100. Yıl Darülbedayi Atölyesi Açıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

100. Yıl Darülbedayi Atölyesi Açıldı

Türk tiyatrosuna pek çok oyuncu, yazar, yönetmen ve tasarımcı yetiştiren Şehir Tiyatroları'nda "100. Yıl Darülbedayi Atölyesi"nin açılışı yapıldı.

13.01.2015 17:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuruluşundan bu yana Türk tiyatrosuna pek çok oyuncu, yazar, yönetmen ve tasarımcı yetiştiren Şehir Tiyatroları'nda "100. Yıl Darülbedayi Atölyesi" açıldı.

Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'ndeki açılışta konuşan Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, 100 yılın sonunda yapılabilecek en iyi işi yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Yazıcıoğlu, sanata ve ilkelerine sımsıkı sarılacaklarını kaydederek, şöyle devam etti:

"Darülbedayi Tiyatro Bölümü öğrencilerinin 13 Ocak 1915 günü değişik yazarların oyunlarından bir araya getirdikleri parçalarla hazırladıkları gösteri, kurumumuzun seyirciyle buluştuğu ilk uygulamaydı. Biz, tam 100 yıl sonra bugün, aynı bayrağı taşıyacak genç sanatçı adaylarıyla yine Darülbedayi çatısı altında buluşmak için bir araya geldik. Kuruluşundan bu yana Türk tiyatrosuna pek çok oyuncu, yazar, yönetmen ve tasarımcı yetiştirmiş olan Şehir Tiyatroları, 100. yıl Darülbedayi atölyesiyle bu misyonunu sürdürmeye büyük bir onurla devam edecek."

Çok onurlu ve gururlu olduklarını vurgulayan Yazıcıoğlu, "Bir okul açmanın büyük onurunu yaşıyoruz. Demek ki Türkiye'de istenince güzel şeyler de olabiliyor. El ele verince, kültür, sanat ve beyin desteği olunca, buna biraz da parasal destek gelince, gayet güzel işler yapıyoruz. Sadece gençliğimiz için yapıyoruz. Gençliği tiyatroya çekmek, onları yanlış yollardan kurtarmak üzere elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.

Erhan Yazıcıoğlu, Şehir Tiyatroları'nın yetiştirdiği ve halen Şehir Tiyatroları bünyesinde olan usta oyuncuların ücretsiz ders vereceğini aktararak, "Derslere, sınavı kazanan tüm gençler katılabilecek. Bir uğraşları olacak. Okul dışında ıvır zıvır yerlerde vakit harcayacaklarına burada harcayacaklar" dedi.

400 kişinin müracaat ettiği eğitimlere yalnızca 30-40 öğrencinin alınabileceğini belirten Yazıcıoğlu, açılacak 3 sınıfa, Gencay Gürün, Savaş Dinçel ve Suna Pekuysal isimleri verildiğini söyledi.

1984-1994 yılları arasında Şehir Tiyatroları genel sanat yönetmenliği görevini yürüten Gencay Gürün, 6 yaşından beri geldiği Şehir Tiyatroları'nın atölyelerinden birine isminin verilmesinden ötürü çok heyecanlandığını ve şaşırdığını ifade ederek, "Mutluluğu kelimelerle izah edemiyorum. Ağlamamak için kendimi zor tutuyorum" dedi.

Açılışa, Yazıcıoğlu'nun yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Salih Efiloğlu, Zihni Göktay, Engin Alkan, Toron Karacaoğlu ve Orhan Alkaya gibi tiyatro dünyasının ünlü isimleri katıldı.

- Darülbedayi Atölyesi

Tiyatro sanatının farklı disiplinlerinde uzmanlaşmış İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sanatçıları, Darülbedayi Atölyesi'nde gençlere tiyatro eğitimi verecek.

Atölye kapsamında ritüelden günümüze dünya tiyatro tarihi, metin inceleme, karakter çözümleme gibi kuramsal eğitim alacak sanatçı adayları, ayrıca nefes, diksiyon, sahne, hareket, müzik ve dans derslerine katılacak.

Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde başlayacak atölye için 17-18 ve 24-25 Ocak'ta gerçekleştirilecek sınav sonucu öğrenci alınacak.

Bu sezon için planlanan 4 aylık atölye çalışmalarını tamamlayan öğrencilere katılım belgesi verilecek. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 100. Yıl Darülbedayi Atölyesi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
    21:47 Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

    Bingöl'de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bu kararın Bingöl'ün cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağını belirtti.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.


Advertisement