz var. Özellikle sebze grubu İngiltere tarafından talep görüyor. Almanya'nın da kapya biber tedarikçisiyiz."

"Yağlı cipslere alternatif meyve cipsleri"

"Kurutulmaz" denilen karpuzu bile kuruttuklarını ifade eden Durukan, "Portakalı çerez yaptık, cips yaptık. Yağlı cipslerin yanında portakal, limon, elma karpuz cipslerimiz alternatiftir. Çocuklara güvenle yedirilebilecek ürünlerdir. Bunun haricinde sebze grubumuz ev hanımlarının dostudur. Küçük ambalajlardaki sebze gruplarımızı alıp sadece suda yağını tuzunu koyduktan sonra bir süre beklettiğimizde bir sebze çorbasıyla karşılaşırsınız" dedi.

Ev hanımlarına kolaylık sağlamak için soğan kurusu yaptıklarını da anlatan Durukan, "Elleriniz kokmuyor gözleriniz yanmıyor ve çöpünüz olmuyor. Çok avantajlı. Sarımsak aynı şekilde hazırlandı. Yeni denemelerimiz arasında mantar var. Bölgemizin çok sevdiği ürünlerden Tokat domatesini, kokulu domatesi kuruttuk" ifadelerini kullandı.

Kivi kurusunun dış piyasada rağbet gördüğünü bildiren Durukan, özellikle Avrupa ülkelerinde kivinin buruk ve ekşi tadının sevildiğini anlattı.

Durukan ürünlerin besleyici ve enerji değerlerinin korunduğunu da sözlerine ekledi. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 100'ün Üzerinde Sebze ve Meyvenin Cipsini Yaptılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde çıkan kavgada 4 kişi yaralandı, 10 şüpheli gözaltına alındı
    23:38 Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde çıkan kavgada 4 kişi yaralandı, 10 şüpheli gözaltına alındı

    Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde iki grup arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Üniversite öğrencilerinin de karıştığı kavgada yaralanan 4 kişi hastanelere kaldırıldı. Polis ekipleri, güvenlik önlemi alarak 10 şüpheliyi gözaltına aldı. İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, olay yerinde incelemede bulundu.

  • Kuşadası'nda dev gemi iskeleye çarptı
    23:36 Kuşadası'nda dev gemi iskeleye çarptı

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde limana yanaşmaya çalışan dev kruvaziyer gemi duramayınca iskeleye çarptı. Çarpmanın etkisiyle iskelede ve gemide maddi hasar oluştuğu öğrenildi. Geminin çarpma anı cep telefonu kamerasına yansıdı.

  • TİKA, Tacikistan'daki ıslahevinde kalan çocuklara konser verdi
    23:29 TİKA, Tacikistan'daki ıslahevinde kalan çocuklara konser verdi

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) organizasyonuyla, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de bulunan ıslahevinde kalan çocuklara dünya klasikleri ve Türk sanatçıların bestelerinden oluşan bir konser verildi. Antalya Devlet Senfoni Orkestrası Flüt Sanatçısı Doç. Dr. Lelya Bayramoğulları'nın sunduğu konser, TİKA tarafından gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi kapsamında düzenlendi. Bayramoğulları, etkinlikte Tacik eseri de icra ederek büyük beğeni topladı. Konser, çocuklar arasında unutulmaz bir deneyim olarak değerlendirildi.

  • İzmir'de yol verme kavgası kanlı bitti
    23:24 İzmir'de yol verme kavgası kanlı bitti

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde, sanayi esnafının yol verme kavgasında taraflardan birisinin 8 kez bıçakladığı yaralıya, yanındaki diğer şahıs da tabancayla ateş etti. Mermilerin isabet etmediği yaralı, hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili polis ekipleri çalışmalarını sürdürüyor.

  • Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi Altındağları bölgesi geçici özel güvenlik bölgesi ilan edildi
    23:23 Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi Altındağları bölgesi geçici özel güvenlik bölgesi ilan edildi

    Şırnak Valiliği, Altındağları bölgesindeki güvenliği sağlamak amacıyla 15 gün süreyle geçici özel güvenlik bölgesi ilan etti. Vatandaşların can ve mal güvenliği için bahse konu bölgelere giriş yasaklandı.

  • Erzincan'da çıkan arazi yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü
    23:23 Erzincan'da çıkan arazi yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü

    Erzincan'ın Yeniköy Kilimli Köyü'nde çıkan arazi yangını, köylülerin durumu bildirmesi üzerine Erzincan Belediyesi İtfaiye ekipleri tarafından müdahale edilerek söndürüldü. Ekiplerin yaklaşık 1 saat süren çalışması sonucunda, yangın kontrol altına alınarak yerleşim alanlarına sıçraması önlenmiştir.


Advertisement