101 Yerleşim Yerine Doğalgaz Hizmete Alım Töreni - Son Dakika
Güncel

101 Yerleşim Yerine Doğalgaz Hizmete Alım Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İnşallah alt yapı çalışmaları tamamlanan Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaatına bu yıl başlıyoruz.

20.03.2018 17:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İnşallah alt yapı çalışmaları tamamlanan Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaatına bu yıl başlıyoruz. Santralin temelini çok yakında değerli dostum Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Putin ile beraber atmayı planlıyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın koordinasyonunda düzenlenen "101 Yerleşim Yerine Doğalgaz Hizmete Alım Töreni"nde konuştu.

Erdoğan, "İnşallah altyapı çalışmaları tamamlanan Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaatına bu yıl başlıyoruz. Santralin temelini çok yakında değerli dostum Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Putin ile beraber atmayı planlıyoruz." bilgisini verdi.

Akkuyu ve Sinop nükleer güç santrallerinin devreye girmesiyle Türkiye'nin enerji ihtiyacının en az yüzde 10'luk kısmının bu santrallerden karşılanacağını belirten Erdoğan, üçüncü bir nükleer santral için de hazırlıkları sürdürdüklerini söyledi.

Sismik arama ve sondaj faaliyetlerini hızlandırdıklarını vurgulayan Erdoğan, Türkiye'ye dünyanın en gelişmiş sondaj gemilerinden birini kazandırdıklarını aktardı.

Geminin ilk sondajını gerçekleştirmek için Akdeniz'e doğru yola çıkacağını dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Enerji alanında dışa bağımlılığımızı tümüyle ortadan kaldırmamız mümkün gözükmüyor ama kaynak ve ülke çeşitliliğini sağlayarak, bu konudaki risklerimizi en aza indirmekte kararlıyız. Tabi bu arada ülkemizin güvenlik hassasiyetlerinin başka yerlere kaymasından yararlanarak, Ege ve Kıbrıs başta olmak üzere yakın çevremizde fırsatçılık yapmaya kalkanlara da asla izin vermedik, vermeyeceğiz. Kıbrıs açıklarında Türkiye'ye rağmen yürütülmeye çalışılan sondaj faaliyetleri konusundaki net tavrımız umarım birilerine ders olmuştur. Özellikle münhasır ekonomik bölgelerde uluslararası hukuk neye amirse herkes bunu görecek ve buna katlanacak."

Erdoğan, kimsenin Kuzey Kıbrıs'taki Türklerin hakkını gasbedemeyeceğini belirterek, "Beraber adım atacağız. Yatırım yapılacaksa bu yatırımı da beraber... Oradan çıkan ürünün miktarı nedir, ne değildir, bu da beraber. 'Neticesinde biz Kuzey Kıbrıs'a ne gerekiyorsa bunu vereceğiz.' Ne bilelim? Her numarayı çekersiniz. Onun için oluşturulacak heyet, ekip oradaki bütün sondajları birlikte yapacaklar. Oradan ne çıkıyorsa Güney Kıbrıs nüfusuna göre hakkını alacak. Buradan en ufak bir taviz veremeyiz. Akdeniz'deki hidrokarbon kaynakları üzerinde, ülkemizin ve KKTC'nin haklarını koruma noktasında aynı kararlılığı göstereceğimizin bilinmesini istiyorum." değerlendirmesini yaptı.

"2023 hedeflerine doğru emin adımlarla ilerliyoruz"

Türkiye'nin hem içeride hem de dışarıda önüne çıkarılan engelleri birer birer aşarak 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlediğine dikkati çeken Erdoğan, Türkiye'nin son 5 yılda, terörün her çeşidiyle mücadele edebilme kabiliyetine sahip olduğunu, ekonomik büyümesini sürdürebilecek ve birliğini, beraberliğini, kardeşliğini koruyup yüceltebilecek güce, imkana, dirayete sahip olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Afrin'de elde edilen başarının bunun ispatlarından biri olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Az önce aldığım son netice şu. Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3655. Yurt içinde son iki günde yapılan operasyonlarda da yine 23 terörist etkisiz hale getirildi. Hem içeride hem dışarıda durmak yok. Gereği neyse bunu yapıyoruz, yapacağız." ifadelerini kullandı.

Terör bittiği anda Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yatırımların artacağına işaret eden Erdoğan, terörün olduğu yere yatırımın ve yatırımcının gitmeyeceğini söyledi.

Hafta sonu Mardin'e gittiğini anımsatan Erdoğan, Diyarbakır'da tarihi bir kongre yaptıklarını, bu kongreye 80 bin kişinin katıldığını, Suriçinde de tören yaptıklarını, oradaki törene yaklaşık 15 bin kişinin katıldığını kaydetti.

"Onlar yıktı, o teröristler yaktı, biz ise yeniden inşa ve yeniden ihya ettik, ihya ediyoruz" diyen Erdoğan, Türkiye'ye yönelik saldırılar karşısında bütün vatandaşlarla birlikte tek yürek, tek yumruk halinde olduklarını belirtti.

Erdoğan, 18 Mart Şehitler Köprüsü'nün Gelibolu tarafındaki kısmının temelini attıklarını, 2022 yılının sonuna kadar köprünün tamamlanacağını kaydetti.

Türkiye için dünyanın en büyük projelerine imza atmanın mutat bir hale geldiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, birçok projeyi ardı ardına hayata geçirdiklerini vurguladı.

Bu projelere Kanal İstanbul ile bir yenisini daha eklemenin hazırlığı içinde olduklarına dikkati çeken Erdoğan, yeni projeyle ilgili somut adımları çok yakında atacaklarını ifade etti.

"Uluslararası yatırımcılar her gün ülkemizi ziyaret ediyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hızlı tren hatları, şehir hastaneleri, limanlar, spor tesisleri, barajlar, sulama kanalları gibi çok sayıda projeyi adım adım hayata geçirdiklerini hatırlattı.

Ekonominin ise dövizde zaman zaman yaşanan ve hiçbir rasyonel temeli olmayan dalgalanmalara rağmen hedeflerine uygun şekilde gelişmeyi sürdürdüğüne işaret eden Erdoğan, "Kredi derecelendirme kuruluşlarının açıkça provokasyon kokan hamlelerine rağmen, uluslararası yatırımcılar her gün ülkemizi ziyaret ediyor, yeni yatırımların görüşmelerini yapıyor." ifadelerini kullandı.

Türk iş adamları ve girişimcilerin dünyanın dört bir yanındaki ihracatları, yatırım ve taahhütleriyle Türk bayrağını dalgalandırmayı sürdürdüğünü vurgulayan Erdoğan, "Türkiye'yi hala 15 yıl önceki, 20 yıl önceki Türkiye sananlara mesajımız gayet açıktır. Türkiye, artık bölgesinin ve dünyanın yükselen bir gücüdür ve zirveye ulaşana kadar da durmayacaktır." diye konuştu.

Türkiye'nin sahip olduğu bu büyük potansiyeli birlikte değerlendirmek isteyenlere kapının sonuna kadar açık olduğunu belirten Erdoğan, enerji alanındaki projelerin bunun en çarpıcı örneğini oluşturduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ile TANAP'ta, Rusya ile Türk Akım'da, Akkuyu Nükleer Santrali'nde birlikte hareket edip, birlikte kazandıklarını vurgulayarak şöyle devam etti:

"Diğer alanlarda aynı durum söz konusudur. Mesela savunma sanayiinde ATAK Helikopteri Projesi'nde İtalya ile birlikte hareket ediyor, birlikte kazanıyoruz. Otomotivden, tıbbi cihaza, bilgisayardan ilaca, bankacılıktan inşaata kadar her alanda benzer örnekleri sayabiliriz. İnşallah bu kazan-kazan anlayışıyla hem biz hedeflerimize ulaşacağız hem de iş birliği yaptığımız dostlarımızı memnun edeceğiz."

"İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' ilkesiyle hareket ediyoruz"

Ülke yönetimini devraldıkları günden itibaren, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" ilkesiyle hareket ettiklerini anımsatan Erdoğan, gerçekleştirdikleri her proje ve yapılan her yatırımın öncelikle insan hayatına kattıklarına baktıklarını anlattı.

Milletin 15 yıl öncesinden çok daha müreffeh, gelişmiş ve çok daha büyük bir ülkede yaşadığını çok iyi gördüğünü ve bunun hazzını duyduğunu aktaran Erdoğan, "Bugün açılışını yaptığımız 101 yerleşim yeri doğalgaz arzı töreni de insan odaklı hizmet anlayışımızın bir tezahürüdür. Yeteri kadar karlı görmediği için dağıtım şirketlerinin girmek istemediği ilçelerimize devlet olarak bu hizmeti bizzat götürmek, kaynak israfı değil tam tersine kaynakları milletin emrine vermek demektir." değerlendirmesinde bulundu.

Millete olan aşk ve sevdalarını dile getiren Erdoğan, "Ne yapalım, özel sektör gitmiyorsa o zaman bizim görevimiz. Devlet olarak biz gideriz. Çünkü onları biz orada hala tezeğe, kömüre bırakamayız." dedi.

Erdoğan, doğalgazın kolaylığından, konforundan, temizliğinden faydalananların sevinci ve mutluluğunun, gönülden "Allah razı olsun bu hükümetimizden" demelerinin mükafat olarak kendilerine yeteceğini ifade etti.

Doğalgaz olmayışından dolayı yaşanan çileyi en çok annelerin çektiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"O benim anam 5 kat binanın bodrumuna iner, oradan kömürü taşır getirir. O yetmez, zaten bir odada soba var, orada yakar. Bütün pislik, kömür kokusu ortada. Ondan sonra sabah kalktığında bakmışsın, anam, sobayı temizliyor, kül mül her tarafı sarmış. Bu çileyi çekmediler mi? Analarımız çekti. Sizin analarınız çekmedi mi? Çekti. Öyleyse şimdi analara bunu çektirmeyelim. Bir konfor ortaya getirelim. Bunu beraber, milletçe yapacağız. Devletimiz inşallah bunu dört bir yana götürmeye muktedirdir ve bunu götüreceğiz."

Erdoğan, doğalgazın ilçelere ve oralarda yaşayan vatandaşlara hayırlı olması temennisinde bulunarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını, ilgili kurumları geçmişten bugüne hizmet veren tüm bakanları ve bürokratları tebrik etti.

Notlar

Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın beraberinde Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız da katıldı.

Programda, konuşmalar öncesinde ülkede doğalgaz kullanan illerle ilgili bilgi verilen kısa bir video film izletildi.

Beraberindeki Başbakan Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, bakanlar ve eski enerji bakanlarıyla kurdelayı kesen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hazır mıyız? Yok, yok, yok… Bu kadar böyle muhteşem bir projenin açılış töreninde böyle cansız bir ses olmaz. Hazır mıyız? Hele şükür. Burası gazi mekan, burası Külliye, rastgele bir yer değil. Tüm şu anda doğalgazımızın konforundan istifade edecek vatandaşlarıma, kardeşlerime, özellikle bacılarıma, hanım kardeşlerime, evladü iyaliyle birlikte mutluluklar diliyoruz. ya Allah, bismillah." dedi.

Bakan Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a günün anısına tablo takdim etti.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 101 Yerleşim Yerine Doğalgaz Hizmete Alım Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement