100. Yılında Uluslararası Bağdat ve Kutü'l Amare Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

100. Yılında Uluslararası Bağdat ve Kutü'l Amare Sempozyumu

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Birinci Dünya Savaşı'nı başından itibaren planlayan ve birinci müsebbibinin İngiltere olduğunu belirterek, "Ama planladığı tam gerçekleşmemiştir.

20.12.2017 14:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Birinci Dünya Savaşı'nı başından itibaren planlayan ve birinci müsebbibinin İngiltere olduğunu belirterek, "Ama planladığı tam gerçekleşmemiştir. Bunun sebebi, hesaba katılmadık şekilde, Osmanlı Devleti'nin, Türk Ordusu'nun İngilizlerin beklediği şekilde hemen yutuluverecek bir lokma olmamasıdır. Bu büyük savaşın içerisinde adeta Çanakkale gibi Kutü'l Amare gibi büyük parlayan yıldızlar vardır." dedi.

Turan, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Üsküdar Belediyesi katkılarıyla Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen "100. Yılında Uluslararası Bağdat ve Kutü'l Amare Sempozyumu"nun açılışında, İslamiyet'in Mekke'de doğduğunu, Medine'de yayıldığını, Bağdat'ta bir medeniyet halini aldığını dile getirdi.

Medeniyetin ruhunu temsil eden bir yapı olan Bağdat'ın kuruluşundan itibaren bilimin, sanatın, ekonominin kalbi ve uzun yıllar dünya tarihinin en büyük şehirlerinden biri olduğunu anlatan Turan, "Tarih tekdüze akmıyor, bazen bunalımlar bazen de çok ağır badireler noktasına gelebiliyor. Bağdat da bunları yaşamış bir şehir idi. Bir medeniyetin bugün için ölçüm değerlerinin en başında somut mimari eserleri, sanat eserleri ve kitaplar göz önünde bulundurularak ölçüm yapılıyor. Bu açıdan baktığımızda Bağdat, Orta Çağın tam anlamıyla parlayan en büyük yıldızı olmuş. Şehrin bir medeniyet merkezi olması hali Selçuklu döneminde de kendisini gösterdi. Osmanlı döneminde Bağdat'ın ağırlıklı olarak varlığını devam ettirdiğini görüyoruz, 1534'ten 1918'e kadar 400 yıl boyu Bağdat huzurun, sükunun sembolü bir şehir olma halini devam ettiriyor." diye konuştu.

Birinci Dünya Savaşı'nın bir dünya felaketi olduğunu belirten Turan, "Bu savaşın savaş suçlusu aslında İngiltere'dir. Savaşı başından itibaren planlayan ve birinci müsebbibi olan siyasi yapı İngiltere'dir. 100 yıl içinde kurduğu bir siyaset düzeni vardır, amacı bu düzeni sona getirmektir. Ama planladığı tam gerçekleşmemiştir. Bunun sebebi, hesaba katılmadık şekilde, Osmanlı Devleti'nin, Türk Ordusu'nun İngilizlerin beklediği şekilde hemen yutuluverecek bir lokma olmamasıdır. Bu büyük savaşın içerisinde adeta Çanakkale gibi Kutü'l Amare gibi büyük parlayan yıldızlar vardır." dedi.

Turan, sempozyumun amacını, "100 yıl önce kaybedilen ama bağların kopmadığı yerler hakkında bilgi ve bulguların ortaya çıkması" olarak açıkladı.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman da Birinci Dünya Savaşı'nın insanlık tarihinin en ahlaksız savaşı olduğu görüşünü dile getirerek, "Yunanlılarla olan savaşımızı, mücadelemizi anlıyorum, ama İngilizlerin, Fransızların, İtalyanların Gaziantep'te, Maraş'ta, Çanakkale'de ne aradıklarını anlamakta güçlük çekiyorum." dedi.

Bağdat'ın 400-500 yıl boyunda huzur kenti olduğunu kaydeden Duman, "Osmanlı coğrafyası 500-600 yıl huzur memleketleri olarak yaşıyorken, İngilizlerin başını çektiği batı medeniyeti bu huzuru, insanlığa çok gördüler. Anlaşıldı ki Osmanlı Devletini yok etmekti maksat. Bu bilinçle gençlerin İngilizler ve diğer diğer emperyalist güçler hakkında bu tarihi zaferleri anarken bu sorgulamaları da yapmalarını diliyorum." diye konuştu.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de Kutü'l Amare'nin unutulmaması gereken bir zafer olduğunu belirterek, sempozyum sayesinde gençlerin konuyu detaylıca öğrenme fırsatı bulacağına inandığını söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma katılan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık'a, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı İsmail Gerçek tarafından hediye takdim edildi. Işık, sempozyum kapsamında açılan "Bağdat ve Kut'ül-Amare Sergisi"ni de gezdi. Programa, İstanbul Valisi Vasip Şahin de katıldı.

Yurt içinden 37, yurt dışından 8 bilim insanının katıldığı ve 45 bildirinin sunulacağı sempozyum, yarın sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 100. Yılında Uluslararası Bağdat ve Kutü'l Amare Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çanakkale'de Turizm Haftası Kutlamaları
    13:02 Çanakkale'de Turizm Haftası Kutlamaları

    Çanakkale'de 48'inci Turizm Haftası kapsamında turizmciler Vali İlhami Aktaş'ı ziyaret etti. İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, ÇOMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Boz ve diğer yetkililer, Vali Aktaş ile görüşerek Turizm Haftası etkinlikleri hakkında bilgi verdi. Vali Aktaş, ziyaretten memnuniyetini dile getirerek çalışmalarda başarılar diledi.

  • Osmaniye'de uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı
    13:00 Osmaniye'de uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı

    Osmaniye'de jandarma ekiplerinin uyuşturucu ile mücadele çerçevesinde düzenlediği operasyonlarda, gözaltına alınan 7 şüpheliden 2'si tutuklandı. Yapılan aramalarda ise 31 gram bonzai maddesi, 8 sentetik hap, 2 gram metamfetamin maddesi ve 1 gram eroin maddesi ele geçirildi.

  • Bayram tatilinde 75 kişi hayatını kaybetti
    13:00 Bayram tatilinde 75 kişi hayatını kaybetti

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ramazan Bayramı'nı da kapsayan 9 günlük tatilde meydana gelen 6 bin 350 kazada 75 kişinin hayatını kaybettiğini, 10 bin 810 kişinin yaralandığını söyledi. Yerlikaya, 26 bin 804 güvenlik personelinin görev yaptığı tatil boyunca 3 milyon 642 bin 538 denetim gerçekleştirildiğini kaydetti. Bakan Yerlikaya ayrıca, Düzce'de yapılan selektör işlemlerinin tamamının iptal edildiğini duyurdu.

  • Safranbolu'da Kaçak Kazı Yapan 3 Kişi Yakalandı
    12:59 Safranbolu'da Kaçak Kazı Yapan 3 Kişi Yakalandı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan bölgede kaçak kazı yapan 3 kişi jandarma ekipleri tarafından suçüstü yakalandı. Şahıslarla birlikte çeşitli kazı malzemeleri ele geçirildi. Şüpheliler adliyeye sevk edildi ancak serbest bırakıldı.

  • Hasanbeyli ilçesinde otomobil alev alıp yandı, 1 kişi yaralandı
    12:59 Hasanbeyli ilçesinde otomobil alev alıp yandı, 1 kişi yaralandı

    Osmaniye'nin Hasanbeyli ilçesinde direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil yol kenarına savruldu ve alev aldı. Kazada 1 kişi yaralandı. İtfaiye, sağlık ve jandarma ekipleri olay yerine sevk edildi.

  • YSK, 2 ilçe ve 2 beldede seçimlerin yenilenmesine karar verdi
    12:58 YSK, 2 ilçe ve 2 beldede seçimlerin yenilenmesine karar verdi

    Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin yapılan itiraz başvurularını değerlendirmeye devam ediyor. Bugüne kadar 2 ilçe ve 2 beldede seçimlerin yenilenmesine karar veren YSK, kesin seçim sonuçlarını ilan etmek için itirazları karara bağladıktan sonra açıklayacak. Yenilenmesine karar verilen yerlerde seçimler 2 Haziran'da gerçekleştirilecek.

  • Hakkari'de Kurtlar Ahıra Dadandı: 60 Hayvan Telef Oldu
    12:58 Hakkari'de Kurtlar Ahıra Dadandı: 60 Hayvan Telef Oldu

    Hakkari'nin Depin Vadisi'nde hayvancılıkla geçimini sağlayan bir vatandaşın ahır olarak kullandığı mağaraya akşam saatlerinde aç kurtlar dadandı. Kurtlar, 30 keçi ve 30 oğlağı telef etti. Olayın ardından bölgeye gelen veteriner, yaralı hayvanların imha edilmesi gerektiğini belirtti.

  • Kuşadası Belediyesi Halk Dansları Akademisi 3 Kupa Kazandı
    12:58 Kuşadası Belediyesi Halk Dansları Akademisi 3 Kupa Kazandı

    Kuşadası Belediyesi Halk Dansları Akademisi Spor Kulübü (KUŞADANS), Türkiye Halk Oyunları Federasyonu'nun Aydın'da düzenlediği yarışmada büyükler ve minikler kategorisinde 3 kupa birden kazandı.


Advertisement